joi

28 martie, 2024

28 martie, 2017

Certificatele verzi amânate, pe care le vor primi producătorii de energie regenerabilă de la 1 aprilie, vor duce la un surplus uriaș de certificate în piață, ceea ce va crea haos în sistemul energetic, dacă Guvernul nu modifică în ședința din această săptămână legislația din domeniul energiei verzi, a declarat, pentru Agerpres, Răzvan Nicolescu, senior consultant în cadrul Deloitte și fost ministru de resort.

De la 1 aprilie, producătorii de energie regenerabilă vor primi certificatele verzi amânate în 2013, ceea ce va crește și mai mult surplusul de certificate existent pe piață. Aceste certificate au termen de valabilitate numai un an.

Potrivit lui Nicolescu, producătorii de energie regenerabilă vor fi astfel afectați și mai mult, fapt care va crea probleme inclusiv băncilor care au finanțat proiectele de energie verde.


În plus, producătorii de energie regenerabilă vor reduce și prețul energiei pe piață, pentru a-și putea vinde certificatele, ceea ce va afecta în primul rând producătorii de energie pe cărbune. Schema de certificate verzi este una închisă, adică doar proiectele care au fost puse în funcțiune până la 31 decembrie 2016 mai primesc astfel de subvenții.

În opinia lui Nicolescu, soluția este extinderea valabilității certificatelor verzi pe durata existenței actualei scheme de sprijin.

”Am speranța că Guvernul va trata cu responsabilitate problema certificatelor amânate. Valabilitatea acestora trebuie prelungită pe durata existenței actualei scheme de sprijin, altfel se va instala haosul în sistem. Printre cei afectați vor fi producătorii pe regenerabile, producătorii pe cărbune, băncile care au finanțat și statul român care va plăti amenzi că nu și-a îndeplinit obiectivele asumate la Bruxelles”, a arătat Răzvan Nicolescu.

El a arătat că Guvernul mai are la dispoziție doar această săptămână pentru a rezolva situația.


Reprezentanții Ministerului Energiei au precizat că intenționează să promoveze în ședința de guvern din această săptămână proiectul de ordonanță de urgență care va modifica legislația din sectorul energiei regenerabile.

În toamna anului trecut, Ministerul Energiei a lansat în dezbatere un proiect de ordonanță de urgență care aduce mai multe modificări legislației din sectorul energiei regenerabile, printre care și extinderea termenului de valabilitate al certificatelor verzi.

Proiectul de act normativ a primit avizul Comisiei Europene în luna decembrie a anului trecut.

România și-a asumat în fața Comisiei Europene ca 24% din consumul intern brut de energie să provină din surse regenerabile în anul 2020.

Pentru a încuraja energia din surse regenerabile, statul a promovat sistemul de subvenții prin certificate verzi, adică producătorii primesc gratuit aceste certificate, pe care le vând pentru un câștig suplimentar față de energia propriu-zisă. Furnizorii de energie sunt obligați să achiziționeze o anumită cotă de certificate verzi, în funcție de cantitatea de electricitate tranzacționată. În final, aceste certificate verzi sunt transferate în factura plătită de consumatori.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: