joi

28 martie, 2024

6 octombrie, 2014

Comisia de cultură a Parlamentului European a votat luni pentru respingerea nominalizării lui Tibor Navracsics, comisarul nominalizat de guvernul de la Budapesta în echipa Juncker, informează Reuters citând eurodeputaţii. Totuşi, aceştia au afirmat că reprezentantul ungariei poate face parte din comisia Juncker, însă responsabil de un alt portofoliu.

„Prima înfrângere pentru Juncker!”, a postat pe twitter eurodeputatul spaniol Ernest Maragall, adăugând şi voturile din comisie: 14-12 împotriva comisarului ungur.

Acesta a fost audiat săptămâna trecută şi eurodeputaţii nu au fost convinşi de răspunsurile sale, cerând răspunsuri suplimentare, în scris, pe care comisarul Navracsics a trebuit să le trimită până duminică.


Tibor Navracsics a fost ministrul de Externe al guvernului Orban, iar nominalizarea sa a suscitat nemulţumire la Bruxelles. De altfel, regimul Orban nu se află în graţiile Bruxelles-ului, după numeroasele decizii care indică un regim autoritar la Budapesta. Atribuirea unui portofoliu minor a fost un prim indiciu că Ungaria este o ţară de rangul doi în Uniune.

În audiere, eurodeputaţii au pus întrebări despre drepturile minorităţilor, legea presei sau alte legi despre care instituţiile europene au spus că încalcă drepturile omului. Tibor Navracsics a trebuit, în răspunsurile scrise, să se distanţeze de politica propriului guvern.

Probleme pentru Juncker

Eurodeputaţii afirmă că încă poate face parte din comisia Juncker, dar nu pe acest portofoliu. Prin urmare, preşedintele executivului european are deja probleme, iar comisarul ungur nu este singura sa preocupare. Comisarul britanic va fi audiat din nou marti, o premieră în Parlamentul European, iar alţi comisari, cel francez şi ceh, au trebuit să răspundă şi ei în scris unor întrebări suplimentare.

Luni, vicepreşedintele Alenka Bratusek, comisarul pentru uniune energetică, nu a reuşit să îi convingă pe parlamentari cu răspunsurile sale. A făcut remarce generale despre necesitatea realizării unei uniuni energetice. Chiar înainte de audiere a fost un membru controversat al comisiei, pentru că, în calitate de premier al Sloveniei, s-a propus pe sine comisar european, după ce a pierdut alegerile.


Jean-Claude Juncker se va putea găsi în situaţia în care să ceară alte nominalizări sau să schimbe porrtofolii, pentru a se asigura că echipa sa primeşte votul PE în 22 octombrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: