joi

28 martie, 2024

3 decembrie, 2018

Qatarul a decis să se retragă din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), în virtutea strategiei sale privind dezvoltarea industriei de gaze naturale lichefiate (LNG)

Qatarul este cel mai mare exportator mondial de gaze naturale lichefiate (LNG), dar unul dintre cei mai mici producători din OPEC. Statul din Golf a luat măsuri pentru a-şi majora producţia de LNG de la 77 la 110 milioane de tone echivalent anual.

Retragerea va fi efectivă de la 1 ianuarie 2019, a anunţat luni ministrul Energiei, Saad al-Kaabi, citat de Reuters, înainte a reuniunii OPEC din această săptămână.


Autoritățile de la Doha și-a revizuit căile de a spori rolul Qatarului pe plan internaţional şi aru în veder o strategie pe termen lung, inclusiv concentrarea pe industria LNG, potrivit oficialului citat.

Qatarul este în OPEC de 57 de ani, dar impactul pozițiilor sale asupra deciziilor legate de producţia de ţiţei a organizaţiei este redus, a explicat Saad al-Kaabi, care a ținut să precizeze că decizia nu ar avea legătură cu boicotul impus țării sale de „liderul de facto al OPEC” – Arabia Saudită împreună cu alte trei țări arabe.

Doha îşi va menţine în continuare angajamentele la fel ca orice alt producător din afara OPEC, a mai spus oficialul citat.

În perioada 6-7 decembrie va avea loc la Viena o reuniune a 25 de ţări membre OPEC şi state producătoare din afara cartelului pentru a discuta strategia din 2019.


Analiştii se aşteaptă ca la această întâlnire să se decidă o nouă reducere a producţiei de ţiţei. Luni dimineaţa, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat cu 2,400 dolari, ajungând la valoarea de 61,86 dolari, în timp ce cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ a urcat cu 2,28 dolari, la 53,21 dolari.

În 2016, ţările membre OPEC şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) până în 2018.

Reducerea producţiei de petrol a OPEC a permis preţului la petrol să revină peste pragul de 50 de dolari per baril.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: