vineri

29 martie, 2024

7 aprilie, 2011

Dezechilibrul dintre numărul contribuabililor şi cel al pensionarilor şi beneficiarilor de asistenţă socială, precum şi infrastructura defectuoasă sunt principalele probleme ale economiei româneşti, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, pentru Mediafax.

”Cred că sunt două probleme mari. Una este acest dezechilibru care nu se poate corecta decât în câţiva ani buni şi până atunci trebuie să ne învăţăm să trăim cu el şi să ne vedem lungul nasului, aici am ajuns, între numărul de contribuabili şi numărul de pensionari şi beneficiari de asistenţă socială. A doua este rămânerea extrem de în urmă şi ineficienţa infrastructurilor publice de transport, energetice, umane, adică de sănătate, educaţie. Deci toată infrastructura economiei este deteriorată”, a declarat pentru MEDIAFAX guvernatorul băncii centrale.

Referitor la pensionari, el a arătat că, în pofida creşterii economice, nivelul de trai al acestora se va îmbunătăţii dar după creşterea numărului de salariaţi în raport cu pensionarii.


Isărescu a explicat că îmbunătăţirea nivelului de trai se va observa în primul rând în sectoarele legate de producţie şi export, încă din acest an, şi va fi mult întârziată în sectorul bugetar şi de asistenţă socială.

El a atras atenţia şi asupra proiectelor neterminate în care se risipesc fonduri.

”Cea mai mare disfuncţionalitate cauzală este, şi nu mă contrazic cu ce am spus anterior, capacitatea alarmant de limitată de atragere a fondurilor comunitare”, a mai spus Isărescu.

 


Măsuri de descurajare a creditării în valută

 

Şeful BNR a mai spus că pregăteşte şi măsuri de descurajare a creditării în valută pentru clienţii care obţin venituri în lei.

”În primul rând, creditul în valută ar trebui să fie destinat exportatorilor, cărora nu le dai credite în lei, celor care fac investiţii străine, aici nu avem nicio grijă pentru dezvoltarea acestui credit, cu atât mai mult cu cât schimburile comerciale ale României nu numai că au o evoluţie pozitivă, dar sunt principala locomotivă a ieşirii din criză”, a explicat Mugur Isărescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: