marți

23 aprilie, 2024

15 noiembrie, 2018

Statul cere dividende tot mai mari din rezerve și rezultatele reportate anterioare de Romgaz și Transgaz, chiar dacă profiturile lor pe primele 9 luni din 2018, au scăzut semnificativ față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cele două companii, ca și Nuclearelectrica sau Hidroelectrica au mari și costisitoare proiecte de investiții.

Transgaz (TGN), operatorul monopolului statului de transport de gaze naturale prin magistralele naționale, a obținut un profit cu 31% mai mic (299,3 mil. lei) față de primele 9 luni din 2017, dar și în acesT an statul ar fi fost gata să-i ia toate rezervele.


Distribuirea rezervelor „va avea un efect negativ imediat asupra solidității financiare a societății și a capacității de a finanța proiecte de investiții strategice”, a răspuns compania la cererea Ministerului Economiei.

Transgaz trebuie să cheltuiească aproape 300 de milioane de euro la construcția gazoductului paneuropean BRUA – Faza I, în afară de fondurile europene nerambursabile.

Până la urmă, Ministerul Economiei nu a ezitat să peticească deficitul bugetar fie și cu cele numai 8 milioane de lei dividende din rezerve, în plus față de cele 309 milioane plătite din profitul pe 2017.

La rândul său, Romgaz (SNG) și-a văzut profitul redus cu 14% până la 1.026 milioane de lei, în primele 9 luni din 2018 față de aceeași perioadă din 2017, dar Ministerul Energiei îi va lua 501 milioane de lei ca dividende duplimentare din rezerve.


Se adaugă nu mai puțin de 1.344 milioane de lei dividende brute plătite din profitul SNG pe 2017.

În schimb, marile propiecte de investiții ale SNG trebuie să aștepte:

  • centrala termoelectrică de la Iernut,
  • extinderea centralei electrice de la Mintia,
  • dezvoltarea noului zăcământ de la Caragele, în condițiile epuizări celor mai vechi,
  • eventuala dezvoltare desctorului de îngrășăminte, care ar putea folosi inclusiv gazele din Marea Neagră.

Romgaz și-a îndeplinit doar 68,4% din programul de investiții pe 2017 de 1,14 miliarde lei după ce a a plătit 960 de milioane de lei dividende din profitul pe 2016 și dividende suplimentare până la 1.149 milioane de lei.

Nuclearelectrica (SNN), în ciuda marilor sale nevoide finanțare pentru prelungirea duratei de viață a Reactorului 1, a fost aobligată să dea ministerului Energiei 238 de milioane de lei, după ce a plătit 184 milioane de lei numia din profitul pe 2017.

În sfârșit dar nu și în cele din  urmă, Hidroelectrica, aflată sub controlul statului prin deținerea a 80% din acțiuni, va da din rezerve dividende suplimentare de 550 milioane lei în total, din care Ministerului Energie îi va reveni, proporțional, 440 milioane lei.

Hidroelectrica a distribuit deja anul acesta dividende de 1,134 miliarde lei, din profitul net pe 2017, de peste 1,6 miliarde lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: