luni

22 aprilie, 2024

10 iunie, 2013

(CLICK PE HARTĂ PENTRU MĂRIRE)

Germania este cel mai supravegheat stat din Europa prin programul american de interceptare a comunicațiilor dezvoltat de Agenția Națională de Securitate din SUA (NSA), arată documentele date publicității de fostul angajat al agenției, Edward Snowden, care s-a refugiat în Hong Kong după ce a oferit presei informații secrete despre activitățile serviciilor americane de spionaj.

Potrivit documentelor publicate de cotidianul britanic The Guardian, toate țările din Uniunea Europeană au fost supravegheate de NSA prin programul Boundless Informant, informații despre intensitatea activității de spionaj fiind cuprinse într-o hartă unde culorile variază de la galben și portocaliu la roșu (cele mai supravegheate state) până la verde (țările mai puțin supravegheate). Toate statele membre UE au diverse nuanțe de verde în această hartă, mai puțin Germania, colorată cu portocaliu, scrie The Guardian.

Detalii despre cel mai nou instrument de spionaj al Statelor Unite, Boundless Informant, au apărut în presă odată cu dezvăluirile privind programul secret PRISM, prin care Agenția Națională de Securitate din SUA a obținut în ultimii șase ani acces direct la serverele celor mai mari 9 rețele sociale și servicii de email și date din lume, printre care Facebook, Yahoo, Google sau Apple.


Potrivit The Guardian, prin intermediul programului Boundless Informant au fost obținute aproximativ trei miliarde de rapoarte cu informații într-o perioadă de 30 de zile, inclusiv informații privind apeluri telefonice efectuate, locul și durata conversației.

Cancelarul Angela Merkel va discuta cu președintele american Barack Obama despre scandalul legat de programul NSA de supraveghere a comunicațiilor săptămâna viitoare, când liderul american se va afla în vizită la Berlin, a anunțat luni purtătorul de cuvânt al executivului german.

Ministerul german de Interne a contactat Guvernul american după ce au apărut dezvăluiri că Germania este cea mai supravegheată țară din Europa prin programele-fantomă dezvoltate de agențiile americane de spionaj.

Autorul dezvăluirilor, un consultant al NSA în vârstă de 29 de ani

Autorul dezvăluirilor care au provocat dezbateri aprinse în întreaga lume în legătură cu programele-fantomă de spionaj ale SUA este un tânăr de 29 de ani, Edward Snowden, care s-a refugiat în Hong Kong după ce a pus la dispoziția presei un document de zeci de pagini cu detalii despre activitățile de supraveghere a comunicațiilor desfășurate de americani.


Snowden a declarat, într-un interviu publicat duminică seară de cotidianul britanic The Guardian, că a acţionat în interesul publicului, pentru protejarea vieţii private. “Nu vreau să trăiesc într-o societate care face acest gen de lucruri (…) într-o lume unde tot ce fac şi spun este înregistrat”, a explicat Edward Snowden.

Originar din Elizabeth City, Carolina de Nord, acesta s-a mutat cu familia la Fort Meade în Maryland, unde se află şi sediul NSA. El a mărturisit că a fost un student destul de prost, care nu şi-a terminat cursurile de informatică la Universitatea din Maryland. 

În 2003, Snowden a intrat în Armata terestră americană şi a început să se antreneze pentru a se alătura forţelor speciale, justificând această alegere cu aceleaşi principii invocate ca să-şi justifice dezvăluire în presă a informaţiilor secrete: „Voiam să lupt în Irak (…) pentru a ajuta la eliberarea irakienilor din opresiune”.

După un accident în care şi-a rupt ambele picioare, a părăsit armata şi s-a angajat ca agent de pază într-una din clădirile secrete ale NSA din campusul Universităţii din Maryland.  Edward Snowden a fost angajat apoi de CIA, unde a lucrat în securitatea sistemelor informatice. Având în vedere cunoştinţele sale de Internet şi talentul pentru programare, a avansat rapid în carieră, fiind trimis la Geneva. De patru ani lucra la NSA ca angajat la diverşi subcontractanţi, între care Dell sau Booz Allen Hamilton, ultimul său angajator.

Autorul uneia dintre cele mai importante scurgeri de informaţii din istoria americană, alături de Bradley Manning – judecat în prezent de un tribunal militar după ce a dat zeci de mii de dosare secrete la WikiLeaks – a declarat pentru The Guardian că nu a dorit niciodată să-şi păstreze anonimatul. „Înţeleg că voi plăti preţul acţiunilor mele, dar aş fi mulţumit dacă legile secrete (…) şi puterile atotputernicilor din executivul care conduce lumea pe care o iubesc sunt dezvăluiţi, chiar şi pentru un singur moment”, a spus el.

Snowden a explicat că a decis să dezvăluie aceste programe presei, după ce a considerat că ele reprezintă „abuzuri” la adresa publicului, comise în numele siguranţei şi că a aşteptat de asemenea alegerea lui Barack Obama în 2008 înainte de a trece la acţiune, cu speranţa că acesta îşi va ţine promisiunile de a proteja mai bine publicul contra acestor practici.

În urmă cu trei săptămâni, Snowden a părăsit compania la care a fost angajat în postul de consultant, în pofida vieţii confortabile pe care o ducea la Hawaii, cu un salariu anual de 200.000 de dolari, pentru a merge la Hong Kong, înaintea publicării informaţiilor secrete de către The Guardian.

„Sunt gata să sacrific toate acestea, pentru că nu pot, în sufletul şi conştiinţa mea, să las guvernul american să distrugă viaţa privată, libertatea Internetului şi libertăţile esenţiale pentru oamenii din întreaga lume cu acest sistem enorm de supraveghere pe care este pe cale să-l construiască în secret”, a explicat el.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: