vineri

29 martie, 2024

24 aprilie, 2014

Apartenenţa la Uniunea Europenă le-a adus celor patru state din Grupul de la Vişegrad (V4 – Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia) aproximativ un punct procentual la creşterea medie anuală, potrivit unui raport realizat de analiștii de la Erste Group, la 10 ani de la aderarea acestor ţări.

În 2004, cetăţenii celor 4 state însumau 13% din populaţia UE28, însă economia lor reprezenta doar aproximativ 3,7% din totalul producţiei UE28.

În 10 ani de la aderare, PIB-ul lor a crescut cu 50%, ajungând la 5,4% din PIB-ul UE28, iar în Polonia şi Slovacia, PIB-ul pe cap de locuitor, exprimat în euro, s-a dublat.


„Aceste ţări au înregistrat şi o convergenţă puternică a veniturilor. PIB-ul V4 pe cap de locuitor, evaluat pe baza standardelor puterii de cumpărare, a crescut de la 49% din media UE15 în 2003 la 65% în 2013. Prin urmare, disparitatea veniturilor dintre V4 şi vechile state membre UE s-a redus cu o treime’’, explică Juraj Kotian, Director Cercetare Macro/FI pentru ECE în cadrul Erste Group.

Exporturile

Aderarea la UE le-a oferit acces la o piaţă cu 500 de milioane de consumatori, astfel încât exporturile V4 au crescut de trei ori mai rapid decât exporturile UE15, grupul fiind acum al patrulea cel mai mare exportator din UE28, se mai arată în raport.

Trei dintre cele patru ţări V4 – Slovacia, Ungaria şi Republica Cehă se numără printre cele mai deschise cinci economii din UE.

Calitatea vieţii

„Un aspect şi mai important este faptul că acest progres s-a reflectat cu mult dincolo de indicatorii de bază, precum creşterea PIB-ului pe cap de locuitor. Conform evaluării indicelui privind calitatea vieţii (un indicator care măsoară nu doar bunăstarea materială, ci şi alte variabile, cum ar fi speranţa de viaţă, abandonul şcolar, inegalitatea veniturilor, disparităţi salariale între sexe, rata omuciderilor etc.), trei dintre cele patru ţări V4 au urcat în clasamentul privind calitatea vieţii, Republica Cehă depăşind chiar Italia şi Marea Britanie. Slovacia, Republica Cehă şi Polonia s-au situat printre primele cinci ţări cu cea mai semnificativă îmbunătăţire a punctajului în ultimii zece ani, în timp ce Ungaria a ocupat locul al doilea ca deteriorare a acestui indice, după Grecia”, mai arată raportul.

Competitivitatea


Statele din V4 au atras noi capacităţi de producţie auto din ţările occidentale şi au fost modernizate unităţile deja existente, ceea ce a crescut competitivitatea firmelor locale.

„Producţia de maşini a devenit cea mai importantă industrie exportatoare din V4. Țările V4 au depăşit în mod constant producţia de maşini din vechile state membre UE şi V4 a devenit al doilea cel mai mare producător de maşini din UE, după Germania”, mai spune raportul.

Probleme care trebuie rezolvate în următorii 10 ani

Cehia: lupta împotriva corupţiei şi creșterea eficienţei instituţionale; diversificarea surselor de energie şi adaptarea ofertei educaţionale la potenţialul industrial

Ungaria: accelerarea creşterii prin reducerea şomajului, îmbunătăţirea alocării fondurilor europene şi scăderea cheltuielilor publice

Polonia: creşterea cheltuielilor pentru cercetare şi dezvoltare; trecerea de la o economie bazată pe producţie la o economie bazată pe inovaţie

Slovacia: reforma instituţiilor publice şi creșterea flexibilităţii pieţei muncii

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: