miercuri

27 martie, 2024

7 noiembrie, 2013

BNR a revizuit puternic în jos prognoza de inflație pentru finalul anului curent. De la 3,1%, estimare făcută la raportul asupra inflației din luna august a.c., creșterea prețurilor din 2013 ar urma să fie de numai 1,8%, mult sub ținta multianuală pe termen mediu, fixată la 2,5%. Pentru 2014, prognoza a fost revizuită foarte ușor în jos, de la același nivel de 3,1% până la 3%.

Explicația principală a reducerii de 1,3 puncte procentuale constă în diminuarea cu un procent indusă de evoluția prețurilor CORE 2 ajustat ( toate produsele și serviciile mai puțin cele cu prețuri administrate, volatile și reglementate), efect aproape exclusiv al introducerii TVA redus la pâine. Alte trei zecimi de procent se datorează evoluției favorabile a prețurilor volatile (legume, fructe, ouă).

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Trebuie subliniat, însă, că proiecția făcută pentru 2014 nu a ținut cont ( în lipsa unor date certe și a unor metodologii clare de aplicare) de anunțatele creșteri de accize la carburanți și de schimbarea modalității de calcul a accizelor prin indexarea cu inflația în lei ( în treacăt fie spus, o struțo-cămilă destul de bizară din punct de vedere al logicii, deși posibilă legal).


Deocamdată estimările creșterii suplimentare de prețuri în 2014 merg de la 0,2% la 0,6%, dar, până la următoarea proiecție, din ianuarie 2014, nu există suficiente date pentru o evaluare profesionistă. Singura certitudine este că efectul de bază va determina o creștere suplimentară a prețurilor anul viitor de 0,6%, provenită din reducerea prețurilor cu 0,4% în trimestrul trei din 2013 și creșterea lor previzionată la 0,2% în același interval din 2014.

Toate aceste evoluții se vor concretiza într-o evoluție sinuoasă a inflației. Aceasta va atinge conjunctural un minim local record în jur de 0,8% prin februarie 2014 la inflația anuală și de 1,55% cu șase luni mai târziu la inflația medie anuală.

Primul indicator va reveni spre 3% după epuizarea efectului de bază al ieftinirii pâinii ( care a determinat un impact foarte consistent, de 0,7% pe IPC și 1,2% pe CORE 2 ajustat). Al doilea se va duce mai lent peste pragul de 2%, altminteri recomandat de teoria economică.

Așadar, dincolo de variațiile destul de importante dar nesemnificative pe termen mediu, inflația se prezintă încă destul de bine. Mai puțin bine, însă, arată proiecția refăcută pe baza ultimelor date disponibile a deviației PIB. Aceasta măsoară cât nu se va realiza la creșterea PIB față de potențialul optim rezultat din factorii de producție disponibili.


Ori, deviația PIB arată atât o stagnare în teritoriul negativ sensibil sub 2%, cât și o prelungire în raport cu previziunile anterioare a revenirii peste acest prag de la trimestrul trei 2014 la trimestrul doi 2015. Altfel spus, reluarea unei creșteri economice mai robuste va fi întârziată cu aproape un an și previzionată pentru 2016.

Toate aceste date explică de ce BNR a adoptat o atitudine prudentă în reducerea dobânzii de politică monetară, efectuată deocamdată până la 4%. Reducerea care urmează a inflației va fi de scurtă durată și datorată modului de oglindire favorabilă a performanțelor de moment. După cum și revenirea inflației va putea să pară apoi rapidă. De fapt, în 2014 se va da lupta pentru stabilizarea pe un palier european de 3% a inflației anuale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: