Program de guvernare al Cabinetului Grindeanu: măsuri sociale imediate și investiții când se poate

de Victor Bratu | 4.1.2017 .

grindeanuCoaliția PSD-ALDE a depus la Parlament un program de guvernare. Din document transpare intenția actualei puteri de a controla o bună parte din economie pe fondul unei liniști sociale asigurate de reduceri de taxe și impozite, de creșteri de pensii și salarii.

Pe fondul unor previzibile reduceri semnificative ale încasărilor bugetare cauzate de intenția de aplicare cu prioritate a măsurilor sociale (joi fiind, de exemplu, programată o sesiune extraordinară a Camerei pentru eliminarea impozitării pensiilor), provocarea noului guvern va fi menținerea în interiorul țintei de deficit.

Un prim indiciu legat de modul în care s-ar putea realiza acest lucru: dacă în privința măririlor salariale și a scăderii unor taxe există date fixe, programul de guvernare nu conține termene fixe ale majorității punctelor din calendarul de investiții preconizate.

Programul de guvernare conține două elemente de noutate:

 • conceptul de reindustrializare a țării și
 • impunerea statului ca important jucător în economie prin intermediul a două fonduri care urmează a fi create.

Coaliția PSD-ALDE încearcă să asigure creșterea economică prin scăderea costurilor cu munca și rate de impozitare inspirate din fiscalitatea luxemburgheză.

Suplimentar, noua putere promite că, începând cu 1 decembrie 2018, nu va mai exista nicio taxă din sistemul fiscal al României care să nu poată fi plătită online și că numărul taxelor în România nu va fi mai mare de 50.

Măsuri iminente: Calendarul modificărilor fiscale și dilema reducerii TVA

În programul de guvernare, Guvernul propune modificarea cotei TVA de la 20% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2018. ”Astfel, vom avea a doua cea mai redusă cotă din UE, după Luxemburg, cu 17%”, scrie în documentul depus la Parlament.

Problema ignorată de acest program de guvernare este că, de la 1 ianuarie 2017, potrivit modificărilor la Codul fiscal adoptate de Guvernul Ponta, TVA a scăzut la 19%.

Sesizând nesustenabilitatea măsurii, PSD a cerut Guvernului Cioloș, în decembrie 2016, să modifice Codul fiscal astfel încât TVA să nu scadă la 19% de la 1 ianuarie 2017. Cum solicitarea a fost refuzată, rămâne ca noul ministru de Finanțe să rezolve această scăpare a programului de guvernare.

În materie de taxe și impozite, guvernul promite:

 • extinderea cotei 0% de TVA pentru vânzarea de locuințe, publicitate şi pentru inputuri în agricultură, începând cu 1 martie 2017
 • la 1 iulie 2017 punctul de pensie va fi 1.000 lei
 • introducerea impozitului diferențiat pe venitul global (IVG), de 0%, respectiv 10%, anual, pentru fiecare gospodărie din România (se va completa o declarație de venit global de către consultanții fiscali, în numele membrilor acelei gospodării), începând cu 2018
 • microîntreprinderile care au între 1 și 9 angajați vor plăti un impozit pe cifra de afaceri de doar 1%, atâta timp cât CA nu va depăși plafonul de 500.000 euro, de la 1 martie 2017

O a doua etapă conține:

 • eliminarea impozitului pe dividende începând cu 1 ianuarie 2018
 • reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 10%, începând cu 1 ianuarie 2018
 • reducerea contribuțiilor de la 39,25% la 35%, începând cu 1 ianuarie 2018
 • eliminarea impozitului pe terenul agricol lucrat, începând cu 1 ianuarie 2018, concomitent însă cu dublarea impozitului pentru terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv
 • impozit 0 pentru tractoare și utilaje agricole noi, începând cu 1 ianuarie 2018
 • la 1 iulie 2018 punctul de pensie va fi 1.100 lei

Fără un termen precis de aplicare mai sunt menționate:

 • costurile pe muncă vor scădea de la 175 € cât sunt în prezent pentru plata a 100 € net, la 161 €.
 • Cei cu activități independente, atât PFA cât și alte tipuri de persoane juridice vor datora impozit pe venit 10%, față de 16% în prezent, iar contribuțiile sociale și de sănătate se vor plăti doar ca persoană fizică și nu pe activitatea desfășurată.
 • CAS-ul se va putea plăti la fondurile proprii de pensii (private), fără a mai exista obligația de a se plăti la bugetul asigurărilor sociale de stat, iar CASS-ul se va plăti integral ca persoană fizică, la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numărul de activități desfășurate
 • CASS nu se va plăti de către persoanele care realizează veniturile independente dar care sunt scutite de plata acestei contribuții (pensionari, persoane cu handicap, tineri, persoane aflate în întreținere etc).

Creșterea rapidă a salariilor, începând din S1 din 2017

Creșterea salariului mediu pentru cei din sectorul public va fi de 20% până la 1 iulie 2017, alți 20% începând cu 1 iulie 2018 și 8% începând cu 1 iulie 2019. Vom ajunge astfel, de la o alocare de 7,8% din PIB astăzi, pentru cheltuielile de personal din sistemul public, la 9,5% din PIB în 2019.

Nivelul salariului minim brut în România, în următorii 4 ani, va fi de 1.450 lei in 2017, 1.550 lei în 2018, 1.650 lei în 2019 și 1.750 lei în 2020. Începând cu 2018, ca urmare a modificării bazei de calcul a salariului brut, 1.550 va fi echivalent cu 1.900 de lei, 1.650 va fi echivalent cu 2.025 de lei iar 1.750 cu 2.150 de lei.

”Valorile de mai sus reprezintă o variantă pesimistă (minimă) fiind foarte posibil ca acestea sa fie mult mai mari, în funcție de evoluția economică a României”, asigură programul de guvernare.

(Citiți și: ”Președintele Iohannis, la jurământul Guvernului: Sper ca într-o zi să-mi explicați cum vă încadrați și în deficitul de 3%, și să creșteți salariile și să scădeți impozitele ”)

În ANAF se introduc ”contracte de performanță”

Pe fondul scăderii previzibile a veniturilor bugetare, guvernul pregătește ”angajarea unor contracte de performanță pentru ANAF, cu ținte trimestriale și măsuri corective automate la derapajele de la ținta de colectare stabilită”.

ANAF va deveni ”vârf de lance” într-un viitor program de reducere a muncii la negru, acolo unde se pregătește ”majorarea drastică a amenzilor/penalităţilor pentru evaziune si muncă la negru”.

În plus, guvernul are în plan constituirea unei direcții în cadrul ANAF pe tematica firmelor cu pierderi continue (peste 3 ani la rând), a companiilor care au cifra de afaceri nulă și a creditelor acordate de acționarii privați propriilor firme cu pierderi.

În programul de guvernare se mai menționează și ”consolidarea Direcției de Prețuri de Transfer” din aceeași instituție.

Reindustrializarea începe cu salvarea coloșilor falimentari

Programul de guvernare are ca element central reindustrializarea României. Statul condus de PSD și ALDE promite ”să acționeze ca un manager performant și ca un investitor prudent în economie, respectând regulile și principiile economiei de piață și gestionând responsabil și inteligent resursele naturale, umane și financiare”.

Reindustrializarea va începe însă cu salvarea companiilor aflate în situații financiare precare (insolvență, datorii, etc). Guvernul promite că CN Hunedoara, Oltchim SA sau CE Oltenia nu se vor închide.

Statul se va implica activ, în principal ”prin instituirea pârghiilor necesare de dezvoltare, inclusiv constituirea de fonduri de investiții și prin demararea de proiecte de investiții publice cu impact semnificativ în regim greenfield sau brownfield, acordarea de facilități pentru investiții private, indiferent de natura capitalului social (autohton sau strain), prin facilități fiscale”.

Statul crede că poate fi un bun gestionar, deci înființează 2 fonduri de investiții

”Guvernarea noastră va renunța la acel complex pe care multe guvernări în România l-au avut, și anume că sunt unele lucruri care nu se pot face în tara noastră, deși foarte multe state le-au făcut cu mult înainte și cu rezultate foarte bune”, scrie în programul de guvernare.

În consecință, guvernul va înființa un Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) și un Fond Național de Dezvoltare (FND).

FDSI- un mecanism prin care companiile viabile vor asigura liniștea companiilor neprofitabile

Detalii despre FSDI:

 • va fi alcătuit, în principal, din companiile de stat profitabile, a cărui valoare va depăși 10 mld. €
 • se va putea folosi de veniturile din dividende ale acestor companii, precum și din veniturile provenite din emisiuni de obligațiuni sau din vânzarea de active neperformante (case de odihnă, hoteluri – aparținând unor companii al căror obiect de activitate este cu totul altul)
 • scopul fondului va fi de a dezvolta sau construi de la zero afaceri în domenii prioritare pentru statul român, care să se susțină economic (deci cu un anumit grad de profitabilitate), singur sau împreună cu alte fonduri de investiții sau investitori privați
 • va dezvolta industria de armament, prin extinderea capacităților fabricilor existente
 • va capitaliza Tarom, CFR, Șantierul Naval Constanța, C.E.C., Nuclearelectrica și EximBank, astfel încât acestea să-și poată extinde activitatea sau, după caz, să achiziționeze noi capacități

De precizat: guvernul pune în seama FDSI ”cele mai mari investiții în următorii 4 ani”, care se vor realiza în sănătate, ”prin construcția unui spital republican și a 8 spitale regionale”. Spitalele regionale sunt însă prinse în planul de finanțare al Comisiei Europene, care încă așteaptă din partea României studiile de fezabilitate și clarificarea situației juridice a terenurilor pe care vor fi construite.

Noua putere este conștientă de faptul că înființarea FDSI va diminua veniturile bugetare cu 2,6 mld. lei, bani care nu se vor mai încasa din dividendele companiilor de stat. Guvernul este însă convins că ”activitatea puternică” a acestui fond va duce la încasări de taxe și impozite de aproximativ 9 mld. lei.

FND, portița de evitare a unor reglementări europene

Cel târziu în al doilea semestru din 2017, guvernul anunță intenția de a crea un Fond Național de Dezvoltare (FND). Practic, e vorba de rebotezarea AAAS, care va aduce la noul fond întregul său portofoliu de companii.

O precizare: în portofoliul FND vor intra și companii de stat care nu pot fi incluse în FSDI din cauza unor interdicții europene: companiile de producție și distribuție nu pot fi administrate de aceeași enitate. Prin acest artificiu se  evită comportamentul de monopol.

Ca urmare a acestor constrângeri, Transelectrica și Transgaz vor fi administrate și deținute de FND, iat Hidroelectrica sau Romgaz de către FSDI.

În condițiile în care eficiența AAAS în administrarea companiilor din portofoliu este una foarte scăzută, este de anticipat că Transelectrica și Transgaz vor fi motoarele de dezvoltare ale FND, care își propune în teorie:

 • Program de investiții publice de tip greenfield (Exemple: Construirea/modernizarea uzinei metalurgice de la Zlatna; Crearea unor platforme de preluare, sortare, condiţionare, păstrare, ambalare şi analiză a legumelor şi fructelor; Dezvoltarea sectorului zootehnic prin construirea de abatoare, centre de depozitare produse necesare, etc.)
 • Program de utilizare a siturilor contaminate pentru dezvoltarea de investiții brownfield (finanțare din fonduri europene POIM 2014-2020, Fondul de Mediu și surse private atrase)
 • Program de dezvoltare a rețelei de energie. Finalizarea investiției CNTEE Transelectrica SA, respectiv, închiderea inelului energetic național de 400 kw; Modernizarea / retehnologizarea Retelei Energetice de Transport (RET); Operationalizarea în parametrii normali de funcționare a Sistemului de Management Energetic/Supraveghere – Control si Achiziții de Date (EMS/ SCADA)
 • Program privind atragerea de investiții străine cu valoare adăugată ridicată, inclusiv prin consolidarea diplomației economice.
 • Stimularea investițiilor cu efecte de multiplicare, reducerea barierelor economice, tehnice si administrative la intrarea pe piață, scheme de ajutor de stat și facilități punctuale locale pentru ISD în domeniile considerate strategice. (Impact bugetar: 10 milioane ron pentru perioada 2017- 2020).

Toate legile economice, adunate într-un pachet unitar

Ca noutate, programul de guvernare prevede ”includerea tuturor legilor care vizează domeniul economic într-un pachet legislativ unitar”, pachet care va conduce la:

 • eliminarea din acest pachet legislativ a tuturor prevederilor care se bat cap în cap
 • reducerea numărului de articole și capitole cu peste jumătate din numărul actual

Codul legislativ va purta numele “Codul Economic al României” și va conține Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea de Înființare a Societăților Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale și toate celelalte legi cu caracter economic.

Codul Economic al României va fi dezbătut în primul trimestru al anului 2017 și va fi pus în dezbatere parlamentară începând cu aprilie 2017, încă din prima sesiune parlamentară. Aprobarea Codului Economic al României se va face cel târziu la 1 iulie 2017, iar măsurile cuprinse în el se vor aplica cu 1 ianuarie 2018, gradual până în 2022.

Guvernul va cere un moratoriu celorlalte forțe politice din parlament, prin care nicio formațiune politică să nu mai inițieze propuneri legislative privind modificarea noului Cod Economic al României, pentru cel puțin o perioadă de 5 ani de zile.

Salarizare pe model Occidental

”Vom iniția negocierea Legii Salarizării Unitare cu toate sindicatele care îi reprezintă pe cei care lucrează în sistemul public, în primul trimestru al anului 2017”, asigură noul guvern.

Ca principii:

 • guvernul va propune creșterea bugetului alocat plății salariaților din sistemul public cu 32 mld lei (56%)
 • stabilirea unei grile de salarizare, care să fie apropiată de modelul din țări precum Franța, Germania, Danemarca sau Marea Britanie

În interiorul acestei legi se vor regăsi:

 • Acordarea de bonificații în cuantum de 5% din totalul cheltuielilor de personal de către fiecare ordonator principal de credite, dar nu mai mult de un salariu pe lună pentru acei funcționari publici cu performanțe bine cuantificate, conform unor indicatori dinainte stabiliți și aprobați de către conducerea și sindicatele din acea instituție publică
 • Plata orelor suplimentare, dar și a gărzilor va fi obligatorie, doar dacă salariatul nu va solicita convertirea acestora în zile libere și dacă acestea au fost cerute expres de ordonatorii principali de credite
 • Toți salariații din sistemul public vor beneficia anual, începând cu primul semestru din 2017, de un tichet de vacanță egal cu valoarea salariului minim brut din acel an, ce va putea fi utilizat în interiorul granițelor României.

Creșterea salariului mediu pentru cei din sectorul public va fi de 20% până la 1 iulie 2017, alți 20% începând cu 1 iulie 2018 și 8% începând cu 1 iulie 2019. Vom ajunge astfel, de la o alocare de 7,8% din PIB astăzi, pentru cheltuielile de personal din sistemul public, la 9,5% din PIB în 2019.

Nivelul salariului minim brut în România, în următorii 4 ani, va fi de 1.450 lei in 2017, 1.550 lei în 2018, 1.650 lei în 2019 și 1.750 lei în 2020. Începând cu 2018, ca urmare a modificării bazei de calcul a salariului brut, 1.550 va fi echivalent cu 1.900 de lei, 1.650 va fi echivalent cu 2.025 de lei iar 1.750 cu 2.150 de lei.

”Valorile de mai sus reprezintă o variantă pesimistă (minimă) fiind foarte posibil ca acestea sa fie mult mai mari, în funcție de evoluția economică a României”, asigură programul de guvernare.

Funcționarul public nu trebuie agresat

Pentru a proteja funcționarii publici, ”pe de o parte de abuzurile legii, iar pe de altă parte, de cei certați cu legea”, guvernul promite că va adopta, în primul semestru al anului 2017, un nou Statut al Funcționarului Public.

Acesta va cuprinde ”foarte clar atât drepturile cât și obligațiile acestora, nivelul de răspundere, dar și beneficiile unei cariere bazate pe performanță”.

Pentru protecția funcționarului, guvernul promite că legislația penală va conține și ”măsuri mai aspre pentru cei care agresează verbal sau fizic funcționarii publici”.

Justiția: Ridicarea MCV, introdusă în programul de guvernare

Capitolul ”Justiție” conține mai mult principii, din rândul cărora lipsește un angajament formal de continuare a luptei împotriva corupției.

Printre puținele măsuri clar explicate se numără extinderea numărului de instanțe specializate în materie comercială de la 3 (Cluj, Pitești și Târgu Mureș) la 15, respectiv în București și în reședințele de județ în care funcționează curți de apel, instanțe unde își vor desfășura activitatea judecători specializați.

Guvernul dorește și înființarea unei ”instanțe pilot în materie de contencios administrativ și fiscal” care să funcționeze în capitala țării.

”Luând în calcul progresele României și atingerea benchmarkurilor, reperele inițiale ale MCV, Guvernul și CE vor coopera pentru ridicarea MCV în mandatul actualei Comisii”, mai scrie în programul de guvernare.

Politică externă – consens și afirmare

Guvernul dorește o politică externă bazată pe ”consens naţional pentru a-şi atinge obiectivele în mod eficace, gestionată cu profesionalism şi integritate, pentru promovarea şi apărarea intereselor naţionale”.

Țintele de polică externă, în ordinea enumerării, sunt respectarea și dezvoltarea parteneriatelor cu NATO și UE și dezvoltarea relațiilor cu SUA, Republica Moldova, Germania, Franța, Italia, Spania, Marea Britanie, Polonia, Turcia, Canada, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina. Lista continuă cu OECD, G20 și state din Asia, Africa, America.

Capitol separat- Rusia: ”Va fi urmărită dezvoltarea relaţiilor economice, cu respectarea strictă şi activă a regimului de sancţiuni decise de UE, care trebuie să continue până la soluţionarea crizei din Ucraina. România nu va recunoaşte anexarea ilegală a Crimeei de către Federaţia Rusă; vor fi continuate demersurile de sprijinire a activităţii Comisiei mixte bilaterale privind soluţionarea problemelor izvorând din istoria comună, inclusiv Tezaurul României, ale cărei lucrări au fost reluate în 2016”.

Publicat la data de 4.1.2017 .

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Adrian N Ionescu

Strategia energetică a României: Agenda experților, industriei și viitorului – în altă lume decât agenda decidenților

Orice zi în care politica energetică a României ”curge” pe lângă o strategie coerentă de dezvoltare și integrare e o nouă zi de improvizație...Citeste mai departe »

Mariana Bechir

România robotizată: Când vom ajunge din urmă Slovenia, Cehia și Ungaria?

În România, Revoluția 4.0 se amână pe termen deocamdată nedeterminat. Cu o densitate de doar 11 roboți la 10.000 de angajați din industria prelucrătoare,...Citeste mai departe »

Mariana Bechir

O necruțătoare analiză OECD a paradoxului Educației românești: țara în care profesorii se cred cei mai buni, iar elevii sunt cei mai slabi. Recomandări concrete

Înainte de orice, o percepție șocantă, ce pare să depășească efectul paradoxal. În timp ce profesorii din Japonia și Finlanda se consideră slab pregătiți,...Citeste mai departe »

Victor Bratu

Două pietre de moară legate de picioarele companiilor românești: Dosarele prețurilor de transfer pentru firmele mici și inexistența unei legi a holdingului

Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) solicită cu insistență guvernului să adopte un set de măsuri legislative care să evite pietrele de moară legate de picioarele...Citeste mai departe »

Victor Bratu

Noua metodă de plată a TVA pe achizițiile publice, explicată de ministrul Finanțelor: Modelul italian

Programul de convergență 2017-2020 aprobat vineri de Guvern conține măsura introducerii de la 1 iulie a unui mecanism de plată defalcată a TVA. Ministrul...Citeste mai departe »
Valute 234:
4.5573 lei
4.0641 lei
5.2287 lei

OPINII & EDITORIAL

Radu Crăciun / Agresiunea împotriva României, încurajată și de ei și de noi

Radu Crăciun

Recent, asistand la prelegerea pe teme de securitate a unui domn general in rezerva, am invatat un nou termen: agresiune acinetica. Probabil ca nici dumneavoastra nu...Citeste mai departe »

Cristian Grosu / Cele 4 mari probleme ale salarizării ca mită electorală. Despre compromiterea unui instrument de ordine în economie și societate

Cristian Grosu

1), La prima mare problemă a legii salarizării unitare – muncită vârtos zilele acestea și vândută iresponsabil în ultimele 6-7 luni – o să...Citeste mai departe »

Valentin Naumescu / După alegerile germane, începe reforma UE. Riscuri și oportunități pentru România. Să grăbim anunțarea datei pentru trecerea la Euro!

Valentin Naumescu

Puncte cheie: După primăvara electorală cu Happy End din Europa, Berlinul și Parisul au convenit recent, practic a doua zi după instalarea noului președinte...Citeste mai departe »

Radu Crăciun / Noile fracturi europene – locuri de muncă mai multe sau mai bune?

Radu Crăciun

In ultimul deceniu, piata muncii din Uniunea Europeana a fost o oglindire destul de exacta a realizarilor si esecurilor UE. In aceeasi masura in...Citeste mai departe »

Valentin Naumescu / Lecțiile alegerilor franceze. Eșecul partidelor, nevoia unei noi generații de lideri, cum poate fi învins extremismul, supraviețuirea Uniunii Europene

Valentin Naumescu

Puncte cheie: 66%-34% este mai mult decât scorul electoral între candidații Emmanuel Macron și Marine Le Pen, este reflectarea în sinteză a unei realități...Citeste mai departe »

Dan Bădin / Deficitul bugetar între legitățile economice, nevoile sociale și matematica elementară

Dan Bădin

Agenda publică este dominată în ultima vreme de discuțiile despre impozite, salarii și buget. Relaxarea fiscală, urmată de o majorare substanțială a cheltuielilor, a...Citeste mai departe »

Valentin Lazea / Adevăr și democrație

Valentin Lazea

Rândurile de mai jos constituie reflecții prilejuite de prelegerea „Ştiinţă, adevăr, democraţie. O alianță problematică?” susţinută de dl. profesor universitar dr. Mircea Dumitru, rectorul...Citeste mai departe »

Daniel Dăianu / De-euroizarea și aderarea la zona euro: o contradicție?

Daniel Daianu

De ceva timp Banca Nationala a Romaniei publica minute ale sedintelor Consiliului de Administratie. Si in acestea se mentioneaza o tendinta de crestere a...Citeste mai departe »

Gabriel Biriș / O (nouă) revoluție fiscală? În ce scop?

Gabriel Biris

Recent au apărut în piață două proiecte ale guvernului PSD-ALDE: Introducerea unui nou concept, impozitul pe gospodărie, concept care ar urma să schimbe din...Citeste mai departe »

Aurelian Dochia / De ce este normal ca o țară ca România să importe mai mult decât exportă

Aurelian Dochia

Mi-a atras atenția o analiză publicată de cursdeguvernare.ro (aici) care trece în revistă structura comerțului exterior românesc și deplânge faptul că țara noastră înregistrează...Citeste mai departe »

Care e treaba cu disputa privind banii din pilonul II

Marin Pana

Aproape 7 milioane de români au acumulat până acum circa 7 miliarde de lei în cadrul aşa-numitului pilon II al sistemului de pensii, respectiv...Citeste mai departe »

Radu Crăciun / Zona euro – iluzii europene, iluzii românești

Radu Crăciun

Privind in trecut, inca refuz sa cred ca un proiect de complexitatea zonei euro a fost demarat ca un proiect politic. Adica, un proiect...Citeste mai departe »

Andreea Paul / Start-up nation: un mare viciu de construcție

Andreea Paul

Cel mai mare viciu de construcție al programului START-UP NATION este acordarea fondurilor de la stat antreprenorilor debutanți în proporție de 100%, fără contribuții...Citeste mai departe »

Cristian Grosu / Problema (mare, foarte mare) a Serviciilor secrete: Rezolvați-o odată!

Cristian Grosu

Problema Serviciilor secrete în România Nu ține doar de drepturile omului – așa cum știm/credem că se petrece în democrațiile consolidate, ci e una...Citeste mai departe »

Valentin Naumescu / Trump-Merkel: O întâlnire transatlantică ratată şi o ridicolă „factură” a unei „datorii” care schimbă paradigma de securitate a Europei

Valentin Naumescu

Puncte cheie: Zilele trecute, întâlnirea şefilor executivelor din cele mai importante două puteri ale lumii occidentale, Statele Unite şi Germania, ne-a lăsat un gust...Citeste mai departe »

Guvernare cu faţă umana

Cristian Grosu

Cristian Grosu / Țoapele și viermii: Scandalul de la Podul Constanța și gradul său de multiplicare

E o problemă pe care o ignorăm zilnic: cea de atitudine. În business, în relația cu administrația, în viața de zi cu zi. Până...Citeste mai departe »

De interes

sigle Centrul de Resurse Juridice Centrul Român de Politici Europene Expert Forum Institutul pentru Politici Publice Pro Democrația România Curată Societatea Academică Română
<
cheap ray ban sunglasses outlet cheap oakley outlet sale cheap Ray Ban sunglasses online cheap Ray Ban sunglasses outlet uk Cheap Ray Bans Outlet cheap ray bans sale cheap ray ban glasses Ray ban sunglasses for cheap cheap ray ban sunglasses cheap ray ban glasses outlet cheap ray ban glasses cheap oakley sunglasses outlet Wholesale oakley sunglasses cheap oakley sunglasses online occhiali da sole ray ban clubmaster oakley Italia ray ban italia
fake id california fake id online maker texas id best state for fake id fake id review illinois fake id fake id usa reddit fake id how to get a fake id how to get a fake id buy usa fake id buy fake id fake school id connecticut fake id cheap fake id best fake id fake id maker fake id god fake id website Fake id generator Fake id Fake id maker reddit fake id/ how to make fake id fake drivers license/ best fake id