vineri

29 martie, 2024

2 septembrie, 2015

gaza
Fâşia Gaza, imagine de la graniţa cu Egipt

Un recent raport al ONU, citat miercuri de The Independent, relevă faptul că regiunea Gaza va deveni, în mai puţin de 5 ani, dacă trendurile politice şi economice actuale vor continua, o zonă în care oamenii nu vor mai putea locui.

Concluzia au fost anunţată la Conferinţa ONU despre Comerţ şi Dezvoltare, situaţia fiind o consecinţă a celor 8 ani de blocadă economică asupra regiunii şi a celor 3 războaie purtate de Israel şi palestinieni în ultimii 6 ani.

Potrivit statisticilor ONU, războiul din 2014 a dus la exodul a 500.000 de oameni din regiune şi la distrugerea totală a unor părţi din Fâşia Gaza.


Războiul „a distrus în totalitate clasa de mijloc din regiune, majoritatea populaţiei locale fiind condamnată la sărăcie, fiind astăzi dependentă de ajutoarele umanitare internaţionale”, arată raportul ONU.

life_in_gaza
Viaţa în Fâşia Gaza, infografic BBC. Click pentru mărire

Statisticile ONU arată că rezidenţii a 72% dintre gospodăriile din Gaza nu au o minimă securitate alimentară, rata şomajului a atins 44%, iar economia locală a scăzut cu 15% în 2014 faţă de anul precedent.

Războaiele au paralizat economia locală, care nu mai produce aproape nimic pentru piaţa locală, nu mai produce nimic pentru export şi nu furnizează resursele necesare reconstrucţiei, menţionează raportul citat de The Independent.

Israel şi Egipt menţin blocada economică asupra Fâşiei Gaza din 2007, de la preluarea puterii în regiune de către militanţii Hamas.


Raportul ONU apare în momentul în care buldozerele egiptene concretizează un proiect de securizare a graniţei comune prin inundarea acesteia, pentru a face inutilizabilă reţeaua de tuneluri săpate de traficanţi.

Fâșia Gaza este o mică regiune din Orientul Mijlociu situată pe coasta de est a Mării Mediterane. Se învecinează cu Egiptul (graniţă de 11 km) şi cu Israel (51 km). Gaza este parte a Teritoriilor Palestiniene reclamate de statul Palestina.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: