miercuri

27 martie, 2024

3 mai, 2017

Biroul Politic Național al PNL a aprobat miercuri membri de partid care vor fi nominalizați pentru a ocupa un loc în instituții ale statului care au conducere incompletă.

Lista celor nominalizați, potrivit surselor participante la ședința conducerii PNL este:

  • Eugen Nicolăescu, pentru postul de viceguvernator al BNR
  • Sulfina Barbu, membru în CNSAS
  • Anca Boagiu,  Curtea de Conturi, pentru postul de Președinte al Autorității de audit (post ocupat de fostul senator liberal Popa Aron)
  • Teodor Atanasiu, pentru postul de vicepreședinte ANRE

Parlamentul este instituția care aprobă numirile în conducerea acestor instituții, cutuma fiind cea a numirilor politice.


Postul de viceguvernator BNR este vacant din 2016, după ce DNA l-a trimis în judecată pe viceguvernatorul Bogdan Olteanu (nominaliat tot de PNL) pentru trafic de influență.

Eugen Nicolăescu este la al 5-lea mandat de deputat, absolvent al ASE și doctor în Științe Economice. El a fost ministru al Sănătății în guvernele Tăriceanu și Ponta și fost secretaar geeneral adjunt (între 1999-2000) în Ministerul de Finanțe.

Sulfina Barbu a absolvit Facultatea de Geologie şi Geofizică a Universităţii Bucureşti și a fost ministru al Mediului în guvernul Tăriceanu.

Anca Boagiu a absolvit cursurile Facultății de Construcții, secția Hidrotehnică din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța,  fost ministru al Transporturilor în guvernul Boc și ministru al Integrării Europene în gguvernul Tăriceanu.


Teodor Atanasiu este absolvent al Institutului Politehnic din Cluj, Facultatea de Mecanică, a fost ministru al Apărării în Guvernul Tăriceanu și, între 2006-2008, președinte al AVAS.

Președintele interimar Raluca Turcan a confirmat după reuniune lista celor nominalizați și a afirmat că numirile au fost făcute pe anumite criterii, precum profesionalismul şi reprezentativitatea politică.

Raluca Turcan afirmă că PNL trebuie să caute resurse umane în interiorul partidului, pentru a-şi motiva membrii să se profesionalizeze: ”Dacă vom apela în permanenţă la soluţii de avarie din afara partidului înseamnă că nu mai există motivaţia pentru membri de partid să se specializeze, să se profesionalizeze şi să încerce să răspundă unor criterii de performanţă pentru a fi prezenţi în acele instituţii.

Preşedintele PNL a adăugat că un alt criteriu pentru numiri a fost cel al „echilibrului în partid, astfel încât să fie mulţumiţi cu această decizie cât mai mulţi colegi”.

În legătură cu negocierile purtate de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pentru a asigura susţinerea parlamentară pentru aceste numiri, Turcan a afirmat că nu a refuzat nicio discuţie, tocmai pentru a asigura reprezentare transpartinică în instituţiile vizate.”Poate (social-democraţii – n.red.) au fost impresionaţi de un precedent periculos pe care ar fi putut să-l instituie, un precedent care nu este sănătos şi care a fost folosit şi de alte conduceri în partidul nostru şi care nu face bine pentru că un partid nu este veşnic la guvernare, nu este veşnic nici în opoziţie, ciclurile politice se schimbă şi cred că trebuie să existe un dialog”, a explicat ea.

Parlamentul trebuie să mai decidă şi asupra unui nou şef al SIE, al AEP, al Radioului public şi al ICR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: