duminică

21 aprilie, 2024

20 septembrie, 2018

Acest partid nu suferă doar din cauza liderului său, este un rezultat al unor frustări acumulate de mulți ani de zile în PSD, care în cele din urmă au născut un Liviu Dragnea. Reforma partidului – ceea ce nu reiese din scrisoarea contestatarilor – înseamnă mult mai multe lucruri, înseamnă o abordare total diferită de ceea ce se întâmplă acum, cu oameni care își doresc să nu stea doar pentru funcții, ci pentru a stabili un traseu pentru social-democrația românească pe termen lung, oarecum într-un parteneriat real european, dar și într-o corelare foarte strânsă cu politica UE”.

Citatul îi aparține lui Mihai Chirica, primar la Iași, care a răspuns Digi 24 la întrebarea dacă își mai dorește șefia PSD Iași, în cazul în care Liviu Dragnea ar pleca din fruntea partidului.

Ca om care cunoaște bine măruntaiele partidului, Mihai Chirică mai explică:


„Nu sunt pe deplin convins că marea masă a protestatarilor, de această dată, vor reuși să-l dea jos pe Liviu Dragnea. Cu siguranță se va intra la negocieri dure, pe stilul caracteristic, cu promisiuni masive, dar cred că lucrurile încă mai au o perioadă de timp de fierbere până când se va segrega o masă cu adevărat de reformatori în PSD”, este opinia lui Mihai Chirica.

Presupunerile lui Mihai Chirica par foarte corecte. E suficient să recitim cu atenție celebra scrisoare anti-Dragnea, semnată de vicepremierul Paul Stănescu, de primarul Gabriela Firea și de vicepreședintele Adrian Țuțuianu.

Scrisoarea arată, în esență, că PSD vrea să se despartă de Liviu Dragnea nu pentru că ar vrea să se reformeze, ci din cauză că problemele penale ale liderului sunt mai mari decât poate suporta imaginea partiduluil.

(Citiți și: Scrisoarea anti-Dragnea – textul integral)

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, pune la rându-i, fără să vrea, degetul pe rană: ”Scrisoarea este foarte moderată, nu cere decât demisia lui Liviu Dragnea”.


Tabăra contestatarilor pare că prinde curaj- senatorul Țuțuianu a anunțat joi că 50 de parlamentari susțin scrisoarea anti-Dragnea și amenință că părăsesc partidul dacă Liviu Dragnea nu renunță la funcțiile sale. Partidul riscă să piardă guvernarea pentru că poate pierde majoritatea în Parlament, averizează Adrian Țuțuianu.

Aceasta va fi, foarte probabil, amenințarea supremă cu care Liviu Dragnea se va confrunta vineri la CEx, for de conducere colectivă a partidului care, atenție, nu are atribuții să-l poată demite din fruntea PSD, cu atât mai puțin a Camerei Deputaților.

De cealaltă parte, Liviu Dragnea poate juca fix aceeași carte (amenințarea cu pierderea guvernării), dar pentru asta are nevoie de un singur aliat: Viorica Dăncilă, căreia i-ar reveni rolul să amenințe CEx că ea își dă demisia dacă pleacă președintele partidului.

Premierul are oricum zilele numărate la Palatul Victoria dacă Liviu Dragnea pierde lupta internă.

Nici acum, cu o zi înainte de CEx, linia de demarcație a taberelor din PSD nu este foarte clară, în tabăra contestatarilor fiind așezate definitiv doar organizațiile București, Ilfov, Timiș, Caraș Severin, Cluj, Suceava, Argeș, Olt, Dâmbovița, Giurgiu, Vaslui, Vrancea, Buzău, Ialomița, Constanța și Brăila.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: