cursdeguvernare

joi

26 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Racheta rusească Satan II a explodat în timpul unui test – imagini din satelit cu craterul de pe cosmodromul Plesetsk 

24 septembrie, 2024

Racheta intercontinentală Sarmat a Rusiei – cunoscută în Occident sub denumirea Satan II – a suferit un „eșec catastrofal” în timpul unui test de lansare, explodând pe pe cosmodromul de la Plesetsk, conform analizei efectuate de experți pe imaginile surprinse în ultimele zile, scrie The Guardian.

Daily Express spune că este un eșec umilitor pentru preşedintele Vladimir Putin.

Imaginile surprinse de Maxar la 21 septembrie arată un crater cu un diametru de aproximativ 60 de metri, în jurul silozului de pe cosmodromului din nordul Rusiei.


Fotografiile dezvăluie pagube importante ce nu erau vizibile în imaginile realizate la începutul lunii.

Racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat este o armă-cheie în modernizarea arsenalului nuclear al Rusiei și a fost proiectată să lovească ținte aflate la mii de kilometri distanță, în SUA sau Europa, însă dezvoltarea sa a fost marcată de întârzieri și eșecuri la teste.

Alte patru au eşuat înaintea acestuia, conform informaţiilor din surse independente.

Primul şi singurul test reuşit cu Sarmat a avut loc la 20 aprilie 2022. 


„După toate indiciile, a fost un test eșuat. Este un mare crater în pământ”, a declarat Pavel Podvig, un analist din Geneva specializat în dotarea nucleară a Rusiei. „A existat un incident grav”, a completat acesta.

Timothy Wright, cercetător asociat la Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) din Londra, a declarat că distrugerea zonei din imediata vecinătate a silozului sugerează o defecțiune la scurt timp după aprindere.

„O cauză posibilă este că primul etaj (booster) fie nu a reușit să se aprindă corespunzător, fie a suferit o defecțiune mecanică catastrofală, determinând racheta să cadă înapoi sau să aterizeze în imediata apropiere a silozului și să explodeze”, a declarat el pentru Reuters.

James Acton, specialist nuclear la Carnegie Endowment for International Peace, a postat pe X imaginile din satelit înainte și după, care sunt „foarte convingătoare că a existat o explozie mare” și s-a declarat convins că încă un test Sarmat a eșuat.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la solicitarea Reuters de a comenta și nu a făcut niciun anunț cu privire la testele Sarmat programate pentru acum câteva zile ultimele zile.

Vladimir Putin susține că Rusia deține cel mai avansat arsenal nuclear din lume, dar proiectul Sarmat se amână din 2018

SUA și aliații săi urmăresc îndeaproape dezvoltarea arsenalului nuclear al Rusiei într-un moment în care războiul din Ucraina au amplificat tensiunile dintre Moscova și Occident până la cel mai periculos punct din ultimii 60 de ani.

De la începutul conflictului, președintele Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că Rusia deține cel mai mare și mai avansat arsenal nuclear din lume și a avertizat Occidentul să nu depășească linia roșie ce ar putea declanșa la un război nuclear.

RS-28 Sarmat, cu o lungime de 35 de metri, are o rază de acțiune de 11.000 de mile (18 000 km) și o greutate de lansare de peste 208 tone. Presa rusă spune că poate transporta până la 16 focoase nucleare cu țintire independentă, precum și vehicule de planare hipersonice Avangard, un nou sistem despre care Putin a spus că este de neegalat de către inamicii Rusiei.

Moscova a declarat la un moment dat că Sarmat va fi gata până în 2018, înlocuind SS-18 din era sovietică, dar data de lansare a fost amânată în mod repetat.

Anul trecut, președintele Putin anunța că Rusia aproape a finalizat lucrările la rachetă.

Ministrul Apărării din acel moment, Serghei Șoigu, susținea că racheta ar urma să constituie „baza forțelor nucleare strategice terestre ale Rusiei”.

Wright, analist IISS, a declarat că un eșec al testului nu înseamnă neapărat că programul Sarmat este în pericol. „Cu toate acestea, este al patrulea eșec succesiv al testului Sarmat, care cel puțin va amâna și mai mult proiectul deja întârziat, și ar putea ridica semne de întrebare cu privire la viabilitatea programului” nuclear rusesc, a explicat analistul.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: