joi

28 martie, 2024

12 ianuarie, 2015

Câștigul salarial mediu net, consemnat de INS în luna noiembrie 2014, a urcat cu 2,2% față de luna precedentă, până la 1.743 lei. Puterea de cumpărare rezultată după ajustarea creșterii nominale cu inflația) a trecut astfel pragul de 130% în raport cu referința fixată pentru luna octombrie 1990, ultima de dinaintea liberalizării prețurilor.

Câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.412 lei, sumă echivalentă cu 545 euro. Comparativ cu noiembrie 2013, creșterea nominală a fost de 5,6% iar cea reală (după ajustarea cu inflația) de 4,1%. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.166 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.033 lei).

Click pentru mărire

Cele mai mari creșteri ale veniturilor salariale în raport cu aceeași lună a anului precedent s-au înregistrat în sectorul de hoteluri și restaurante (cu 13% majorare în termeni reali) și în industria extractivă (cu 11% majorare în termeni reali). Agricultura, transporturile și comerțul s-au situat și ele peste nivelul de 7% creștere reală.


La polul opus s-a situat intermedierea tranzacțiilor imobiliare (-8,4% în termeni reali). Salariile din construcțiile au pierdut și ele un procent și jumătate din puterea de cumpărare. Administrația publică și învățământul au consemnat creșteri reale ceva mai mari de două procente, în timp ce sănătatea a rămas pe post de ”Cenușăreasă”, cu numai un procent.

Click pentru mărire

Dincolo de poza de moment a lunii octombrie, avansul câștigurilor salariale medii pe ansamblul ultimelor 12 luni a fost de la 1.617 lei la 1.697 lei (mod de prezentare mai adecvat pentru a descrie evoluția salariilor și a elimina variațiile sezoniere).

Rezultă o creștere de 4,9%, care, ajustată cu inflația medie anuală de 1,1%, dă o creștere de 3,8% a puterii de cumpărare. Aceasta se situează peste creșterea PIB din 2013 (3,4% valoare provizorie) și cea din primele nouă luni din 2014 (3,1% în expresie brută, tot valoare provizorie). Ceea ce indică nu doar creșterea veniturilor peste cea a PIB dar și o accelerare a acestui proces.

Per total, industria a dat tonul general în politica salarială iar statul a venit cu majorări sub media generală și sub avansul PIB, la fel ca și în sectorul financiar-bancar și de asigurări. Situația s-a înrăutățit numai pe zona de construcții și îndeosebi pe segmentul tranzacțiilor imobiliare, unde revirimentul se lasă așteptat.


Per total, aceste reașezări au determinat mutarea accentului dinspre cererea externă, aflată în pierdere de viteză către cererea internă. Ea depinde, însă, de consolidarea încrederii într-o evoluția bună a economiei, care să deschidă apetitul pentru consum și, îndeosebi, pentru contractarea de noi credite imobiliare. Totul este ca sporul general al puterii de cumpărare să se îndrepte spre majorarea producției interne.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: