vineri

19 aprilie, 2024

8 mai, 2017

România este a şasea ţară producătoare de cereale din UE, potrivit celor mai recente date disponibile centralizat, publicate de Eurostat.

Tot pe locul al şaselea ne situăm la grâu, excelăm la porumb, unde urcăm până pe locul doi, şi suntem pe poziţii bune la orz (locul 10) şi orez (locul 7, dar din 7 ţări cultivatoare).

Datele cumulate în mii tone pentru primul semestru din 2015 ( cel mai recent pentru care Eurostat a finalizat, în condiţii comparabile, prelucrarea datelor disponibile) ne plasează puţin sub pragul de 20 de milioane de tone, imediat în urma Spaniei şi la o distanţă semnificativă înaintea Italiei şi Ungariei (v. tabelul).


De remarcat plasarea pe locul 5, mult în faţa noastră, deşi la o suprafaţă cultivată ceva mai mare de jumătate decât la noi a Marii Britanii, ţară de dimnsiuni comparabile cu România ( circa 242 mii km pătraţi faţă de 238 mii km pătraţi).

Este şi motivul, determinat de randamentul mai redus la hectar, pentru care coborâm un loc la producţie faţă de posibilităţile date de suprafaţa cultivată (v tabelul alăturat).

Situaţia nu este singulară, aceeaşi diferenţă în producţia la hectar determinând şi inversiunea dintre Polonia şi Germania, ca suprafaţă cultivată şi producţie. De altfel (la condiţii de mediu mai vitrege decât la noi), polonezii obţin un randament la hectar calculat per total doar cu puţin mai mare, circa 3,7 tone/ha faţă de 3,5 tone/ha în România.

Aceste valori se plasează mult sub cele 5,2 tone/ha pe care le obţine Ungaria, sau performanţele realizate de Marea Britanie ( aproape 8 tone/ha), Germania şi Franţa (ambele cu 7,6 tone/ha), urmate de Danemarca (6,9 tone/ha), dar peste nivelul obţinut în Spania (3,3 tone/ha).

Suntem lideri europeni la floarea-soarelui


La plante oleaginoase, România apare în statisticile europene pe locul al treilea, după Franţa şi Germania, beneficiind de prima poziţie deţinută la producţia de seminţe de floarea-soarelui ( vezi tabelul). De reţinut, însă, producţia la hectar la noi este mai redusă decât a celor trei state care ne urmează în clasamentul producţiei (1,8 tone/ha la noi, faţă de 2,5 tone/ha în Ungaria, 2,1 tone/ha în Bulgaria şi 1,9 tone/ha în Franţa).

La soia figurăm pe locul trei, la mare distanţă de specialista europeană în materie, Italia ( care deţine 46% din producţia europeană de profil) şi nu mult în urma Franţei. Rapiţa şi napii ne plasează pe locul 5, cu o producţie cam de o cincime din cea consemnată de Franţa şi Germania, fiecare cu circa 24% din producţia totală a UE.

În fine, fără a mai prezenta date detaliate, ar trebui prcizat că ocupăm locul 7 la producţia de cartofi, cu 2,62 milioane tone sau aproximativ 5% din producţia UE şi locul 14 la producţia de sfeclă de zahăr, cu 1,04 milioane tone, echivalente cu numai un singur procent din producţia europeană în materie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: