vineri

26 aprilie, 2024

27 iulie, 2017

Șefii direcțiilor județene de sănătate publică din Caraș-Severin, Hunedoara, Neamț, Prahova și Ilfov vor fi înlocuiți, întrucât nu au reușit să ajungă nici măcar la un 50% rata de vaccinare împotriva rujeolei, a decis ministrul Sănătății.

Decizia face parte din planul de măsuri ce însoțește raportul privind vaccinarea pe care ministrul Florian Bodog i l-a prezentat miercuri premierului Mihai Tudose.

”Cinci Direcții de Sănătate Publică nu au reușit să își îndeplinească misiunea legală. În cazurile semnalate, rata de vaccinare la nivel județean este sub 50%, un nivel extrem de redus comparativ cu obiectivul asumat. Prin urmare, neîndeplinirea misiunii legale privind realizarea programului național de vaccinare a pus în mișcare o serie de acțiuni și sancțiuni menite să îmbunătățească performanța acestor organisme locale”, precizează ministerul.


Raportul menționează că mortalitatea înregistrată în cadrul acestei epidemii este de 4 la 1.000 de cazuri, mult peste cea cunoscută în literatura de specialitate (1-2 la 1.000).

S-a ajuns în această situație, mai spune raportul, din cauza scăderii continue a acoperirii vaccinale în ultimii 10 ani. Declinul a fost accentuat în ultimii doi ani din cauza neprezentării părinților la medicul de familie, refuzului vaccinării, dar și lipsei periodice a vaccinului.

Numărul copiilor nevaccinați, mai mare decât cel estimat

Totalul copiilor cu vârste cuprinse între 9 luni și 9 ani care nu au fost vaccinați împotriva rujeolei, este de 224.202, mai mare decât cel estimat inițial.

Dintre aceștia, sunt 30.706 copii cu vârste cuprinse între 9 și 11 luni. Dintre ei 25.026 sunt înscriși la un medic de familie, iar 5.680 nu sunt.

Măsurile și stadiul de implementare a acestora

  • Împreună cu Ministerul de Interne, au fost identificate 2.277 localități cu populație aflată la risc de îmbolnăvire prin rujeolă – localități fără medic de familie, cu acoperire vaccinală sub 95%, populație de etnie romă (care nu beeficiază de servicii medicale.
  • Au fost înființate 964 de centre de vaccinare la nivel național, cu 1.929 medici și 2.080 asistenți medicali.

Ministerul Sănătății a efectuat și o scurtă analiză a programului național de vaccinare, în care a identificat o serie de puncte slabe, printre care:

  • faptul că nu există stocuri de vaccinuri pentru intervenție în situații de epidemie
  • nu există un buget dedicat intervenției în situații de urgență, că nu există personal antrenat pentru intervenție (cu puține excepții) și nu există o procedură operațională standard pentru situațiile de urgență (mobilizare resurse materiale și umane)
  • nu există o evidență clară a copiilor eligibili la vaccinare, pe fondul desființării teritorializării în cazul medicilor de familie

De la izbucnirea, în februarie 2016, a epidemiei de rujeolă din România, au fost confirmate 8.246 de cazuri, iar 32 de persoane au murit.

Cel mai afectat este vestul țării, în județul Timiș fiind înregistrate 1.215 cazuri, iar în Caraș – Severin, 1.109.

Majoritatea celor care au făcut pojar sunt persoane neimunizate, după cum arată situația existentă la 21 iulie 2017, conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile:

În martie anul acesta, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) avertiza că epidemia de rujeolă din Romînia ar putea fi exportată în toată Uniunea, zonă ce era pe cale să elimine această boală.

“Ținând cont de dimensiunea și răspândirea geografică a focarului de rujeolă din România, posibilitatea de transmitere peste hotare a cazurilor de rujeolă este una crescută”, spunea ECDC.

Disensiunile dintre ministrul Sănătății și premierul Tudose

Reamintim că în ultima perioadă au existat zvonuri despre posibila înlocuirea lui Florian Bodog, ministrul renumit pe post după plecarea Cabinetului Sorin Grindeanu.

Între ministru și Mihai Tudose au apărut disensiuni chiar de la a doua ședință de Guvern, pe 13 iulie, când premierul s-a arătat revoltat de numărul mare de copii nevaccinați.

”Am o statistică: 180.000 de copii nevaccinaţi de rujeolă şi 80.000 nevaccinaţi la poliomielită. Aşa e?”, a întrebat premierul. După ce Florian Bodog a confirmat, prim-ministrul i-a cerut să-i prezinte un plan de informare a populației în legătură cu importanța vaccinării.

La următoarea ședință de Guvern, pe 20 iulie, ministrul Sănătății l-a trimis în ședința Executivului pe secretarul de stat Rareş Trişcă, devenit imediat ținta atacului prmeierului.

”Astăzi vom stabili în domeniul Sănătăţii două comitete interministeriale, unul pentru spitalele regionale şi unul pentru Institutul Cantacuzino. Nu daţi din cap foarte amplu, domnule secretar de stat, pentru că nu sunt foarte de acord cu ce aţi scris şi s-ar putea să plecaţi acasă înapoi“, a spus Mihai Tudose.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: