joi

28 martie, 2024

24 aprilie, 2017

Biroul Permanent a acceptat luni cererea Comisiei juridice a Senatului de prelungire cu 15 zile a termenului în care poate fi dezbătută legea graţierii. În caz contrar, proiectul ar fi fost aprobat tacit marți, 25 aprilie, când se împinește termenul de 45 de zile procedural.

Luni, Comisia a discutat proiectul, la dezbateri fiind prezenți ministrul Justiției și senatorului Traian Băsescu (acesta nu este membru al Comisiei, dar a depus mai multe amendamente, inclusiv unul care propune grațierea pedepselor de până la 10 ani, în loc de 5 ani).

Dezbaterea are loc în contextul așteptatei decizii – pilot a CEDO în cazul Rezvimes și alții împotriva României. Hotărîrea-pilot este un instrument prin care Curtea Europeană a Drepturilor Omului rezolvă așa – numitele “cauze repetitive” – în loc să mai judece caz cu caz, atunci când apar foarte multe dosare cu același subiect, CEDO obligă o țară să ia măsuri pentru rezolvarea problemei.


În cazul României este vorba despre supraaglomerarea din penitenciare, temă ce a dus la sute de dosare înregistrate la CEDO.

Există un precedent, al Italiei, care a fost obligată să plătească 8 euro pe zi fiecărui deținut încarcerat în condiții necorespunzătoare, până la rezolvarea problemelor.

Parlamentarii au lansat imediat după alegerile din decembrie 2016 discuția despre grațiere, susținând că aceasta este soluția principală pentru a evita o decizie defavorabilă României, care poate ajunge și la 80 de miliaone de euro anual.

Săptămâna trecută, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a transmis Comisiei juridice a Senatului simulările pe diferitele formulări propuse până acum pentru legea grațierii – ar beneficia de prevederile reglementării minimum 888 și maximum 2.765 de condamnați.


Dacă Parlamentul votează proiectul elaborat de Ministerul Justiției și adoptat în Guvern, ar ieşi din penitenciare 1.190 de deţinuţi, conform simulărilor ANP:

  • 1.145 ar fi persoane condamnate la pedeapsa închisorii şi/sau sancţionaţi cu o măsură educativă privativă de libertate
  • 45 ar intra sub incidenţa prevederii potrivit căreia femeilor însărcinate şi unicilor întreţinători de familie care au în grijă minori de până în 14 ani le-ar fi graţiată jumătate din pedeapsă

După decizia-pilot, ministrul va prezenta foaia de parcurs pentru eliminarea supraaglomerării penitenciarelor

Ministrul Justiției, Tudorel Toader a declarat luni, la Comisia juridică a Senatului, că s-au inițiat deja mai multe măsuri pentru rezolvarea situației și că este optimist în ceea ce privește decizia de marți a CEDO.

”Ca ministru al Justiţiei, ce aş putea afirma în aşteptarea deciziei: Guvernul a iniţiat o serie de măsuri consistente pentru înlăturarea condiţiilor precare, pentru îndeplinirea exigenţelor stabilite de Convenţia Drepturilor Omului, legislaţia României şi jurisprudenţa CEDO: modernizarea penitenciarelor, construcţia de noi penitenciare, legea graţierii, legea recursului compensatoriu”, a declarat ministrul.

După decizia CEDO, va prezenta o foaie de parcurs pentru îndeplinirea cerinţelor instanţei, a mai spus Tudorel Toader:

”Cu speranţa că judecătorii europeni cunosc realitatea din România, că judecătorii nu se aşteaptă la faptul ca noi să fim cei mai buni şi să implementăm cele mai înalte standarde.

Judecătorii să constate voinţa, determinarea, buna noastră credinţă spre ireversibilitate, spre îndeplinirea standardelor europene, spre respectarea cerinţelor de detenţie din penitenciare. Eu personal aştept decizia de mâine (marţi – n. red.), sper într-o decizie echilibrată care să înţeleagă condiţiile concrete de la noi, o decizie după care vom veni cu acea foaie de parcurs, măsurile pe care le vom lua pentru îndeplinirea tuturor deciziilor din decizie”, a mai declarat Tudorel Toader în faţa senatorilor jurişti.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: