vineri

19 aprilie, 2024

24 mai, 2018

Deficitul actual al bugetului de asigurări sociale nu este cauzat de Pilonul 2, ci de politicile de majorare a punctului de pensie şi de acordarea de pensii speciale, potivit lui Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

„Deficitul bugetului de asigurări sociale nu este cauzat de Pilonul II, ci de politica majorării punctelor de pensie şi acordării de pensii speciale”, a spus Radu Crăciun, citat de Agerpres.

Sistemul multi-pilon a apărut pentru a slăbi presiunile îmbătrânirii populației asupra pensiilor publice și şocul „pe care pensionarea generaţiei de decreţei o va crea asupra bugetului de asigurări sociale peste 12 ani”, a amintit Radu Crăciun.


„În acel moment, deficitul ar fi imens şi ar crea o criză, pentru că el va trebui finanţat. În momentul în care generaţie de decreţei se transformă din plătitori de impozite în recipienţi de bani, dintr-odată hăul care se cască în bugetul de asigurări sociale este imens”, a explcait președintele APAPR.

Ca urmare, atunci, în 2008, „s-a considerat, cu un consens politic, fără opoziţie politică la acel moment, că este mult mai bine să ne asumăm un mic deficit de-a lungul unei perioade de 15-20 de ani pentru a evita un deficit imens care ar putea să apară peste o perioadă. Deci, filosofia a fost să ne asumăm o amortizare a deficitului imens la acel moment pe care îl eşalonăm pe parcursul a 20 de ani”, a subliniat Radu Crăciun.

Ulterior însă, politica majorării pensiilor fără corelare cu evoluția finanțelor publice a făcut defictul nesustenabil.

Președintele APAPR a adăugat că fondurile de pensii private beneficiază deja de asistenţă juridică pentru a lua în considerare „orice căi de atac pentru a apăra banii celor care participă la Pilonul II”.

Susținerea europeană


PensionsEurope, organizația care reunește 24 de asociații și alte organizații de pensii din 19 țări europene, solicită Guvernului Român să protejeze actuala structură a sistemului de pensii, potrivit unu comunicat emis joi.

„Am auzit rapoarte alarmante că, în următoarele luni, guvernul ar putea lua măsuri suplimentare pentru a revizui proiectarea pensiilor private. Este important să existe niveluri adecvate de contribuție”, spune comunicatul PensionsEurope.

Documentul amintește și că, în Raportul semestrului UE, Comisia Europeană a criticat reducerea contribuțiilor direcționate către cel de-al doilea pilon, despre care se susține că a fost „declanșat de către preocupările fiscale pe termen scurt și nu de performanțele financiare” și că „reforma pensiilor din al doilea pilon ar putea slăbi viabilitatea pensiilor și performanța pieței locale de capital”.

PensionsEurope consideră „de mare importanță și continuarea participării obligatorii la cel de-al doilea pilon”.

Un studiu realizat de KPMG arată că un salariat din România va ajunge ca, în anul 2050, să susţină 1,74 de pensionari, în condiţiile în care la nivelul anului 1990 raportul dintre cele două entităţi era de 0,3.

De asemenea, în timp ce în Europa se urmăreşte ca pensia să nu fie mai mică de 70% din ultimul salariu, în România proporția ajunge la 52%, în care este inclusă şi contribuţia de la Pilonul II, de 15%, la o valoare a contribuţiei de 3,75% cât este în prezent.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) a solicitat autorităţilor, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, menţinerea actualei structuri bazate pe trei piloni a sistemului de pensii şi reglementarea, în cel mai scurt timp, a creşterii nivelului contribuţiei la Pilonul II la 6%, faţă de 3,75% cât este în prezent.

Totodată, experţii CDR menţionează faptul că nici Executivul, nici legiuitorii nu au explicat, până acum, publicului prin ce anume măsurile planificate ar fi în beneficiul celor 7 milioane de contributori la sistemul de pensii private şi cum au ajuns la concluzia că aceste măsuri sunt cea mai bună dintre soluţiile posibile pentru bunăstarea viitoare

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: