marți

23 aprilie, 2024

23 decembrie, 2016

putin1Preşedintele rus Valdimir Putin a avertizat că, dacă nu va reuşi să ajungă la înţelegeri cu Uniunea Europeană ca o entitate, Rusia îşi va dezvolta în mod individual legăturile cu statele membre ale blocului comunitar. Liderul de la Kremlin şi-a precizat vineri priorităţile pentru anul viitor cu ocazia conferinței de presă anuale, relatează agențiile AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Pe de altă parte, Vladimir Putin a afirmat că este „sigur că, mai devreme sau mai târziu, se vor normaliza relaţiile” cu Kievul.

Președintele rus a spus că trebuie continuate discuţiile sub egida așa zisului format Normadia (grupul diplomatic format din Germania, Franța, Rusia și Ucraina, n.r.), deşi a calificat drept ineficient această formulă a negocierilor privind soluţionarea conflictului din estul separatist al Ucrainei.


Cât priveşte Crimeea, Putin a promis că peninsulă anexată de Rusia va primi curând gaze ruseşti şi că se va construi podul care o va lega de teritoriul rus.

Tot ce și-a dorit

Vladimir Putin s-a arătat foarte relaxat vorbind despre 2016, un an în care cel puțin pe planul politicii externe s-a întâmplat cam tot ce şi-a dorit, începând cu victoria lui Trump şi până la succesele militare din Siria, consemnează Agerpres.

Nimeni, în afară de noi” nu credea că Donald Trump poate fi ales preşedinte al Statelor Unite, a spus Putin.

Președintele rus i-a criticat pe Barack Obama şi pe Hillary Clinton pentru că nu au „demnitatea” să se împace cu înfrângerea lor în scrutinul din 8 decembrie şi că pun eşecul lor pe seama perturbării campaniei electorale de atacuri cibernetice pentru care acuză Rusia.


„Partidul Democrat nu a pierdut doar alegerile prezidenţiale, ci şi Senatul, unde republicanii au majoritatea, şi Congresul, unde republicanii au de asemenea majoritatea. Este acest lucru cauza a ceva ce noi, sau eu, am făcut ?”, s-a întrebat ironic liderul de la Kremlin.

Putin a acuzat Administraţia Obama că a creat condiţiile unei noi curse a înarmării: „Atunci când o parte se retrage unilateral din tratat şi afirmă că va crea o umbrelă nucleară pentru ea însăşi, atunci şi cealaltă parte este nevoită să-şi creeze aceeaşi umbrelă sau sisteme care să poată depăşi apărarea antirachetă, ceea ce (Rusia) face cu succes”, a menţionat Putin, făcând astfel aluzie la scutul antirachetă amplasat de SUA în Europa de Est.

Rusia este astăzi „mai puternică decât orice agresor potenţial”, a clamat președintele rus. Afirmaţia vine la o zi după ce armata siriană a recucerit Alepul, succes ce nu ar fi fost posibil fără sprijinul militar al Rusiei. În plus Rsuia a reuşit să îndepărteze SUA de procesul de soluţionare a conflictului sirian.

După terminarea războiului, negocierile de pace între Damasc şi opoziţie vor fi mediate de Rusia, Turcia şi Iran, potrivit părții ruse. Ca semn că Rusia doreşte să rămână angajată pe termen lung în Siria este ordinul dat vineri de Vladimir Putin de extindere a facilităţilor bazei navale ruse de la Tartus.

Putin s-a înveselit când a fost întrebat de un jurnalist american despre eventualitatea unor alegeri prezidenţiale anticipate. I-a răspuns, zâmbind: „În ce ţară ?”. Cât despre posibila sa candidatură la următorul scrutin prezidenţial ce se va desfăşura în 2018, el a spus că încă nu a luat o decizie.

Economia

Vladimir Putin anticipează că în anul viitor se va vedea o ameliorare a situaţiei economice dificile a Rusiei. Economia rusă suportă consecinţele sancţiunilor internaţionale adoptate după anexarea Crimeii, dar şi pe cele ale scăderii preţului petrolului.

Creşterea economică negativă a ajuns la – 0,6%, dar liderul rus prevede îmbunătățirea situație prin ţinerea sub control a inflaţiei şi a cheltuielilor bugetare.

Liderul de la Kremlin a mai subliniat că economia rusă va fi ajutată şi de creşterea preţului petrolului în urma acordurilor recente între ţările OPEC şi cele din afara acestei organizaţii, acorduri la care Rusia a contribuit semnificativ.

Putin a estimat că în a doua jumătate a anului viitor cotaţiile petrolului se vor stabiliza la un nivel apropiat de cel actual.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: