sâmbătă

20 aprilie, 2024

23 aprilie, 2015

aurescu dialoguri maeRomânia a lansat, în cadrul dezbaterii europene privind revizuirea politicii UE de vecinătate, conceptul de security trusts. Este vorba despre platforme de dialog politic permanent, cu scopul de a pune faţă în faţă actorii regionali pentru a-şi cunoaşte punctele de vedere, pentru a avea schimburi de opinii şi a încuraja astfel găsirea unor puncte de acord şi în final de soluţii la problemele de securitate.

“Din perspectiva Politicii Europene de Vecinătate, este tot mai necesară nevoia de a reanaliza interacţiunea noastră cu partenerii şi cu vecinii lor”, a argumentat ministrul de Bogdan Aurescu, într-o dezbatere publică la MAE pe această temă.

„Având în vedere că mediul care înconjoară vecinătatea UE este unul eterogen, va fi nevoie să recurgem la politici ţintite, de tip tailor-made (croite după necesităţi) pentru a câştiga încrederea şi a dovedi că avem bune intenții”, a adăugat Bogdan Aurescu.


În acest context soluţia propusă de România este crearea acestor platforme de dialog, security trusts.

Ideea porneşte, potrivit ministrului de Externe Bogdan Aurescu, de la faptul că „realitatea ne arată că că avem nevoie de construirea unei adevărate centuri de securitate în jurul nostru, dar nu doar prin intermediul vecinilor, ci şi prin intermediul vecinilor vecinilor noştri”. Implicarea acestora în dialogul cu UE este foarte importantă.

Iar cum vecinătatea Uniunii pune probleme diferite în funcţie de punctul cardinal la care ne referim, diplomaţia română a propus organizarea acestui dialog sub forma de „Security Trusts” pe 3 zone geografice identificate ca fiind punctele focale ale tensiunilor înregistrate: The Black Sea Security Trust, The Gulf Security Trust, The Sub-Sahara Security Trust.

„România consideră că a sosit  momentul  pentru rafinarea abordărilor sale, și, implicit, ale Uniunii cu vecinii, pentru rafinarea politicilor, inițiativelor și instrumentelor aferente acestora”, a subliniat ministrul afacerilor externe, accentuând că politica europeană de vecinătate trebuie adaptată la provocările prezentului.


Acest dialog ar avea ca scop construirea încrederii între UE – vecinii/partenerii Uniunii – vecinii vecinilor. Ar apărea astfel „o centură de securitate” în jurul Uniunii. Problemele care au generat slăbirea condițiilor de securitate în jurul Europei provin tocmai din „zona” vecinilor vecinilor noștri, este argumentul pentru care România încearcă să creeze aceste platforme de dialog.

„În regiune, ceea ce lipseşte este tocmai dialogul, pentru că sunt actori care au sau cred că au poziţii divergente”, a spus ministrul Aurescu. Aşa că ideea este de a-i ajuta să cunoască direct opiniile părţii opuse, să ştie care sunt liniile roşii, dar şi situaţia exactă, iar acest lucru se poate obţine prin dialog.

Pasul următor ar fi, potrivit ministrului de externe, creşterea încrederii unii în ceilalţi, o încredere care poate duce la identificarea unor puncte de vedere comune. Iar odată acest lucru realizat, ar putea exista şi dorinţa găsirii unei soluţii pentru stabilitatea regiunii.

În viziunea României, aceste platforme de dialog se pot concentra atât asupra vecinătăţii imediate a Uniunii Europene, dar și asupra segmentului vecinilor vecinilor, existând şi potențial de implicare al altor actori globali interesaţi să susţină găsirea de soluţii pentru situaţiile de criză din vecinătate.

Aceste platforme de dialog  pe teme de securitate nu includ însă o dimensiune militară, dar au în vedere o serie de formate multidimensionale de dialog cu actorii din regiune. Securitatea, explica ministrul Aurescu, nu trebuie înţeleasă doar în sens militar, ci se vorbeşte şi despre securitatea economică, energetică, sau cibernetică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: