luni

25 martie, 2024

24 ianuarie, 2018

Riscurile de mediu, respectiv fenomenele meteo extreme, determinate de schimbările climatice, sunt cele mai mari între cele 30 de tipuri de risc la nivel global, conform The Global Risk Report 2018, publicat de World Economic Forum (WEF). WEF a început, luni, la Davos, Elveția.

În plus, 2018 va fi un an cu riscuri în creştere și din cauza deteriorării contextului geopolitic şi probabilității de intensificare a confruntărilor economice, ca și amenințărilor cibernetice, potrivit experţilor financiari care au participat la studiul WEF.

Mai mult de jumătate (59%) dintre cei aproape 1.000 de participanți la sondajul WEF au indicat o creştere a expunerii la riscuri în 2018, în timp ce doar 7% au arătat că se aşteaptă la o diminuare a riscurilor pe parcursul acestui an.


 

Raportul relevă faptul că, în viitor, complexitatea şi interconectarea în creştere a sistemelor globale pot da naştere unor perturbări în cascadă şi unor așa numite efecte de prag. Degradările bruşte şi dramatice – şocuri viitoare – devin tot mai probabile.

10 scenarii

The Global Risk Report prezintă 10 scenarii cu titlul de ipoteze și nu de predicții, pentru a-i încuraja pe liderii mondiali să evalueze posibilele şocuri viitoare care ar putea perturba rapid şi radical lumea:

  • nevoia simultană şi în creştere de alimente de bază poate provoca o criză,
  • dezvoltarea inteligenţei artificiale sufocă internetul,
  • companiile sunt prea puţin pregătite să facă faţă războaielor comerciale în cascadă,
  • reversul democraţiei – curente noi, populiste, ameninţă ordinea socială într-una sau mai multe democraţii mature,
  • nave-dronă pilotate automat prin intermediul inteligenţei artificiale duc braconajul către niveluri nesustenabile,
  • o nouă criză financiară copleşeşte capacitatea de răspuns a decidenţilor politici şi provoacă o perioadă de haos,
  • inegalitatea ca tratament – bioingineria şi medicamentele, care dezvoltă capacitatea de memorare pe fondul accesului selectiv la acestea, accentuează dramaticinegalităţile sociale,
  • războiul fără reguli – conflictele cibernetice dintre state escaladează la un nivel neprevăzut şi greu de anticipat în absenţa unor „reguli” pentru un război cibernetic convenţional,
  • geopolitica identităţii – pe fondul contextului geopolitic, identitatea naţională devine o sursă de tensiune în creştere în zonele graniţelor în dispută şi
  • izolarea – atacurile cibernetice, protecţionismul şi divergenţele în ceea ce priveşte reglementarea conduc la balcanizarea internetului.

Riscurile lumii


Specialiştii au evaluat ca ridicate, atât ca probabilitate, cât şi ca impact, toate cele cinci riscuri legate de mediu: fenomene meteo extreme, pierderi ale bio-diversităţii şi prăbuşirea ecosistemelor, dezastre naturale majore, dezastre ecologice produse de activitatea umană sau eşecul măsurilor de atenuare a schimbărilor climatice.

Totodată, „deteriorarea contextului geopolitic reprezintă principala cauză a evaluărilor pesimiste referitor la perspectiva anului în curs. 93% dintre respondenţi afirmă că se aşteaptă la o intensificare a confruntărilor politice sau economice în timp ce 80% anticipează o sporire a riscurilor asociate unui război între marile puteri”, spune raportul.

 

„Trebuie să evaluăm cu seriozitate riscul unei căderi a sistemelor la nivel global. Împreună, dispunem de toate resursele tehnologice şi ştiinţifice pentru a preveni acest lucru. Mai presus de toate, adevărata provocare este de a găsi voinţa şi impulsul de a coopera pentru un viitor mai bun”, potrivit profesorului Klaus Schwab, fondator și președinte al World Economic Forum.

Ameninţările cibernetice devin tot mai serioase, iar atacurile cibernetice la scară largă se poziţionează pe locul 3 din perspectiva probabilităţii de a se produce. În acelaşi timp creşterea dependenţei de domeniul cibernetic se poziţionează pe a doua poziţie ca importanţă, din perspectiva modificării contextului riscurilor pentru următorii 10 ani.

Inegalitatea economică se situează pe poziţia a treia în topul factorilor de risc, iar cel mai frecvent menţionat este impactul implementării progresului tehnologic asupra ocupării forţei de muncă şi asupra ratei şomajului.

„Fenomenele meteo extreme au fost din nou evaluate ca risc global de maximă probabilitate şi de impact. Riscurile de mediu alături de vulnerabilitatea în creştere în faţa altor riscuri sunt ameninţări serioase. Din păcate remarcăm o reacţie de tipul ‘prea-puţin-prea târziu’ din partea guvernelor sau companiilor faţă de ameninţări precum schimbarea climatică. Încă nu este prea târziu să pregătim un viitor mult mai rezistent în faţa riscurilor, dar este nevoie să acţionăm rapid pentru a evita eventuala prăbuşire a sistemelor”, subliniază Alison Martin, group chief Risk Officer, Zurich Insurance Group.

The Global Risk Report 2018 este realizat de către Comitetul Consultativ al Riscurilor Globale al World Economic Forum, care beneficiază de o colaborare permanentă atât cu partenerii săi strategici: Marsh & McLennan şi Zurich Insurance Group, dar şi cu Oxford Martin School (University of Oxford), National University of Singapore şi Wharton Risk Management and Decision Processes Center (University of Pennsylvania) în calitate de consilieri din mediul academic.
Raportul WEF sintetizează perspectivele experţilor şi factorilor de decizie globali asupra celor mai importante riscuri cu care se confruntă lumea şi este publicat anual, în luna ianuarie, constată eforturile depuse pentru a ţine pasul cu ritmul accelerat al schimbării.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: