duminică

21 aprilie, 2024

8 august, 2016

incendiu colectivProcurorii de la Parchetul General au cerut de la spitalele care au tratat răniții din Club Colectiv documente privind tratarea celor afectați de incendiu. Investigațiile sunt făcute în cadrul unui dosar disjuns din cele care are ca obiect producerea incendiului.

Procurorii au luat decizia de a efectua cercetări și pe aceste aspecte, după ce s-au primit sesizări de la mai multe persoane – pacienţi sau rude.

Anchetatorii au dispus „disjungerea cauzei în ceea ce priveşte alte infracţiuni pentru care nu s-a dispus în prezenta cauza trimiterea în judecată şi care au fost sesizate prin plângeri formulate în cursul urmăririi penale ori care vizează instituţii ale statului (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ori alte instituţii ori autorităţi) precum şi în ceea ce priveşte tratamentul medical acordat persoanelor internate ce au suferit leziuni traumatice urmare a incendiului din Colectiv”, potrivit Mediafax.


Prima partea a acestei cauze, în care sunt vizaţi patronii clubului Colectiv şi cei de la firma care a asigurat focul de artificii din club, a fost trimisă în judecată.

În urma incendiului care a avut loc la sfârşitul lunii octombrie în clubul Colectiv din Capitală 64 de persoane au murit.

Un raport realizat de Corpul de control al premierului arată că mai multe instituții au demonstrat deficiențe grave în modul în care au reacționat după incendiul de la Club Colectiv.

Ce instituții nu au funcționat eficient


Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București – Ilfov

  • nu a respectat procedurile în ceea ce privește posibila declanșare mai devreme a Planului Roșu de Intervenție
  • nu a alertat echipajele din cadrul serviciilor de sprijin
  • a existat o succesiune la comanda operațiunilor a unui număr mare de persoane într-un interval foarte mic de timp
  • pe durata controlului nu a reușit să furnizeze numărul exact și felul utilajelor care au participat la acțiunea din data de 30.10.2015

Departamentul pentru Situații de Urgență

În principal această instituție nu a respectat prevederile imperative ale Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 1/2014 privind unele măsuri în domeniul managementului situațiilor de urgență, precum și pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, în ceea ce privește coordonarea în ansamblu a situațiilor de urgență, nu doar a activității de prim ajutor calificat și asistență medicală de la locul evenimentului

Spitalele unde au fost internate victimele

  • au fost evidențiate probleme din cauza inexistenței planurilor albe de asistență în situații de urgență
  • nefuncționarea la capacitate a Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca)
  • raportări contradictorii, atât în privința numărului de victime internate, cât și în privința infecțiilor nosocomiale;
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: