luni

15 aprilie, 2024

23 februarie, 2017

Guvernul va oferi, în cadrul unui nou program Brain Return, un grant de 3.500 de euro anual pentru a-i convinge pe olimpici să rămână în țar. Scopul este nu doar stoparea exodului creierelor, ci și întinerirea personalului din cercetare și creștere a performanțelor din acest domeniu.

Câștigătorii primelor trei locuri la olimpiade naționale și internaționale vor putea primi o bursă anuală de 3.500 euro dacă acceptă ca după terminarea studiilor să lucreze timp de 10 ani în cercetarea românească.

La numirea ca ministru al Cercetării, Șerban Valeca anunța un program pentru atragerea în țară a talentelor românești plecate și implicate în cercetarea de vârf din străinătatea:


„Prin parteneriatele public-privat în special din parcurile ştiinţifice sau tehnologice create vom încerca un alt program denumit Brain return. Cercetătorii şi profesorii români care lucrează afară să aplice şi să poată lucra şi în ţara noastră”, explica în ianuarie Valeca.

În ședința de joi a Executivului, ministrul a prezentat Nota referitoare la programul ”Grantul de Cercetare pentru olimpicii români”, care este o componentă a Programului Brain Return:

„În vederea creșterii competitivității în învățământul superior și stabilirea tinerilor dotați în țară și totodată, pentru întinerirea forței de muncă în cercetarea românească, am venit cu o notă și apoi o să venim cu reglementarea privitor la acordarea unui grant de cercetare pentru olimpicii români care au obținut locurile I, II, III la olimpiadele internaționale și naționale.

E vorba de un grant de 3.500 de euro pe an şi pentru echipe de cinci olimpici care vor face modele experimentale, încă 5.000 de euro. Condiționalitățile vor fi să urmeze o universitate în țară și să lucreze până la zece ani într-o unitate de cercetare-dezvoltare-inovare, adică, universitate, institut sau așa cum este definit în Ordonanța 57″, a spus Șerban Valeca.


Suma maximă necesară dacă ar rămâne în țară toți acești olimpici, a fost estimată, pentru anul 2017-2018, la 1,4 milioane de euro.

Actul normativ urmează să fie elaborat.

Anul trecut, a fost adoptată măsura scutirii de la plata impozitului pe veniturile cercetătorilor. Persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor din activități de cercetare și dezvoltare aplicativă sau dezvoltare tehnologică vor fi scutiți de la plata impozitului, prevede regelementarea.

În România se cheltuiește pentru acest domeniu, pe cap de locuitor, de aproape 20 de ori mai puțin decât media europeană.

Facilitatea este necesară întrucât personalul din C&D este subdimensionat și, în plus, îmbătrânit.

“În felul acesta, vrem în acelaşi timp, să atragem tineri în acest domeniu al cercetării-dezvoltării, unde România are potenţial, dar şi să reducem pe cât posibil migraţia forţei de muncă calificate a inginerilor, a specialiştilor care, de multe ori, după o experienţă de câţiva ani în astfel de centre de cercetare-dezvoltare tehnologică din România plecau în altă parte pentru că salariile sunt mai mari.

Sigur că această creştere proporţională cu reducerea taxelor, impozitelor nu este o creştere foarte mare, dar este un semn că pentru stat, pentru guvern acest domeniu este important şi vom căuta în continuare şi alte facilităţi pentru a stimula acest sector, pentru că România poate nu doar să ofere forţă de muncă calificată la costuri competive, dar poate să ofere şi materie cenuşie foarte competitivă, bine calificată.

Și vrem să atragem şi alţi investitori să investească nu doar în partea de producţie, dar şi în partea de cercetare şi dezvoltare tehnologică. Altfel spus, producţia din sectorul industrial din România să se amelioreze şi datorită materiei cenuşii pe care o producem în România”, declara fostul prmeier Dacian Cioloș.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: