miercuri

27 martie, 2024

7 octombrie, 2018

România riscă să intre într-o criză foarte mare dacă dobânzile la care se împrumută vor creşte cu două sau cu trei puncte procentuale deoarece deficitul bugetar local este perceput drept ridicat de pieţe, a precizat, sâmbătă, Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), menţionând că vorbeşte în nume personal.

Rădulescu avertizează că deşi datoria publică a României ca pondere în PIB este mai mică decât cea a Italiei, economia locală nu este la fel de puternică, aşa încât şi costurile de finanţare vor fi diferite.

„Noi plătim mult mai mult decât plătesc italienii pentru aceeaşi datorie. Şi dacă dobânzile vor creşte cu două, trei puncte procentuale, pentru că deficitul nostru este perceput de pieţe ca mare, s-a terminat! Problema este că economia noastră este mică, chiar dacă a crescut destul de rapid în ultimii ani. Riscăm să intrăm într-o criză foarte mare, dacă ajungem la un deficit bugetar mare”, a spus Eugen Rădulescu, la un seminar organizat la Sinaia de Consiliul Concurenţei şi Consiliul Patronatelor Bancare din România, citat de Agerpres.


 

Şeful BNR este de părere că România are încă nişte fundamente economice care ajută, cum ar fi nivelul redus al datoriei faţă de media din UE, dar şi faptul că în ultimii ani, maturitatea medie a acesteia a crescut, aşa încât serviciul datoriei a devenit mai facil de onorat.

Dacă România ar reuşi să reducă deficitul bugetar spre MTO, obiectivul pe termen mediu, atunci datoria publică ar scădea, a arătat Rădulescu.

„Ar trebui să avem deficitul bugetar undeva în zona lui MTO, aducă unu şi ceva la sută. Pe acest deficit de unu şi ceva la sută se stabilizează şi scade în timp datoria publică, altfel ea creşte. Să nu uităm că suntem în momentul în care dobânzile sunt încă foarte mici pe plan internaţional, dar dacă ele vor creşte cu două puncte, cu trei puncte, cu patru puncte, nu mai e acelaşi lucru. Deja presiunea pe datorie creşte foarte, foarte mult”, a explicat oficialul BNR.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: