vineri

19 aprilie, 2024

20 ianuarie, 2014

Deficitul de cont curent al României ar putea crește ușor în 2014, la 1,2 – 1,3%, de la 1% în 2013, a declarat luni, pentru AGERPRES, analistul – șef al BCR Eugen Șinca, vicepreședinte al Asociației Analiștilor Financiar – Bancari din România (AAFBR).

„Creșterea ușoară a deficitului de cont curent în 2014 este cauzată de îmbunătățirea minoră a investițiilor și a consumului, într-un an în care creditarea în lei se va intensifica, după relaxarea politicii monetare a BNR. Oricum, România a trecut din 2013 într-o zonă sigură a balanței de plăți, cu un deficit de cont curent mult sub nivelul de 4% din PIB ca medie a ultimilor trei ani, solicitat de procedura de monitorizare a dezechilibrelor macroeconomice ale Comisiei Europene”, a explicat Eugen Șinca.

De asemenea, analistul — șef al BCR estimează că randamentul obligațiunilor de stat pe 5 ani va crește cu aproape jumătate de punct procentual până la finalul lui 2014, pe fondul retragerii stimulilor monetari ai FED și a creșterii inflației din semestrul al doilea.


„Creșterea pe care o prognozăm în prezent este mai mică față de cea pe care o prognozam acum câteva săptămâni, iar factorul care ne-a determinat să estimăm o creștere mai lentă a randamentelor a fost emisiunea de obligațiuni în dolari, care acoperă 10% din necesarul brut de finanțare al Ministerului de Finanțe pe tot anul 2014 și face posibilă diminuarea emisiunilor în lei pe piața internă”, a mai spus Eugen Șinca.

Pentru acest an, analistul — șef al BCR estimează că România ar putea înregistra o creștere economică de 2,3%.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: