joi

25 aprilie, 2024

16 februarie, 2018

Transelectrica (TEL) a realizat un profit net de 26,4 milioane lei în 2017, în scădere cu 90,3% față de 2016, „evoluţie determinată în principal de scăderea tarifelor de transport al energiei electrice şi a tarifelor din serviciul de sistem tehnologic”, potrivit raportului preliminar trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Segmentul activităților cu profit permis a înregistrat o scădere a veniturilor de 6,84% (1.173 mil. lei în anul 2017 de la 1.260 mil lei în anul 2016), determinată de diminuarea tarifelor medii pentru serviciul de transport începând cu data de 01 iulie 2016 și iulie 2017, în condițiile creșterii consumului de energie electrică”, potrivit raportului companiei.

Tariful de transport al energiei electrice a fost diminat cu 9,8%, până la 16,86 lei / MWh, iar tariful pentru servicii de sistem funcționale cu 14,5%.


La scăderea profitului au mai contribuit, de asemeni, ajustările de depreciere a unor creanțe și creșterea prețurilor de achiziție a energiei electrice pe piața angro pentru acoperirea consumului propriu tehnologic în rețeaua de transport.

Activitățile cu profit permis au înregistrat un rezultat pozitiv de 146 mil lei, diminuat de la 264 mil lei, „pe fondul diminuării tarifelor de transport, dar și a creșterii cheltuielilor operaționale cu un procent de 3,14%”, potrivit raportului citat.

„Scăderile de tarif sunt rezultatele unor acțiuni sau decizii luate în anii anteriori, iar faptul că această companie a realizat atunci randamente mai mari decât cele reglementate ne expune la un risc mai mare. (…) Este vital pentru Transelectrica să dezvolte o viziune orientată spre investiții și să îmbunătățim substanțial cunatumul investițiilor”, a declarat Corina Popescu, directorul general al companiei, la o întîlnire cu investitorii și analiștii financiari.


Veniturile totale operaţionale realizate în anul 2017 au înregistrat o creştere de 12,41%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, până la 3,06 miliarde de lei.

Veniturile din activităţile zero-profit au înregistrat o creştere de 29%, de la 1,887 miliarde de lei în anul 2017 faţă de 1,463 miliarde lei în anul 2016, determinată în principal de creşterea veniturilor pe piaţa de echilibrare cu 60,26%.

Totuși, rezultatul operațional (EBIT) generat de activitățile zero-profit a înregistrat a fost negativ (-79 milioane de lei, din cauza diminuării tarifelor de servicii de sistem tehnologice cu 12%, concomitent cu creșterea cheltuielilor cu serviciile de sistem tehnologic cu 18%, mai spune raportul TEL.

Compania se află în proces de restructurare a modului de funcționare, „în același timp cu angajamentul de a ne îndeplini obligațiile transmise la începutul perioadei de reglementare”, potivit Corinei Popescu.

Transelectrica are șase proiecte de dezvoltare a rețelei pe lista Comisiei Europene, pentru care este „în negocieri” cu Ministerul Energiei pentru a beneficia de „o lege similară legii BRUA” (gazoductul paneuropean), a mai declarat directorul general al companiei.

Datoriile pe termen lung au înregistrat o scădere de 33% în principal în urma reclasificării porţiunii curente a creditelor pe termen lung cu termen de rambursare în anul 2018.

Transelectrica administrează şi operează sistemul electric de transport şi asigură schimburile de electricitate între ţările Europei Centrale şi de Răsărit.

Statul român deţine 58,69% din acţiunle TEL și are o valoare de piață de peste 1,9 miliarde de lei, înainte de deprecierea cu 3,46% de vineri, față de joi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: