joi

28 martie, 2024

29 martie, 2016

bogdanlicu-1454442376Procurorul interimar Bogdan Licu, care a fost acuzat în presă că a plagiat în lucrarea sa de doctorat, a anunțat marți că a depus o cerere de renunțare „din motive personale” la titlu. Acest lucru nu este însă  posibil, întrucât nu există cadru legal.

Procurorul general neagă în continuarea că ar fi plagiat din alte lucrări și a refuzat să ofere detalii despre „motivele personale” care l-au determinat să renunțe la titlul academic de doctor:

„Am făcut acum aproximativ o lună o cerere adresată ministrului Educației, prin care am cerut retragerea titlului de doctor. Am făcut acest lucru din motive personale, a fost o decizie grea, dar vreau să specific că nu consider că am plagiat în acea teză de doctorat”, a declarat Bogdan Licu, marți, la intrarea în sediul CSM, citat de Agerpres.


Procurorul general interimar și-a obținut diploma de doctor în științe militare şi informaţii, în 2011, cu teza „Corupţia, risc major la adresa securităţii naţionale”.

Și-a dat doctoratul la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, avându-l drept coordonator pe Gabriel Oprea, fostul vicepremier acuzat el însuși de plagiat.

Sesizare penală pe numele îndrumătorului de doctorat: Gabriel Oprea

Bogdan Licu este doar unul dintre cei care și-ar fi obținut titlurile cu lucrări plagiate și coordonate de Gabriel Oprea, potrivit numeroaselor dezvăluiri făcute de mass-media.

Unul dintre cei pe care i-ar fi plagiat este Cristian Danileț, membru CSM, iar din totalul de 445 de pagini ale lucrării de doctrat aproximativ jumătate ar fi fost copiate din diferite cărți și articole.


„La magistraţi, poliţişti sau demnitari e de neacceptat, tocmai pentru că ei trebuie să fie primii apărători ai legalităţii”, declara judecătorul Danileț anul trecut, după ce a aflat că ar fi fost plagiat de Bogdan Licu.

Numele procurorului general interimar apare într-o sesizare înregistrată la Secția de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de către generalul în rezervă  Ioan Sârbu, fost șef al Direcției medicale din MApN.

Acesta l-a reclamat pe Gabriel Oprea, coordonatorul mai multor teze de doctorat suspectate de plagiat, că a constituit un grup infracțional și l-ar fi instigat să plagieze în teza sa de doctorat.

Bogdan Licu nu poate renunța la doctorat

În 2014, guvernul Victor Ponta a aprobat o ordonanță de urgență prin care se introducea în Legea Educației  prevederea potrivit căreia „titularul unui titlu științific poate solicita Ministerului Educației și Cercetării Științifice renunțarea la titlul în cauză”.

Modificarea a intrat în vigoare, dar nu poate fi aplicată nici acum, deoarece lipsește metodologia.

Scandalul izbucnit în 2014, după aprobarea OUG, l-a determinat pe fostul ministru al Educației Sorin  Cîmpeanu (cel care a elaborat ordonanța prin care se introducea în lege posibilitatea renunțării la doctorat), să nu emită și normele (care sunt stabilite prin ordin de ministru).

„Am decis atunci să aștept să se pronune Parlamentul dacă OUG dată de guvern este bună sau nu e bună”, a explicat pentru cursdeguvernare.ro Sorin Cîmpeanu.

Ordonanța este în acest moment blocată la Senat.

Acesta își amintește că la vremea respectivă, după publicarea OUG 94 în Monitorul Oficial, au apărut câteva cereri, mai puțin de 10, de retragere a titlului de doctor sau de renunțare la masterat, dar nu era vorba de niciun nume sonor.

Fostul premier Ponta a depus, în decembrie 2014, la Universitatea București, o cerere de retragere voluntară a doctoratului, însă ea a ajuns la Ministerul Educației, singurul care ar fi putut face acest lucru, conform legii. Ministrul Câmpeanu a explicat că în lipsa metodologiei nu putea semna revocarea titlului.

Nici actualul ministru, Adrian Curaj, nu a emist un ordin cu metodologia renunțării la acest titlu academic, astfel încât articolul introdus în Legea educației rămâne de nefolosit.

A fost aprobat noul Regulament de funcționare CNATDCU. Cum se retrage titlul de doctor

Adrian Curaj a semnat pe 24 martie anul acesta o altă reglementare așteptată: Ordinul de ministru pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, document ce conține și prevederi referitoare la retragerea titlului de doctor.

Actul nu menționează nimic despre renunțarea la titlu, dar prevede o procedură rapidă care se aplică în cazul celor care recunosc că au încălcat standardele de etică profesională.

Este o procedură asemănătoare acordului de recunoaștere a vinovăției care există în noul Cod de procedură penală, dar se aplică numai în cazurile pentru care există o sesizare și s-a declanșat procedura de verificare a tezei de doctorat:

“Articolul 29:

Dacă pe parcursul analizei contestației, persoana vizată recunoaște prin adresa autentica încălcarea standardelor de etica profesionala și își exprimă acordul privind retragerea titlului de doctor, președintele CNATDCU poate propune Consiliului General, fără a mai include analizele și documentele prevăzute la art. 6-17, retragerea titlului de doctor”.

Alte reglementări din recentul Ordin de ministru:

  • Orice persoană fizică sau juridică, inclusiv membrii Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) și ai Instituțiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD), poate sesiza în scris Consiliul General al CNATDCU cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv cu privire la existenta plagiatului, in cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data susținerii acesteia și indiferent de data acordării titlului de doctor, prin intermediul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).
  • Comisia de lucru a CNATDCU care se va ocupa de analizarea unei acuzații de plagiat este formată din 3 experți care pot fi membri ai CNATDCU sau experți externi, cu respectarea prevederilor legale privind incompatibilitățile sau conflictul de interese
  • Evaluatorii sunt propuși de Comisia de specialitate a CNATDCU. Se consideră confirmați toți evaluatorii pentru care au fost exprimate mai multe voturi favorabile. Evaluatorii confirmaţi transmit acceptul lor pentru participarea în comisia de lucru, prin care declară pe proprie răspundere că nu se află în incompatibilitate sau conflict de interese pentru evaluarea tezei.
  • Ministerul Educației transmite sesizarea în formă anonimizată către IOSUD (instituția de învățământ superior sau, după caz, Academiei Română, care a acordat titlul), și solicită un punct de vedere, care trebuie formulat și transmis în termen de maximum 30 de zile de la înregistrarea sesizării.
  • IOSUD informează oficial titularul diplomei de doctor despre existența unei sesizări privind teza de doctorat elaborată de acesta.
  • În termen de 30 de zile de la data înregistrării sesizării, IOSUD transmite către CNATDCU, prin adresă înregistrată oficial la MENCȘ, punctul de vedere cu privire la soluționarea sesizării.
  • Comisia de lucru elaborează un raport ce cuprinde și o propunere motivată de menținere sau, după caz, de retragere a titlului de doctor.
  • Raportul comun, semnat electronic, cuprinzând ca anexe și punctele de vedere scrise ale fiecărui membru în parte, este transmis președintelui comisiei de specialitate a CNATDCU în termen de maximum 30 de zile de la înregistrarea sesizării.
  • Raportul comisiei de lucru este comunicat, spre consultare, membrilor comisiei de specialitate a CNATDCU.
  • Dacă în termen de trei zile de la comunicare membrii comisiei de specialitate a CNATDCU nu formulează obiecțiuni și nu solicită un vot formal, se consideră că raportul comisiei de lucru a fost avizat de comisia de specialitate a CNATDCU.
  • Raportul avizat al comisiei de lucru este transmis președintelui Consiliului general al CNATDCU de către președintele comisiei de specialitate.
  • Prin votul asupra raportului comisiei de lucru, Consiliul general al CNATDCU adoptă propunerea de menținere sau retragere a titlului.
  • Decizia Consiliului general al CNATDCU se publică pe site-ul www.cnatdcu.ro, împreună cu raportul întocmit de comisia de lucru și se comunică tuturor părților interesate
  • Oricare dintre părțile implicate poate solicita acces la documentele care au fundamentat decizia Consiliului General al CNATDCU și depune contestație cu privire la procesul de analiză a sesizării, în termen de maximum 10 zile de la data comunicării și publicării deciziei Consiliului general al CNATDCU.
  • Se întocmește o comisie pentru contestație, Pe baza raportului comisiei de analiză a contestației, în termen de maximum 10 zile de la depunerea contestației, Consiliul general al CNATDCU confirmă/ infirmă decizia inițială de a propune menținerea sau, după caz, retragerea titlului de doctor sau decide reluarea procedurii de analiză.
  • În cazul în care, în termenul stabilit, nu se înregistrează oficial nicio contestație, decizia Consiliului general al CNATDCU este definitivă, orice contestație ulterioară fiind fără temei și clasată

În cazul în care decizia finală a Consiliului general al CNATDCU confirmă nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, Consiliul general al CNATDCU va propune ministrului educației naționale și cercetării științifice luarea următoarelor măsuri, alternativ sau simultan:

a) retragerea calităţii de conducător de doctorat/ atestatului de abilitare;

b) retragerea titlului de doctor;

c) retragerea acreditării şcolii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului şcolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenţi-doctoranzi.

Ministrul Educației este obligat să aplice propunerea Consiliului general al CNATDCU.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: