marți

16 aprilie, 2024

21 noiembrie, 2017

Serviciul de meteorologie al Rusiei, Rosgidromet, confirmă existența unei concentrații ”extrem de mari” de izotopi radioactivi de Ruteniu 106 descoperite în mai multe regiuni ale țării la sfârșitul lunii septembrie, confirmând astfel rapoarte europene realizate în această lună, anunță publicația britanică The Guardian.

”Eșantioane analizate la stațiile de monitorizare Argayash și Novogorny au relevat prezența izotopilor de Ru-106”, între 25 septembrie și 1 octombrie, a anunțat marți Rosgidromet.

Cea mai mare concentrație de izotopi radioacțivi Ru-106 a fost înregistrată în Argayash, localitate situată în regiunea Chelyabinsk din sudul Uralilor, care a depășit norma de poluare de 986 de ori, a precizat instituția.


Greenpeace Rusia a cerut luni Rosatom ”să deschidă o cercetare amănunțită a incidentelor de la Mayak și să publice rezultatele acestor cercetări”. “Greenpeace va trimite o sesizare procurorilor, dolicitând deschiderea unui dosar în legătură cu o eventuală tentativă de mușamalizare a unui incident nuclear”, se mai afirma în declarația emisă luni de Greenpeace Rusia.

La mijlocul lunii octombrie, Rosatom a dat publicității o declarație, preluată de mass-media ruse, în care afirma: ”în eșantioanele testate între 25 septembrie și 1 octombrie, prelevate inclusiv în zona de sus a Uralilor, nu a fost descoperită nicio urmă de Ruteniu 106, cu excepția uneia prelevate în St. Petersburg”.

Rosgidromet a afirmat luni că izotopul a fost detectat și în Tatarstan și alte regiuni din sudul Rusiei, acesta ajungând în cele din urmă ”în toate statele europene, începând cu Italia și continuând spre nordul Europei”, începând cu data de 29 septembrie.

Comunicatul serviciului meteorologic nu indică nicio sursă specifică a contaminării cu izotopi radioactivi, însă stația meteorologică din Argayash este situată la numai 30 km de obiectivul nuclear de la Mayak, care în 1957 a fost locul producerii unuia dintre cele mai mari dezastre nucleare din istorie. La Mayak, Rusia reprocesează azi combustibil nuclear uzat.


Pe data de 9 noiembrie, Institutul Francez pentru Radioprotecție și Securitate Nucleară (IRSN) a anunțat că a detectat Ruteniu 106 în Franța, în perioada 27 septembrie-13 octombrie.

Institutul Francez pentru Radioprotecție și Securitate Nucleară a realizat o hartă a posibilei surse de contaminare

Potrivit institutului francez, sursa poluării a fost foarte probabil de un accident produs între Volga și Urali, cu precizarea că concentrația măsurată în Europa de izotopi radioactivi nu este de natură să pună în pericol sănătatea populației.

La momentul anunțului, compania rusă Rosatom a anunțat că ”nivelul de radiații înregistrat în jurul tuturor obiectivelor aparținând infrastructurii nucleare din Rusia se află în limite normale”. Institutul francez a afirmat însă că niciun reactor din Rusia nu putea fi sursa contaminării cu Ru-106 deoarece ar fi fost detectate și alte elemente radioactive, indicând că cea mai probabilă sursă are legătură cu o instalație din cadrul ciclului combustibilului nuclear.

Ruteniu 106 este un produs general de înjumătățirea atomilor în reactoare, fiind utilizat în anumite tratamente medicale. Ru-106 nu este un element natural.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: