miercuri

24 aprilie, 2024

6 ianuarie, 2012

Raed Arafat, decorat de președintele Traian Băsescu (Foto: presidency.ro)

Proiectul noii legi a sănătății oferă operatorilor privați de servicii de urgență acces la fondurile publice pentru intervențiile la cazuri grave, fapt care amenință dezvoltarea serviciilor de urgență de stat, avertizează, pe hotnews.ro, doctorul Raed Arafat, inițiatorul serviciului de urgență SMURD.

El a spus că își va da demisia din funcția de subsecretar de stat în Ministerul Sănătății, dacă legea va fi adoptată în această formă.

„Dacă legea rămâne în această formă, trebuie cei care au conceput-o să ducă viziunea mai departe. Nu poți să concepi un sistem și să dai altcuiva să-i facă normele. Motivul dezvoltării sistemului de urgență până acum a fost că este transpartinic, transguvernamental și a fost sprijinit de toată lumea, inclusiv de guvernul actual. [Daca legea va fi asumataă în forma actuală] eu cred că plecarea mea este normală pentru că nu mai am scopul de munca la nivelul Ministerului”, a spus Arafat, într-o discuție moderată de hotnews.ro.


Întrebat dacă este real riscul desființării sau trunchierii serviciului SMURD, Arafat a răspuns afirmativ.

”Comisia de Urgență a Ministerului Sănătații, care s-a întrunit ieri (joi – n.r.) într-o lungă ședință, analizând propunerea și comparand-o cu actuala legislație, consideră că acest risc este real”, a susținut subsecretarul de stat din MS.

În decembrie 2011, președintele Traian Băsescu, cel care a propus Guvernului noua lege a sănătății, l-a criticat pe Raed Arafat, inițiatorul serviciului de urgență SMURD, pentru că se opune proiectului legislativ.

Potrivit lui Băsescu, doctorul Arafat se opune apariţiei unui nou sistem privat de sănătate, în condiţiile în care şi SMURD a fost iniţial o fundaţie.


”Dacă este vreun duşman mai mare al apariţiei încă unui sistem privat de sănătate, el se numeşte Raed Arafat, uitând că el a fost fundaţie la Târgu Mureş, la care şi eu am contribuit cu 2% din salariu pentru că făcea un lucru bun, intervenţia de urgenţă. Nu văd nicio nenorocire dacă, aşa cum a început Raed Arafat la Târgu Mureş, o să apară la Constanţa sau la Suceava un al doilea Raed Arafat care să dezvolte un sistem privat paralel, în concurenţă, de calitate. Noul sistem asta va stimula, concurenţa între spitale”, a spus Băsescu, la TVR1.

Ce prevede legislația în funcțiune, potrivit lui Arafat?

  • Actuala legislație prevede că asistenta de urgență și primul ajutor calificat sunt datoria statului și dreptul cetățeanului. În propunerea de lege apare doar că această asistență se asigură gratuit. În actuala lege există o altă prevedere care zice că în sistemul public acordarea asistenței medicale de urgență și prim ajutor calificat nu se face cu scop comercial – lucru care nu se mai găsește în noua propunere, în ideea ruperii unui monopol de stat asupra asistenței medicale de urgență.
  • Nu putem vorbi de un monopol al statului în prezent asupra asistenței de urgență nici prin ambulanță, nici prin SMURD, nici prin UPU din momentul în care actuala lege permite și sectorului privat să funcționeze în mod egal su sectorul public, permițând inclusiv accesul egal la fondurile publice în anumite categorii de intervenții cum ar fi consultațiile de urgentă la domiciliu și transportul sanitar.
  • Singurul lucru unde există o limitare de acces la fondurile publice dar permite acțiunile privatului în regim privat cu plata direct de la pacient, prin contracte colective sau asigurări private este accesul la fondurile publice în cazul urgențelor grave sau foarte grave (codul galben și roșu).

Ce efect ar avea viitoarea lege a sănătății, conform lui Arafat?

  • Deschiderea accesului la aceste fonduri pe principii comerciale când aceste fonduri nu vor crește (sursa rămânând bugetul de stat) va aduce mai mulți actori la aceleași fonduri folosite în prezent de serviciile publice de urgență. Ceea ce implicit poate duce la o diminuare treptată a sectorului public de urgență în favoarea sectorului privat, comercial pentru acoperirea asistenței medicale de urgență, inclusiv raspunsul la calamități și dezastre.
  • Anumite sintagme utilizate în propunere cum ar fi „echipaje tip SMURD” vor crea portița pentru oricine să folosească această denumire făcând din denumirea SMURD o descriere a unei activități decât denumirea unui serviciu care este recunoscut la acest moment prin legislație.
  • Comisia de urgență ( de la Ministerul Sănătății – n.r.) consideră că la momentul actual evoluția sistemului de urgență este pozitivă, acest lucru putând fi dovedit inclusiv prin cifre și analize concrete, iar noua propunere în domeniul urgenței poate opri această evoluție inclusiv pe cale calitativa și să intoarcă sistemul la o fază mai puțin avansată.

Proiectul legii sănătății, art. 65, alin. (1): ”Acordarea primului ajutor de baza, fara echipamente specifice, se efectuează de catre orice persoana instruita in acest sens sau de catre persoane fara instruire prealabila, acţionând la indicaţiile personalului specializat din cadrul dispeceratelor medicale de urgenta sau al serviciilor de urgenta prespitaliceasca de tip SMURD şi serviciului de ambulanta având ca scop prevenirea complicaţiilor şi salvarea vieţii pana la sosirea unui echipaj de intervenţie”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: