vineri

26 aprilie, 2024

16 mai, 2015

lemn-ssMinisterul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat sâmbătă în dezbatere publică două proiecte de Ordonanță de Urgență, proiecte care, în opinia ministerului, ar viza ”reglementări mai stricte” în ceea ce privește exporturile de material lemnos, precum și suspendarea temporară a acestora.

Cele două proiecte de OUG vor fi supuse aprobării în următoarea Ședință de guvern și prevăd:

  • pe de-o parte, suspendarea generală, până la 31 august 2015, a exportului de material lemnos brut sau semi-prelucrat
  • pe de altă parte, după expirarea acestei interdicții, exportul se poate relua numai în condiția în care agentul economic deține o licență pentru export.

De menționat, licența este obligatorie doar pentru operațiuni intra-comunitare.

Statistica va emite licențe de export


Potrivit primului proiect, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se suspendă exportul de material lemnos, sub formă de bușteni, cherestele și lemn de foc, încadrat la pozițiile tarifare 4401, 4403 și 4407, până la data de 31 august 2015.

După ridicarea interdicției, potrivit celui de-al doilea proiect de ordonanță, exportul se va face exclusiv pe bază de licență. De menționat că licența se solicită doar pentru operațiunile de export și livrare intra-comunitare.

Principalele reglementări ale celei de-a doua ordonanțe sunt:

  • Licența se va emite pe fiecare operațiune de export sau de livrare intra-comunitară și va conține următoarele: elementele de identificare ale emitentului, ale solicitantului, ale provenienței masei lemnoase, încadrarea tarifară a acesteia , sortiment de material lemnos, specie, cantitate exprimată în metri cubi, prețul de vânzare, destinația, modalitatea de transport în afara țării și biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei României în cazul livrărilor intra-comunitare.
  • Licența va fi emisă în condițiile art. 4 de către Institutul Național de Statistică cu avizul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului, pentru operațiunile de export și livrările intra-comunitare.
  • Se suspenda exporturile și livrările intra-comunitare de materiale lemnoase, până la obținerea de către solicitanți a Licenței, în condițiile prezentei ordonanțe de urgență.
  • Constatarea și controlul îndeplinirii condițiilor prevăzute la art. 2 se realizează de către personalul împuternicit al Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Administrației și Internelor și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
  • Măsurile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență își încetează aplicabilitatea la data de 31 decembrie 2015.

Descărcați AICI ordonanța care conține prevederile referitoare la export

Cine a lucrat la proiecte

Potrivit unui comunicat al ministerului, cele două proiecte au fost elaborate având în vedere amploarea tăierilor ilegale de pădure din ultimii 10 ani, efectele acestora asupra sănătății și siguranței cetățenilor, precum și impactul asupra mediului.


”Stoparea tăierilor ilegale vizează interesul public, constituind situaţii de urgenţă şi extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată”, afirmă comunicatul menționat.

Descărcați AICI Nota de fundamentare a proiectelor de ordonanță

Proiectele de OUG au fost elaborate de un grup de lucru format din experții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Finanţelor Publice și Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului.

Continuă presiunile Holzindustrie Schweighofer

Holzindustrie Schweighofer i-a trimis vineri o scrisoare și preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, în care se plânge de modificarea Codului Silvic privind limitarea la 30% a achiziţiei de masă lemnoasă şi îi cere opinia acestuia. Biroul Permanent a stabilit că opinia lui Valeriu zgonea va fi formulată pe baza unei analize a Comisiei juridice.

În scrisoarea semnată de Gerald Schweighofer, CEO al Holzindustrie Schweighofer, se arată că acest grup a început să investească în România în 2002 „cu mare plăcere, într-un mediu atractiv pentru investitorii internaţionali din industria de prelucrare a lemnului”, iar investiţiile sale se ridică la 778 milioane euro, care au produs o cifră de afaceri anuală de 510 milioane euro în 2013, estimarea pentru 2015 fiind de 700 milioane euro şi are peste 3000 de angajaţi români.

Firma austriacă se referă la modificarea Codului Silvic, arătând că prin prevederea de la articolul 60 „se încearcă limitarea liberei concurenţe pe piaţă prin introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masă lemnoasă disponibil în Pădurile Naţionale”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: