joi

25 aprilie, 2024

29 ianuarie, 2017

Ultima variantă a proiectului Bugetului de stat, discutată vineri de guvern și care urmează să fie analizată și de CSAT pe componenta de Apărare, se bazează pe venituri de 117,087 miliarde de lei, cu 600 de milioane de lei mai mult decât în prima variantă de buget lucrată de Ministerul de Finanțe.

Cheltuielile bugetare cresc cu o sumă echivalentă, până la 150.2 miliarde de lei.

Construcția bugetară păstrează estimarea de creștere economică de 5,2% și o creștere record de pe un an pe altul a veniturilor, de 14%.


De semnalat:

  • Majorarea alocărilor pentru Bugetul de stat afectează Bugetului asigurărilor sociale, de unde s-au luat 500 de milioane de lei
  • Bugetul MApN a fost crescut la 2% din PIB, creditele-angajament ieșind din calcul– oricum, varianta inițială cu venituri de 11,02 miliarde lei plus 7,6 lei credite angajament era una falsă: creditele angajament pot fi cotractate pentru programe de înzestare multi-anuale, deci banii nu puteau fi cheltuiți toți în 2017 ca să se ajungă la procentul de 2%
  • Veniturile pentru Sănătate și Educație sunt majorate procentual într-un mod artificial din cauză că sunt raportate la execuții preliminate pentru 2016 care au fost diminuate în a doua variantă de proiect față de prima, astfel încât rezultă un procent mai mare de creștere la cele 2 ministere

Consiliul fiscal a emis, vineri, o estimare preliminară asupra proiectului de buget în care vorbește despre ”o potențială supraevaluare a veniturilor bugetare, concomitent cu o probabilă subevaluare a cheltuielilor curente”, ceea ce este de natură ”să încline puternic balanța riscurilor” în sensul înregistrării în execuție a unui deficit mai mare decât cel proiectat în lipsa unor măsuri corective.

(Citiți și: Consiliul fiscal despre proiectul Bugetului: supraevaluare a veniturilor, subevaluare a cheltuielilor. Scenariul e prea optimist pentru a scăpa fără corecții de parcurs)

Construcția bugetară pe actualele coordonate a fost facilitată și de modificările statistice operate recent de către Comisia Națională de Prognoză.

(Citiți și: Miracol economic la Comisia de Prognoză, după vizita lui Moș Crăciun: În doar 2 luni, creșterea salariilor reale s-a dublat, iar PIB a sporit cu încă o creștere anuală)

În cele ce urmează, principalele date ale ultimei variante de proiect de buget 2017:


Ministerul Apărării Naționale (MApN) : Bugetul respectă angajamentul de 2% din PIB, ministerul primind 5,3 miliarde de lei în plus, cu 48% mai mult decât în varianta proiectului de săptămâna trecută, ajungând la 16,32 miliarde de lei.

Creditele angajament bau fost păstrate, dar nu mai sunt luate în calcul atunci când vorbim de procentul din PIB alocat Apărării.

Ministerul Afacerilor Interne primește cu peste 100 de milioane de lei mai mult decât în varianta inițială, până la 11,287 miliarde de lei, dar cu 3,3% mai puțin decât execuția preliminată pe 2016.

A avut de suferit bugetul SRI, care primeşte 1,7 miliarde de lei, în scădere cu 13,3% (200 de milioane de lei) față de alocarea anterioară și cu 9,41% față de execuția estimată pe 2016.

La rândul său, Administrația Prezidențială primește  41 de milioane de lei, în scădere cu 5 milioane față de varianta inițială a proiectului și cu 15 % mai puțin față execuția preliminată pe 2016.

Și Ministerul Dezvoltării Regionale primeşte mai puțin cu 200 de milioane de lei mai puțin (-2,8%) faţă de varianta iniţială a proiectului pe 2017, până la un total de 6,9 miliarde de lei. Scăderea este de 16,9% faţă de execuţia preliminată pe 2016.

Ministerul Educaţiei Naţionale rămâne cu alocarea de 8,24 miliarde lei, cu 25,97 % faţă de o execuția preliminată pe 2016 de 6,54 miliarde de lei.

În prima variantă a bugetului, execuția preliminată pe 2016 era de 8,94 miliarde de lei, față de care bugetul proiectat pe 2017 era cu 7,89% mai mic.

Ministerului Sănătăţii primește cu 130 de milioane în plus faţă de varianta iniţială, şi este în creştere cu 16,6% faţă de faţă de execuţia preliminată pe anul trecut.

Această estimare este însă cu 550 de milioane de lei mai mică decât cea din varianta de săptămâna trecută a bugetului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: