vineri

19 aprilie, 2024

3 octombrie, 2016

judecatorMagistrații din Judecătoria Ploiești vor supenda săptămâna aceasta ședințele, timp de o oră pe zi, ca protest pentru refuzul autorităților de a aplica Ordonanța salarizării și pentru acest segment de bugetari. Ei amenință ac de săptămâna vitioare să judece doar cauzele urgente, dacă revendicările nu le vor fi acceptate până atunci.

Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Ploiești a decis, cu majoritatea voturilor celor prezenți, că, în perioada 3-7 octombrie, toate ședințele de judecată vor fi suspendate timp de o oră, în intervalul orar 9.00-10.00.

De asemenea, începând cu data de 10 octombrie, la Judecătoria Ploiești se vor judeca doar cauzele care au caracter urgent, măsura urmând a fi aplicată până la efectuarea demersurilor necesare punerii în aplicare a mai multor solicitări ale Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul acestei instanțe.


Solicitările au fost adoptate într-o ședință care a avut loc la data de 20 septembrie și se referă la egalizarea indemnizațiilor cuvenite magistraților la nivelul maxim pentru funcții și tranșe de vechime egale, adecvarea schemelor de judecători și personal auxiliar la necesitățile reale ale instanțelor și cenzurarea rolului ministrului Justiției în forma legitimării active cu privire la exercitarea acțiunii disciplinare în cazul abaterilor săvârșite de magistrați, motivată prin încălcarea principiului separației puterilor în stat.

În septembrie, în instanțe și parchete a demarat o consultare pe marginea Memorandumului privind justiția, în care sunt expuse nemulțumirile magistraților.

Principala revendicare este ca OUG 20/2016 privind salarizarea să se aplice și magistraților – și, nu oricum, ci într-o formă care ar presupune creșterea veniturilor cu 18%.

Ce vor magistrații și de ce nu au fost incluși în OUG 20

În memorandumul trimis Guvernului, magistraţii cer:

  • respectarea independenţei sistemului judiciar
  • garantarea şi respectarea statutului magistraţilor, independenţei acestora
  • proceduri transparente în numirea în funcţiile de conducere din Ministerul Public
  • asigurarea unei finanţări corespunzătoare bunei funcţionări a justiţiei ca serviciu public
  • analizarea activităţilor unor instituţii din sistem
  • crearea unui corp de poliţie judiciară sub autoritatea exclusivă a Ministerului Public
  • crearea prin lege a unei autorităţi civile de interceptare
  • publicarea de către CSAT a procedurii urmate în vederea verificări concrete în ce priveşte existenţa unor persoane infiltrate în sistemul judiciar, angajaţi/colaboratori/informatori ai serviciilor de informaţii.

De ce nu i-a inclus Guvernul în Ordonanța salarizării


Guvernul nu i-a inclus pe magistrați în ordonanța de urgență care prevede eliminarea echităților de salarizare, adică implică majorări de venituri pentru o bună parte din bugetari.

Ordonanța prevede că, începând cu 1 august, persoanele plătite dn fonduri publice care au un salariu de încadrare mai mic decât maximul pentru fiecare funcție, grad/treaptă, gradație vechime în funcție sau specialitate va beneficia de o creștere la nivelul maxim pentru aceeași funcție și muncă, pentru a fi eliminate inegalitățile din sistem.

Magistrații consideră că maximum la care trebuie raportată majorarea în baza OUG 20 ar trebui să fie salariul de bază cel mai mare pentru aceeași funcție și muncă plus majorarea cu 18% obținută în instanțe de unii procurori și judecători, în baza OUG 10/2007 (care prevedea creșteri cu 2%, 5% și 11%).

“Mie mi se pare că sunt lucruri mult mai importante în acest moment, pe care trebuie să ne concentrăm în sectorul de justiție, decât acela de a cere, în condițiile în care, practic, pentru asistenți sociali sau administrație publică locală, noi avem dificultate în a acorda 100-200 de lei peste salariul minim, avem acuma o problemă în care…

Faceți singuri calculele, ce înseamnă 18% la salarii care sunt peste 10.000 de lei; și nu este echitabil acest lucru, în acest moment, iar interpretările sunt, mai degrabă, abuzive“, declara pe 1 septembrie ministrul Dragoș Pîslaru.

Toate măsurile din OUG 20 au fost luate în limita permisă de bugetul limitat avut la dispoziție, a explicat ministrul, prima prioritate fiind sănătatea.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: