vineri

19 aprilie, 2024

4 februarie, 2016

radu-craciun-bcr1Radu Crăciun, economist-șef al BCR, susține că pentru creșterea PIB-ului potențial, România trebuie să atragă resurse (muncă și capital) și să le administreze eficient. De asemenea, el atrage atenția că PIB-ul României este foarte volatil, dar și că dezvoltarea nu poate avea loc fără atragerea capitalul străin.

Au existat perioade de supraîncălzire a economiei românești, au existat perioade în care creșterea economică a fost forțată într-un mod neinspirat, începând cu anii 90 și terminând mai recent cu perioada 2006-2007-2008. PIB-ul României este unul dintre cele mai volatile PIB-uri din regiune deci înregistrează creșteri foarte mari, avem printre cele mai mari creșteri din Europa și în momentul în care apare o criză ne trezim că avem printre cele mai mari corecții din Europa”, a atras atenția Radu Crăciun, la un colocviu organizat de Institutul European din România.

În opinia sa, PIB-ul potenațial poate fi crescut doar prin atragerea de resurse (muncă și capital) și prin utilizarea lor eficientă (productivitate). Radu Crăciun susține că dezvoltarea României nu poate avea loc fără atragerea de capital străin.


”Cred că România nu poate să se dezvolte fără capital străin. Suntem departe de situația în care să putem să creștem PIB-ul potențial doar pe baza capitalului autohton. Vestea proastă este că epoca de aur a investițiilor străine a dispărut. Realist vorbind, ani de acum încolo transferurile de capital vor fi mult-mult mai mici decât în trecut, cu atât mai mult în zona Europei Centrale și de Est, în condițiile în care sunt piețe emergente, sunt țări care pot da oportunități mult mai interesante”, a arătat economistul BCE.

El a atras atenția că România nu este în topul atractivității investitorilor străini, dar și că state precum Ungaria, Polonia și Cehia joacă în altă ligă și sunt destinații mai căutate de capitalul străin.

Provocarea noastră ca țară, dintr-o dată crește exponențial prin faptul că investițiile străine vor fi mult mai selective, iar în topul atractivității România nu prea se găsește. În momentul de față țări precum Ungaria, Cehia, Polonia formează o ligă cu totul separată. Investițiile în aceste țări deja încep să fie mai degrabă pe criterii regionale și mai puțin naționale și țin foarte mult de condițiile cvasi-vest-europene pe care aceste țări le oferă. România nu este în această ligă și din punctul acesta de vedere atragerea de investiții străine va fi foarte dificilă”, a declarat Crăciun.

Economistul este de părere că în absența capitalului străin, România ar trebui să încerce să își consolideze capitalul autohton prin stimularea sectorului IMM, a dezvoltării fondurilor de investiții și a fondurilor de pensii, dar și prin transformarea bursei de la București într-un vehicul prin care capitalul autohton să poată să investească în economia românească.


De asemenea, Crăciun este de părere că România trebuie să evite blestemul resurselor, respectiv promovarea unei strategii de dezvoltare bazată pe resurse ieftine.

”Să găsim gaze în Marea Neagră ca să folosim gaze ieftine pentru dezvoltarea economiei. Țări dezvoltate pe energie de doi bani nu există. Ele sunt eșecuri”, a arătat economistul.

O altă modalitate de dezvoltare o reprezintă absorbția de fonduri europene, însă un buget bazat doar pe consum s-ar putea doveni insuficient pentru punerea la dispoziție a cofinanțărilor necesare proiectelor UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: