joi

28 martie, 2024

27 septembrie, 2017

Emmanuel Macron consideră că, în prezent, Europa se dovedește a fi mulțumită de sine sub aripa protectoare a Statelor Unite și îi copiază modelul de creștere economică.

Iar în situația asta, spune președintele Franței, lucrurile trebuie rapid schimbate.

În mult-așteptatul discurs privind viitorul UE, pe care președintele Franței l-a susținut marți, la Sorbona, Emmanuel Macron a recunoscut importanța rolului pe care Bruxelles îl joacă în viața de zi cu zi a cetățenilor europeni, însă a afirmat că UE este acum ”prea slabă, prea înceată și prea ineficientă” și că ”războiul civil european”pe teme bugetare și de reglementare trebuie să înceteze.

Așa cum a promis, Emmanuel Macron a prezentat o serie de propuneri concrete legate de viitorul Uniunii Europene.

Acestea includ:

  • schimburi militare între statele membre UE și forță comună de intervenție
  • introducerea unei taxe pe tranzacții financiare care să finanțeze un fond de dezvoltare
  • un preț minim al cărbunelui, de 25-30 de euro per tonă
  • o ”taxă la frontieră” pe emisiile de carbon

Domeniu controversat, președintele Macron a cerut revizuirea Politicii Agricole Comune pentru a stimula ”tranziția agricolă”.

În domeniul digital, Emmanuel Macron a propus înființarea unei agenții specializate pe ”inovație disruptivă” și finanțarea crescută a cercetării în domeniul inteligenței artificiale.

Mai buna armonizare a politicilor fiscale a figurat pe lista de obiective a președintelui Franței, care dorește ca marii jucători de tipul Facebook sau Apple să fie taxați în țara în care produc venituri, nu în țara unde sunt înregistrați.

Emmanuel Macron a fixat ținte și în Educație:

  • orice elev din Europa trebuie să petreacă, în toată perioada de educație, cel puțin 6 luni în altă țară, pentru a experimenta și alt sistem educațional
  • toată lumea ar trebui să cunoscă cel puțin două limbi străine
  • înființarea a cel puțin 20 de universități europene și armonizarea sistemului de diplome în învățământul secundar

În plan politic, Emmanuel Macron a susținut implementarea sistemului de listă electorală transnațională, care să fie introdusă la alegerile din 2019 pentru Parlamentul European pentru cele 73 de locuri lăsate libere de europarlamentarii britanici, urmând ca la alegerile din 2024 jumătate din Parlamentul European să fie ales pe acest tip de liste.

”Aceste partide vechi nu mai pot deține monopolul în Europa. Trebuie să cerem părerea oamenilor pe acest subiect”, a afirmat Emmanuel Macron, vizând direct cele mai mari 2 grupuri politice din PE- PPE și S&D.

În discursul susținut la Sorbona, președintele Macron a ieșit și din tiparul pozițiilor reținute referitoare la Brexit, formulate de obicei de către lideri UE 27 relativ eliptic, datorită ”respectului acordat opiniei cetățenilor britanici”. Emmanuel Macron a avansat posibilitatea ca ”în câțiva ani, dacă vor dori, Marea Britanie și-ar putea foarte bine găsi locul în Uniunea reformată și simplificată pe care o propun”.

Propunerile nu par a avea ecouri favorabile în Germania

Pentru ca planurile sale să poată fi realizate, scrie Bloomberg, Emmanuel Macron are nevoie de ajutorul Angelei Merkel, dar rezultatul alegerilor din Germania nu pare încă să favorizeze formarea tandemului franco-german pentru transpunerea integrală a viziunii Parisului.

Întrebat dacă FDP, potențial partener în viitor al coaliției de guvernare conduse de Angela Merkel, poate sabota planurile sale, ținând cont de faptul că partidul deja a respins ferm ideea unui buget comun al Zonei Euro, Emmanuel Macron afirmă că nu urmărește să ”rezolve” datoriile acumulate în trecut de statele membre, ci să folosească acest buget comun pentru investiții în proiecte europene comune.

Ministrul de Externe Sigmar Gabriel a afirmat că discursul președintelui Franței a fost unul ”curajos, o pledoarie pasionantă pentru Europa și împotriva naționalismului”.

Sigmar Gabriel a precizat: ”Trebuie să folosim șansa formării unei inițiative franco-germane pentru ca împreună să facem Europa mai democrată, cu cetățeni mai implicați și pregătiți pentru viitor. Macron poate conta pe noi”. Este însă o declarație care nu folosește președintelui Macron din moment ce social-democrații germani au anunțat că trec în opoziție.

Opinia conservatorilor a fost formulată de Hans Michelbach, membru al grupului parlamentar al cancelarului Merkel intrat în parlament pe listele aliatului bavarez CSU. Hans Michelbach nici măcar nu a așteptat finalul discursului de la Sorbona pentru a face publică părerea sa- propunerile lui Emmanuel Macron ”nu sunt potrivite să împingă înainte Europa”

”Propunerile nu vor conduce la o apropiere, ci la adâncirea faliilor în interiorul UE”, crede parlamentarul CSU.


Co-președintele Verzilor Cem Oezdemir pare mai favorabil- ”Un discurs puternic. Acum trebuie să ajungem la o colaborare cu Parisul”, a scris Oezdemir pe Twitter.

Potențial viitor aliat al cancelarului, FDP, pare mai degrabă critic– Alexander Graf Lambsdorff, europarlamentar, crede că discursul lui Emmanuel Macron a fost unul ”curajos și revigorant”, dar spune că președintele Franței se bazează prea mult pe dimensiunea națională și pe taxe noi.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: