joi

28 martie, 2024

23 februarie, 2018

Cu o întârziere de peste 20 de ore, Ministerul Justiției a urcat pe site Raportul prezentat joi seara de Tudorel Toader și care conține cele „20 de fapte și acte” care l-ar fi determinat pe ministru să declanșeze procedura revocării Laurei Codruța Lovesi.

Documentul este aproape identic textului citit de Tudorel Toader, despre care acesta spunea că e doar o sinteză de 36 de pagini a întregului raport de evaluare a conducerii DNA.

Conține inclusiv precizările introductive în care ministrul Justiției a oferit mai multe elemente din CV-ul său și din trecutul Facultății de Drept din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza.


La puțin timp după urcarea pe site a documentului, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat că a primit Raportul. El nu ajunsese însă și la Administrația Prezidențială.

(Documentul poate fi descărcat AICI)

Raportul este însoțit de mai multe anexe la care face referire analiza:

  • Două comunicate de presă ale Inspecţiei Judiciare (unul din 16 februarie 2018, celălalt din 12 ianuarie 2018)
  • Codul deontologic al magistraţilor (aprobat de plenul CSM în august 2005)
  • Un raport al Comisiei de la Veneţia privind standardele europene, referitoare la independenţa sistemului judiciar (din 3 ianuarie 2011)
  • Un aviz al Comisiei de la Veneţia privind compatibilitatea cu principiile constituţionale şi statul de drept a acţiunilor Guvernului şi Parlamentului României cu privire la alte instituţii ale statului şi OUG de modificare a legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR şi o OUG de modificare a legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului (din decembrie 2012)
  • Trei decizii ale CCR – nr. 757, 611, 68 (toate din 2017)
  • Un raport de activitate al Ministerului Public pe anul 2016
  • Două rapoarte ale Inspecţiei Judiciare

Tudorel Toader a prezentat joi seara un sumar al unui raport cu “20 de fapte și acte” în baza cărora a declanșat procedura de demitere a procurorului – șef al DNA:

“Pentru aceste fapte şi acte, de netolerat într-un stat de drept, în temeiul articolului 54, coroborat cu art 51 din legea 303/2004, cer declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului şef DNA. Prezentul raport va fi transmis secţiei de procurori a CSM şi către preşedintele României pentru a analiza şi decide în raport cu competenţele instituţionale pe care fiecare le are”, a declarat Tudorel Toader, ministrul Justiţiei.


El a declarat că acţiunile Laurei Codruţa Kovesi pot pune în pericol însăşi activitatea instituţiei și au afectat imaginea țării:

“DNA trebuie să continue să funcţioneze în mod legal. DNA nu se identifică cu procurorul şef ale cărui acţiuni au demonstrat că pot pune în pericol chiar instituţia pe care o conduce, prin comportament discreţionar, sfidarea Parlamentului, contestarea deciziilor CCR. Statul de drept este statul în care acţiunea fiecărei autorităţi publice este reglementată prin lege, se supune legii în spiritul valorilor democratice”, a spus Toader.

Procedura care urmează

CSM va analiza documentul și va da un aviz, care este obligatoriu, însă consultativ, adică nu trebuie respectat.

Președintele României este cel care va decide revocarea efectivă, fără a fi silit să respecte avizul CSM sau să-și însușească argumentele ministrului Justiției.

Dacă raportul este sinteza publicată pe site, președintele și-a exprimat deja părerea, vineri. El a repetat că nu există suficiente motive temeinice pentru a propune revocarea șefei DNA și a considerat textul unul confuz:

“M-am exprimat aseară instituțional, cum au constatat mai mulți analiști, dar asta este părerea mea. Nu am văzut raportul, nu a văzut nimeni raportul pe care s-a bazat domnul ministru, însă prestația pe care a avut-o aseară, sincer, nu mi-a plăcut. Iar ceea ce a prezentat – încă o dată, nu știu în ce măsură cele prezentate reflectă raportul sau nu.

Așadar, ce ne-a prezentat domnul ministru a fost total lipsit de claritate și, la o primă citire pe diagonală, a fost lipsit și de temeinicie. Deci nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea. Spun acest lucru fiindcă legea prevede destul de detaliat ce anume se urmărește când se întocmește un astfel de raport. Mai mult astăzi nu o să vă spun și nici nu aș avea ce să vă spun.

Mult-promisul raport nu a apărut pe site-ul ministerului, nu a apărut la Administrația Prezidențială și atunci când vom avea acest raport, probabil vom încerca să îl deslușim și atunci se va putea discuta mai mult.”, a spus vineri șeful statului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: