Analiză

Munca se duce spre contribuţie zero la PIB –ul potenţial. Când rata de ocupare crește, dar nu converge

Rata de ocupare a populaţiei României cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani a fost anul trecut de 68,8%, potrivit datelor comunicate de… Mai mult

08.11.2018

La obiect

Document / Mai există o valiză, tot cu gogoși: cea luată de premierul Dăncilă în țările arabe

În turneul din țările arabe din zona Golfului, premierul Viorica Dăncilă a prezentat proiectele pe care Guvernul este dispus să le realizeze în Parteneriat Public-Privat,… Mai mult

08.11.2018

Analiză

Convergenţa salariilor versus convergenţa preţurilor

Nivelul de trai din România a crescut semnificativ pe fondul unei convergenţe accelerate a salariilor în raport cu media UE şi a stagnării în procesul… Mai mult

06.11.2018

Chestiunea

Numai pentru cine vrea să înțeleagă: Mecanismul guvernamental care evaporă științific creșterea economică

Textul de mai jos e doar un fragment (adică doar ipoteza și intriga, la care trebuie să reflectăm)  din articolul apărut în revista (exclusiv print)… Mai mult

06.11.2018

Cronicile

Raport WEF: Sistemul de finanțare este veriga slabă care trage în jos România în clasamentul global al competitivităţii

de Adrian N Ionescu , 29.10.2018

Capacitatea sistemului financiar de a susține dezvoltarea plasează România pe locul 101 din 140 de ţări analizate în Raportul Competitivităţii Globale al Forumului Economic Mondial (WEF), recent publicat.

Sistemul financiar este veriga slabă a competitivităţii economiei româneşti și este de departe cea mai slaba performanţă românească în rândul tuturor componentelor cheie ale competitivităţii”, potrivit preşedintelui Iniţiativei Pentru Competitivitate (INACO), Andreea Paul.

La niciun alt pilon structural al competitivităţii din cei 12 analizaţi de raportul WEF „nu stăm atât de nefast precum la starea finanţării”, remarcă economistul citat, într-un comunicat INACO emis vineri.

Pe ansamblul economiei, România se menţine pe locul 52 în lume anul acesta în Raportul Competitivităţii Globale, „dar cu deficienţe structurale majore în finanţarea ei”, conchide expertul citat.

Iată toate performanțele României la diferite capitole, în ordine descrescătoare:

  • sănătatea – locul 72 în lume,
  • competenţele forţei de muncă – 69,
  • dinamismul afacerilor – 64,
  • capacitatea de inovare – 57,
  • piaţa produselor – 56,
  • piaţa muncii – 56,
  • infrastructura – 55,
  • stabilitatea macroeconomică – 53,
  • instituţiile – 46,
  • dimensiunea pieţei – 41.

(Descărcați de AICI profilul României în Raportul WEF al Competitivității)

Cea mai bună poziție a României este la capitolul adoptării tehnologiilor informaţiilor şi comunicaţiilor – pe locul 36 în lume.

„Paradoxal, în pofida avantajului competitiv privind tehnologia informaţiilor, capitalurile de risc sunt aproape indisponibile în România pentru stimularea ideilor noi, creative şi inovative de afaceri – sub-indicator al sistemului financiar care ne aşază pe ruşinosul loc 114 în lume – cea mai problematică realitate dintre toate sub-componentele financiare analizate”, remarcă Andreea Paul (foto).

„Veriga slabă”

Cu toate că sistemul bancar este relativ bine cotat, scorul creditului acordat sectorului privat este printre cele mai slabe (locul 101), cel al finanţării sectorului IMM este şi mai scăzut (locul 112), iar accesul la capitalul de risc plasează România pe locul 114.

Valoarea de piaţă (calitalizarea bursieră) a companiilor listate (8,7% din PIB) plasează România pe locul 95, arătând astfel gradul redus de finanţare prin piaţa de capital reglementată.

Sănătatea sistemului bancar are un scor de jumătatea clasamentului (locul 71), ca urmare a unei bune rate de adecvare a capitalului (locul 46).

Sistemele de finanţare din ţările Europei Centrale şi de Est sunt toate mult mai bine plasate: Cehia – 40, Slovacia – 54, Polonia – 55, Ungaria – 66, Bulgaria – 71.

Poate părea, însă, surprinzătoare plasarea mai bună din punctul de vedere al sistemului de finanţare a unor ţări precum Panama – 41, Maroc – 44, Namibia -47, Nepal – 58 sau Vietnam – 59.

Clasamentul competitivităţii după sistemul financiar oferă muilte alte surprize.

Clasamentul general

Faptul că România şi-a conservat plasare pe locul 52 în clasamentul global al competitivităţii în general nu este liniştitor.

Celelalte capitole după care a fost construit nu au reuşit să ne ridice deasupra altor ţări care va trebui, până în cele din urmă, să intre în Zona Euro.

Bulgaria este cu o treaptă deasupra noastră, Ungarie pe locul 48 (după Mexic şi Oman), Polonia pe 37 (după Chile ), Cehia pe 28 (după Malaezia).

Implicarea sectorului privat în planurile de adoptare a euro

INACO propune crearea Grupului de Lucru Public-Privat pentru Creşterea Competitivităţii Sistemului Financiar în România în cadrul Comisiei Naţionale pentru aderarea României la moneda euro, cu un plan ferm asumat de acţiuni şi termene care sa contribuie la dezvoltarea şi convergenţa economiei reale la UE.

Comisia în cauză a avut, joi, o sesiune de dezbateri al cărui singur rezultat a fost subiectul dezbaterilor: un studiu de fundamentare al aderării care propunea mai multe scenariipentru creșterea gradului de convergență cu Zona Euro.

(Citiți și: (Cam) când adoptăm euro: scenariile necesare de creştere, în formă simplificată)

„Permanenta amânare a adoptării monedei euro antrenează costuri mari economice, despre care nimeni nu vrea să facă vorbire, permanentizează indisciplina fiscală, bugetară şi impredictibilitatea mereu criticate, dar niciodată îndreptate. Și mai face ceva: permite sistemului financiar să rămână așa cum este el azi, necompetitiv”, spune Andreea Paul.

Propunerea INACO este adresată BNR și mediului privat bancar, Ministerului Finanţelor, patronatelor, sindicatelor, mediului academic şi ONG-urilor specializate.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 29.10.2018

Lăsați un comentariu


Stiri

Serbia tocmai termină o autostradă de 550 de km pe un traseu la fel de greu ca Valea Oltului. Fără sprijinul fondurilor europene

Adrian N Ionescu

Au mai rămas de finalizat doar 34 de kilometri din cei 554 ai autostradei A1 din Serbia, care străbate țara vecină de la un capăt… Mai mult

Stiri

Primăria Capitalei crește cu 277 mil. lei capitalul social la 5 dintre companiile sale

Consiliul General al Capitalei  are pe ordinea de zi a şedinţei din 22 noiembrie proiectele de majorare a capitalului social la patru companii municipale şi… Mai mult

Stiri

România a importat peste 6 milioane tone ţiţei, în primele 9 luni din 2018

Vladimir Ionescu

România a importat, în primele nouă luni din 2018, o cantitate de ţiţei de circa 6,138 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 9,9% mai mult… Mai mult

Stiri

Rectificare bugetară la Primăria Capitalei – suplimentare de 88 mil. lei la subvențiile de căldură

Adrian N Ionescu

Cheltuielile totale pe 2018 ale Primăriei Municipiului București vor înregistra  o creștere netă de peste 45,3 milioane de lei, dacă propunerea de rectificare bugetară va fi aprobată… Mai mult

Stiri

A murit diplomatul Mihnea Constantinescu, consilier al premierilor României și membru al Consiliului Regal

Adrian N Ionescu

Diplomatul Mihnea Constantinescu a murit sâmbătă noapte într-un spital din Nisa în vârstă de 57 de ani, potrivit News.ro. „Este o veste rea pentru corpul… Mai mult

Stiri

Peste 9.000 de deţinuţi au fost eliberaţi în 2018, pe baza recursului compensatoriu

Vladimir Ionescu

Peste 9.000 din cei aproximativ 11.000 de deţinuţi eliberaţi în primele 10 luni ale anului au ieșit din închisoare în baza Legii nr. 169/2017 privind… Mai mult

Stiri

Fitch – rating pentru România, cu avertismente

Adrian N Ionescu

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută al României la „BBB minus”, ca și perspectiva asociată… Mai mult