joi

28 martie, 2024

19 mai, 2017

The Washington Post cataloghează drept ”frapante” destinațiile alese de președintele Donald Trump pentru primul său turneu extern.

Prima escală, scrie Washington Post, nu are loc la ”vărul” continental, Canada, la ”amicul european”, Marea Britanie, sau la ”beneficiarul zidului”, Mexic, ci în Arabia Saudită. Da, Arabia Saudită, locul în care se află unele dintre cele mai sfinte lăcașuri ale unei religii despre care președintele Trump afirma cândva că ”urăște Statele Unite” și țara în legătură cu care sugera că nu ar exista în lipsa ”protecției americane”.

Chiar și așa, Donald Trump a plecat spre Arabia Saudită vineri, lăsând în urmă o dâră de intrigi și de scandaluri.


Potrivit unei relatări din New York Times, nici măcar Donald Trump nu s-a îmbarcat foarte fericit în Air Force One, mărturisind unui consilier că i-ar plăcea să își reducă la jumătate călătoria de 9 zile. În acest turneu, președintele SUA se va întâlni cu lideri ai Arabiei Saudite, Israelului, Vaticanului, Italiei și Belgiei- toate aceste puncte având potențialul să furnizeze muniție pentru cei care îl consideră ”gură-spartă” și neexperimentat pe Trump.

În  vreme ce echipa Trump manifestă serioase rezerve, saudiții sunt nerăbdători să îl primească pe președintele american. Conducerea regatului saudit este nerăbdătoare să reseteze relațiile cu SUA, deteriorate în timpul Administrației Obama.

Pe masă sunt pregătite un număr de proiecte avantajoase, inclusiv semnarea unui acord ”gigantic” de vânzare de armament, iar de la tribună se vor reânnoi jurămintele de ”parteneriat strategic”.

Pe unul din site-urile oficiale este afișată o numărătoare inversă înaintea debutului Summit-ului Arabo-American de la Riyad, eveniment în urma căruia Arabia Saudită speră să își reafirme rolul de principal actor în Orientul Mijlociu.


Nu este un secret că Saudiții, aflați în acerbă competiție regională cu Iran, sunt disperați să readucă Washingtonul în propria echipă după perioada în care au văzut cum Barack Obama se distanțează de ei și privesc cu condescendență interesele Teheranului.

Iar pentru a schimba situația, saudiții întind deja covorul roșu pentru weekend-uri: sunt pregătite evenimente sportive, prezentări de automobile de epocă și concerte, unul susținut de cântărețul american de muzică country Toby Keith, care a cântat și la ceremonia de inaugurare a noul președinte. Va fi un concert cu tentă suprarealistă, dacă audiența din țara cunoscută și pentru legile draconice va asculta hit-uri ale lui Keith precum “Whiskey Girl” sau “Beer for My Horses”.

Suprarealismul se va extinde chiar și asupra președintelui. O zi înainte de concertul lui Toby Keith, Trump va susține un discurs despre Islam. Care va fi mesajul central al discursului- scris de consilierul Stephen Miller, un ideolog cu simpatii față de naționalismul alb și islamofobie- este neclar, cea mai benignă abordare fiind aceea a apelului de cooperare și unitate inter-religioasă.

Experții în contraterorism din Washington se tem însă de efectele discursului lui Donald Trump, oricât de neutru și inofensiv ar fi. Un sondaj recent arată că 84% dintre tinerii saudiți afirmă că Donald Trump este anti-musulman, deci greu de crezut că un simplu discurs va schimba această percepție.

”Sper ca acest discurs să fie scos din agendă din cauză că oricum ar fi scris ar fi plin de capcane retorice în care ar putea cădea președintele”, afirmă William McCants, expert al Center. McCants, care a criticat frecvent obsesia lui Donanld Trump de a utiliza sintagma “radical Islam”, admite totuși că ”o curiozitate morbidă” îl face să își dorească să asculte un discurs despre Islam livrat de Trump.

Nu este singurul punct delicat în agendă: la summit este foarte posibil să participe și președintele Sudan, Omar Hassan al-Bashir, căutat de Curtea Penală Internațională pentru crime de război.

Sudanul este una dintre țările pe care Arabia Saudită vrea să le introducă în sfera sa de influență, dar niciodată vreun președinte american nu a stat în apropierea unui personaj de această factură.

În rest, în plan diplomatic lucrurile sunt stabilite: Președintele trebuie să navigheze abil în apele tulburi ale succesiuni saudite, să susțină tacit continuarea războiului din Yemen și să își arate preocuparea, în treacăt și nu prea evident, față de situația umanitară dezastroasă generată de acel conflict.

Donald Trump mai trebuie să se abțină de la a da sfaturi în chestiunea respectării drepturilor omului- noțiune lipsită de semnificații pentru gazde. Și, cu certitudine, să nu scape vreo referire la bunăvoința cu care anumite ONG-uri sau predicatori privesc mișcările jihadiste din lume.

Nimic mai simplu pentru un președinte, încheie publicația americană.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: