joi

18 aprilie, 2024

3 iunie, 2016

cercetareO susținere mai mare din partea autorităților sub forma unor ajutoare sau facilități fiscale ar putea duce la creșterea investițiilor în cercetare și dezvoltare, potrivit celei de-a V-a ediții a raportului Deloitte CE Research & Development (R&D) Survey, dat publicității vineri.

Mai mult de jumătate dintre respondenții din România au în plan creșterea investițiilor în cercetare și dezvoltare în următoarele 12-24 luni, comparativ cu anul trecut, în timp ce 63% intenționează să cheltuie mai mult în următorii trei- cinci ani.

Principala motivație pentru companii o reprezintă noul program de fonduri europene (2014 – 2020) cu subvenții noi pentru R&D, care le oferă motivația de a co-finanța proiecte de cercetare și dezvoltare.


Companiile din România pot beneficia de diverse stimulente în vederea creșterii investițiilor în cercetare și dezvoltare, astfel încât să genereze inovație, dar, potrivit cercetării Deloitte, în mod surprinzător, jumătate dintre respondenți nu erau la curent cu aceste informații, iar cealaltă jumătate nu era sigură de felul în care urmau să fie văzute acestea de către inspectorii fiscali sau alte autorități ale statului.

Raportul a mai arătat că un mediu de afaceri mai previzibil din punct de vedere fiscal ar atrage mai multe investiții în cercetare și dezvoltare, atât în România, cât și în regiune.

O îngrijorare a investitorilor intervievați o reprezintă lipsa de cercetători calificați și cu experiență.

Concluzii R&D Survey în România:

  • 37% dintre respondenți au cheltuit între 1% și 5% din cifra de afaceri pentru activități de cercetare și dezvoltare, iar 22% au cheltuit peste 5% din cifra lor de afaceri
  • Procentul companiilor care au declarat că nu au cheltuieli cu cercetarea și dezvoltarea a scăzut față de anul anterior (29% în 2014 și 16% în 2015)
  • Peste trei sferturi dintre respondenți (73%) consideră că investițiile în cercetare și dezvoltare au crescut competitivitatea produselor/ serviciilor lor, similar cu anul trecut
  • O mare parte dintre respondenți intenționează să investească mai mult în activități de cercetare și dezvoltare, comparativ cu anul trecut: 51% planifică investiții mai mari în următorii 1-2 ani, iar 63% în următorii 3-5 ani
  • Aproape jumătate dintre respondenți nu sunt la curent cu facilitățile fiscale și granturile pentru cercetare și dezvoltare: 45% nu sunt familiarizați cu facilitățile fiscale și nu beneficiază de ele, în timp ce 43% nu sunt familiarizați cu granturile pentru cercetare și dezvoltare
  • Peste două treimi dintre respondenți colaborează cu terți în realizarea unor proiecte de cercetare și dezvoltare

Concluzii R&D Survey în Europa Centrală:

  • Companiile au în plan o creștere a investițiilor în cercetare și dezvoltare atât în următorii 1-2 ani (45%), cât și în următorii 3-5 ani (57%)
  • Principalii factori care motivează companiile să investească în R&D sunt existența mai multor tipuri de beneficii: granturi, facilități fiscale și personalul calificat
  • Majoritatea companiilor (71%) colaborează cu terți (universități, institute de cercetare) și găsesc colaborarea drept benefică
  • Principalele îngrijorări exprimate de investitori sunt incertitudinile cu care se confruntă în momentul în care autoritățile fiscale modifică subvențiile și deducerile fiscale de care au beneficiat, nesiguranța în identificarea activităților de cercetare și dezvoltare și lipsa cercetătorilor calificați și experimentați
  • Majoritatea companiilor preferă politicile de confidențialitate pentru a-și proteja know-how-ul și proprietatea intelectuală (69%), urmate de patente și modele de utilitate (40%) și mărci înregistrate (31%)

”Studiul a evidențiat, o dată în plus, că economiile funcționale investesc un procent semnificativ mai mare din PIB în activități de cercetare și dezvoltare. Avantajul forței de muncă relativ ieftine din țările Europei Centrale este pus în umbră de investițiile considerabil mai mici în R&D. Având în față acest tablou, sperăm că autoritățile vor face schimbări menite să continue stimularea investițiilor în cercetare și dezvoltare”, a spus Tiberiu Negulescu, senior manager Deloitte România.


Deloitte CE R&D Survey își propune să realizeze o hartă a atitudinilor companiilor din Europa Centrală privind investițiile în cercetare și dezvoltare. Raportul ajută la identificarea dificultăților existente în R&D, a modalităților de protejare a proprietății intelectuale, cât și a susținerii companiilor de către stat.

Ediția din acest an include zece țări din Europa Centrală: Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Peste 400 de persoane au participat la sondaj în perioada noiembrie 2015 – februarie 2016.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: