joi

28 martie, 2024

9 aprilie, 2014

Primarul Radu Mazăre va fi cercetat în stare de libertate- aceasta este decizia luată miercuri seara de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a analizat cererea procurorilor DNA referitoare la măsura arestării preventive în dosarul în care Radu Mazăre este acuzat de fapte de corupţie.

Radu Mazăre este eliberat sub control judiciar- nu poate părăsi ţara pe perioada cercetărilor.

Decizia ÎCCJ este similară şi în cazul celui acuzat că a dat mită, omul de afaceri israelian Morgenstern Avraham.

Surse judiciare: Elan Schwartzenberg, intermediarul afacerii


Surse judiciare au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că omul de afaceri Elan Schwartzenberg s-ar fi ocupat de intermedierea primirii banilor de către Radu şi Alexandru Mazăre de la cetăţeanul de origine israeliană Avraham Morgenstern.

Potrivit surselor citate, Elan Schwartzenberg ar fi primit de la firmele lui Morgenstern mai multe sume de bani, pe care să le dea unor „persoane capabile” să-i obţină acestuia din urmă câştigarea contractului pentru campusul de locuinţe sociale „Henri Coandă” din Constanţa.

Acelelaşi surse susţin că, printr-o firmă controlată de Elan Schwartzenberg, ar fi fost furnizaţi 95.000 de euro într-un cont off-shore al lui Radu Mazăre şi 40.000 de euro în unul al lui Alexandru Mazăre. Cele două sume reprezintă o parte din banii daţi de Avraham Morgenstern pentru a-şi asigura câştigarea contractului.

Conform surselor citate, anchetatorii au depistat această cale de intermediere a sumelor date fraţilor Mazăre, reuşind să obţină documentele încasării banilor de către firmele off-shore.


Pe de altă parte, susţin aceleaşi surse, un judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea procurorilor anticorupţie de interceptare telefonică a fraţilor Mazăre.

Elan Schwartzenberg este plecat din România de câteva luni. Omul de afaceri a încercat să se întâlnească cu preşedintele Traian Băsescu în timp ce şeful statului s-a aflat în vizită în Israel, în ianuarie 2014.

O noapte petrecută în arestul Direcţiei Cercetări Penale

Radu Mazăre a fost adus miercuri, în jurul orei 16.20, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde s-a judecat propunerea de arestare preventivă în cazul său.

Primarul Mazăre şi-a petrecut noaptea de marţi spre miercuri în arestul Direcţiei Cercetări Penale, după ce fusese reţinut pentru 24 de ore, marţi seara, de procurorii DNA, sub acuzaţia de luare de mită.

Primarul municipiului Constanţa a fost ridicat de mascaţi marţi, în jurul prânzului, de pe terasa unui restaurant din Parcul Herăstrău, de unde a fost dus la DNA.

În timp ce primarul Constanţei se afla în Bucureşti, în cursul dimineţii de marţi procurorii DNA au făcut percheziţii la Primăria Constanţa şi la locuinţa din Mamaia a primarului, într-un dosar în care sunt cercetate fapte de corupţie.

Tot marţi, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat că verifică declaraţiile de avere ale lui Radu Mazăre depuse de-a lungul ultimului mandat de primar al Constanţei.

Radu Mazăre, acuzat de DNA că a luat mită 175.000 de euro. Ancheta îl vizează şi pe Alexandru Mazăre

Marţi seară, DNA a dat publicităţii un comunicat în care a transmis:

“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combaterea infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, a inculpaţilor:

  • MAZĂRE RADU ȘTEFAN, primar al mun. Constanța, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de luare de mită;
  • MORGENSTERN AVRAHAM, reprezentant al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de dare de mită;

Din ordonanțele de reținere, întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora:

La începutul anului 2011, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al Municipiului Constanţa, a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate in Campusul Social “HENRI COANDA”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Mun. Constanţa.

Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei, ce urma a fi organizată.

Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).

Banii, primiți în mai multe tranșe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparținând unor societăți off shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicții cunoscute pentru condițiile restrictive privind cooperarea judiciară internațională în materie penală.

În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuțiilor sale de serviciu (ex. inițierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziție sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham).

Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA – circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, inițiată de primarul Mazăre Radu Ștefan.

Inculpaților li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru emiterea mandatului de arestare preventivă pe 29 de zile.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.”

Conform Agerpres, sintagma “alte persoane” din comunicatul DNA se referă şi la senatorul Alexandru Mazăre, fratele primarului Constanţei.

Percheziţii la domiciliu şi la sediul Primăriei

Percheziţiile făcute marţi de procurorii DNA la sediul Primăriei Constanţa şi la locuinţa din Mamaia a lui Radu Mazăre s-au încheiat după aproximativ nouă ore, anchetatorii plecând cu mai multe cutii cu documente.

Viceprimarul Constanţei Decebal Făgădău a declarat, la finalul percheziţiilor, citat de Mediafax, că autorităţile locale au pus la dispoziţie procurorilor toate documentele solicitate, legate de construirea cartierului de locuinţe sociale “Henri Coandă”.

Percheziţiile au fost făcute în prezenţa celor doi avocaţi ai lui Radu Mazăre, unul dintre apărători fiind Marius Mocanu, care îl reprezintă şi pe preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

Radu Mazăre ştia de 2 săptămâni despre o anchetă a DNA

Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, a declarat marţi: “Este un dosar intrumentat de procurori din cadrul structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În cursul dimineţii s-au efectuat aproximaiv 12 percheziţii domiciliare la anumite persoane fizice şi la o instituţie publică”.

Procurorul şef al DNA nu a vrut să precizeze care sunt acuzaţiile existente în acest dosar, spunând doar că obiectul dosarului vizează fapte care intră în competenţa Direcţiei.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, anunţa pe data de 24 martie că DNA îl vizează într-o nouă anchetă, privind modul în care a fost construit cartierul de locuinţe sociale din oraş, procurorii solicitând primăriei mai multe documente legate de această investiţie, în valoare totală de şapte milioane euro.

Radu Mazăre este cercetat de DNA în trei dosare legate de retrocedări de terenuri, iar în 2008 a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, alături de alte persoane, tot într-un dosar legat de retrocedări, acesta judecându-se la Curtea de Apel Bucureşti.

Primaria Constanţa a finalizat în vara anului trecut acest cartier de locuinţe sociale, iar la inaugurarea ultimelor blocuri a fost prezent şi premierul Victor Ponta.

Cartierul este format din 17 blocuri, care au 906 locuinţe – 339 de garsoniere, 396 de apartamente cu două camere şi 171 de apartamente cu trei camere. În cele 17 blocuri locuiesc aproximativ trei mii de persoane.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: