joi

28 martie, 2024

4 iunie, 2014

Ordonanţa de urgenţă prin care se introduce restructurarea creditelor, aşa-numita „Electorată”, a fost pusă miercuri în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Restructurarea se face prin înjumătăţirea cu cel mult jumătate a obligaţiilor de plată, dar nu cu mai mult de 900 de lei, lunar. În forma anunţată iniţial, suma maximă era de 500 de lei.

Pot beneficia doar persoanele cu venituri sub 2.000 de lei din activităţi dependente sau din pensii.


Facilitatea fiscală se va acorda pe cel mult doi ani, atât timp cât debitorul își onorează corespunzător serviciul datoriei, iar durata iniţială a creditului se prelungeşte tot cu cel mult doi ani.

Deducerea se acordă lunar, începând cu drepturile reprezentând venituri din salarii şi pensii aferente lunii ianuarie 2016, pentru o singură sursă de venit.

Măsura se aplică doar creditelor fără întârzieri la plată sau cu întârzieri de cel mult 90 de zile.

Impactul financiar asupra bugetului consolidat este de 975 milioane de lei în 2016 şi de peste 1 miliarde de lei, în 2017, bani în minus la capitolul impozit pe venituri.


Ordonanţa de modificare a Codului fiscal propune revizuirea sistemului de acordare a deducerilor pentru persoanele fizice care desfăşoară o activitate dependentă şi care realizează venituri din salarii, la funcţia de bază, în sensul acordării unei deduceri speciale lunare pentru credite restructurate ce va fi luată în calcul la stabilirea bazei impozabile.

Cine beneficiază, în ce condiţii

  • Pentru a beneficia de deducerea specială lunară pentru credite restructurate, contribuabilii respectivi trebuie să realizeze venituri brute din salarii prevăzute la art. 55 altele decât alin. (2)-(4), la funcţia de bază sau venituri brute din pensii de până la 2.000 lei, inclusiv, în fiecare lună a perioadei impozabile în care se acordă deducerea.
  • Persoanele fizice, titulare ale unor contracte de credite supuse restructurării conform legii, primite de la unul sau mai mulţi împrumutători, au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere specială pentru credite, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile, numai pentru veniturile din salarii realizate la locul unde se află funcţia de bază.
  • Împrumutător/ împrumutători, pot fi: instituţiile de credit, (persoane juridice române şi sucursalele instituţiilor de credit persoane juridice străine), instituţii financiare nebancare (persoane juridice române şi sucursalele instituţiilor financiare străine) înscrise în Registrul general, care optează pentru restructurarea creditelor.
  • Deducerea se acordă lunar, începând cu drepturile reprezentând venituri din salarii şi pensii, aferente lunii ianuarie 2016, pentru o singură sursă de venit şi reprezintă rata din perioada de prelungire a duratei iniţiale a creditului (art. I, art.2 alin.(1) lit. c), nu mai mult de 900 lei, în anumite condiţii, pe baza documentelor justificative emise de împrumutător.
  • Obligaţia acordării deducerii speciale pentru credite revine angajatorului/plătitorului de venituri din pensii.
  • Deducerea se acordă şi contribuabililor care au obligaţia de a declara şi de a plăti impozit lunar, la bugetul de stat până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care s-a realizat venitul, pe baza documentelor justificative emise de împrumutător.
  • În cazul contribuabililor care realizează venituri din pensii la stabilirea venitului impozabil din pensii se va deducere, în ordine următoarelor:
  1. contribuţii sociale obligatorii calculate, reţinute şi suportate de persoana fizică;
  2. suma neimpozabilă lunară de 1.000 lei;
  3. deducerea specială pentru credite.

(DESCĂRCAŢI AICI PROIECTUL DE OUG)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: