marți

16 aprilie, 2024

27 ianuarie, 2016

controale la granita germania frantaComisia Europeană a examinat miercuri proiectul de raport privind aplicarea acquis-ului Schengen în Grecia, proiect de raport ce nu este public, dar a cărui concluzie este că Atena “își neglijează în mod grav obligațiile și că există deficiențe grave în efectuarea controalelor la frontierele externe, care trebuie remediate de către autoritățile elene”, potrivit unui comunicat al CE.

Raportul vine imediat după Consiliul informal al JAI, la care miniștrii de interne au luat în calcul suspendarea Greciei și întărirea granițelor acesteia cu Macedonia.

Derularea acestor proceduri ar putea fi un pas-cheie nu numai pentru suspendarea Greciei din spațiul de liberă circulație, ci și pentru suspendarea acordului Schengen pe doi ani (perioadă maximă în cazuri cu totul excepționale și niciodată folosită) de către țările care au reintrodus controalele la graniță și se apropie de termenul limită de șase luni permis în mod obișnuit (printre acestea se numără Austria, Danemarca și Franța, țări care și-au anunțat dorința de a extinde perioada).


Raportul a fost elaborat pe baza informațiilor colectate de echipe de experți din cadrul statelor membre și Frontex în timpul vizitelor neanunțate la frontiera terestră dintre Grecia și Turcia, precum și în insulele Chios și Samos, în perioada 10 – 13 noiembrie.

Ce au constatat experții

Raportul analizează prezența polițiștilor și a agenților pazei de coastă în locurile inspectate, eficiența procesului de identificare și de înregistrare, supravegherea frontierelor maritime și cooperarea cu țările învecinate.

Constatări:

  • nu există nicio procedură eficientă de identificare și de înregistrare a migranților neregulamentari
  • amprentele digitale nu sunt introduse în sistem în mod sistematic
  • documentelor de călătorie nu le este controlată în mod sistematic autenticitatea, acestea nefiind verificate în principalele baze de date de securitate, cum ar fi SIS, Interpol și bazele de date naționale.

Procedurile derulate

În Al optulea raport semestrial privind funcționarea spațiului Schengen, din 15 decembrie 2015. se anunțase deja că, în funcție de rezultatele evaluărilor Schengen privind Grecia, ar putea fi recomandate măsurile specifice menționate la articolele 19a și 26 din Codul frontierelor Schengen.


Art. 26 Procedura specifică pentru circumstanțe excepționale care periclitează funcționarea generală a spațiului fără controale la frontierele interne

(1) În circumstanțe excepționale în care funcționarea generală a spațiului fără controale la frontierele interne este periclitată ca urmare a unor deficiențe grave persistente legate de controlul la frontierele externe, astfel cum se prevede la articolul 19a, și în măsura în care aceste circumstanțe constituie o amenințare gravă la adresa ordinii publice sau a securității interne în cadrul spațiului fără controale la frontierele interne sau în cadrul unor părți ale acestuia, controlul la frontierele interne poate fi reintrodus în conformitate cu alineatul (2) din prezentul articol pentru o perioadă de maximum șase luni. Respectiva perioadă poate fi prelungită, maximum de trei ori, pentru o perioadă suplimentară de maximum șase luni, în cazul în care circumstanțele excepționale persistă.

(2) Atunci când nicio altă măsură, în special cele menționate la articolul 19a alineatul (1), nu poate să atenueze în mod eficient amenințarea gravă identificată, Consiliul poate, în ultimă instanță și în scopul protejării intereselor comune din spațiul fără controale la frontierele interne, să recomande ca unul sau mai multe state membre anume să decidă reintroducerea controlului la toate frontierele interne ale acestora sau în anumite părți ale acestor frontiere. Recomandarea Consiliului are la bază o propunere a Comisiei. Statele membre pot solicita Comisiei să înainteze Consiliului o astfel de propunere de recomandare.

sosiri imigranti 2015 europa

Ce urmează

Proiectul Raportului de evaluare Schengen privind Grecia, elaborat în comun de către experți din statele membre și reprezentanți ai Comisiei, va fi trimis Comitetului de evaluare Schengen, care va emite un aviz. Raportul va fi apoi adoptat de Comisie printr-un act de punere în aplicare.

1. Dacă într-un raport de evaluare Schengen se concluzionează că statul membru evaluat „își neglijează în mod grav obligațiile” care îi revin în temeiul normelor Schengen și dacă există „deficiențe grave în efectuarea controalelor la frontierele externe”, Comisia poate propune recomandări, care urmează să fie adoptate de Consiliu, privind acțiuni menite să remedieze eventualele deficiențe identificate în cursul evaluării.

2. Comisia poate, în temeiul articolului 19a din Codul frontierelor Schengen, să recomande statului membru evaluat să ia anumite măsuri specifice, care pot include trimiterea echipelor europene de polițiști de frontieră sau prezentarea unui plan strategic care să precizeze modul în care statul membru își va utiliza personalul și echipamentele pentru a soluționa problemele constatate. Propunerile Comisiei trebuie să fie adoptate de un comitet al statelor membre, care hotărăște cu majoritate calificată.

3. Statul membru evaluat dispune apoi de trei luni pentru a finaliza acțiunile de remediere.

4. În cazul în care, după trei luni, persistă deficiențe grave, iar măsurile luate nu s-au dovedit suficiente pentru a asigura remedierea lor corespunzătoare, Comisia poate declanșa aplicarea procedurii prevăzute la articolul 26 din Codul frontierelor Schengen.

În conformitate cu articolul 26 din Codul frontierelor Schengen, dacă măsurile prevăzute la articolul 19a nu au fost eficace, Consiliul poate recomanda, la propunerea Comisiei, în ultimă instanță și în scopul protejării interesului comun al spațiului Schengen, ca unul sau mai multe state membre să reinstituie controalele la toate frontierele lor interne sau în anumite părți ale acestor frontiere. Recomandarea Consiliului trebuie să fie adoptată cu majoritate calificată.

În conformitate cu articolul 26 și în circumstanțele excepționale descrise mai sus, controalele pot fi reintroduse pe o perioadă de maximum șase luni. Această măsură poate fi prelungită pe perioade suplimentare de șase luni, până la o durată maximă de doi ani.

Spațiul Schengen

Acordul Schengen a fost semnat în 1985 în orașul luxemburghez care poartă acest nume. Primele state membre au fost Franța, Belgia, Luxembourg, Olanda, Portugalia și Spania.

Acum cuprinde 22 de state membre UE și 4 din afara Uniunii (Norvegia, Elveția, Islanda și Liechtenstein).

În momentul de față, șase state au reintrodus controlul la graniță: Austria, Danemarca, Franța, Germania, Norvegia și Suedia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: