miercuri

24 aprilie, 2024

12 iunie, 2017

România va începe anul viitor să acorde licențe pentru rețele comerciale de telecomunicații din generația a cincea (5G), urmând ca acestea să devină funcționale din 2020, potrivit unui mesaj al primului ministru, transmis de ministrul Comunicațiiilor, Alexandru Jianu, cu ocazia celei dintâi demonstraţii 5G din Europa de Sud-Est, organizată de Telekom Romania și Ericsson.

Oficialii Telekom şi Erricson estimează că tehnologia 5G va aduce venituri suplimentare de 3,2 miliarde de dolari în România, până în 2026, dintr-un total global de 582 miliarde de dolari.

Demonstrația live a evidențiat capabilitățile tehnologiei 5G prin intermediul unei platforme de testare prototip:  testarea vitezei, directivitatea de radiație controlată (beam forming), aplicaţii robotizate.


S-au atins viteze agregate de peste 24 Gbps, adică de peste 60 de ori mai mari decât cea mai mare viteză comercială locală 4G din prezent, cu o latență orientativă de cel puțin jumătate din ceea ce se înregistrează, în prezent, la rețelele mobile actuale.

 

Alte performanțe 5G, față de generația anterioară:

  • Volum de date mobile de 1.000 de ori mai mare;
  • Până la de 100 de ori mai multe dispozitive conectate;
  • Viteză de procesare de până la 100 de ori mai mare

Mai mult decât licențe

„Pe lângă atributele sale superioare, mai important este faptul că această tehnologie va crea schimbări la nivelul întregii societăți”, a declarat Miroslav Majoros, directorul general al grupului de companii Telekom Romania.


Pe de altă parte, operatorii de telecomunicații se așteaptă ca statul să facă anumiți pași pentru ca oportunitatea tehnologiei 5G să fie bine fructificată, pentru dezvoltarea României. 5G are o largă aplicabilitate industrială şi în servicii de mare acurateţe, cum sunt cele medicale la distanţă.

Trei sunt direcţiile pe care autorităţile trebuie să facă progrese, potrivit lui Adrian Ghiman, chief officer Telekom pe segmentul business:

  • Accesul cetăţenilor săi la serviciile de bază: educaţie, sănătate, relaţii cu autorităţile.
  • Creşterea competitivităţii României prin canalizarea talentelor locale şi  calificarea lor pentru noile meserii care vor apărea.
  • Pentru ca România să devină un lider regional în 5G este nevoie ca autorităţile să se consulte cu operatorii.

„5G reprezintă baza în conștientizarea întregului potențial al Societății Interconectate. Această tehnologie va permite organizațiilor să penetreze noi piețe și să construiască noi fluxuri de venituri în baza unor modele de afaceri și a unor soluții cu totul noi, inclusiv aplicații de tipul Internet of Things (IoT). Noile capabilități 5G acoperă mai multe dimensiuni, inclusiv o flexibilitate extraordinară, nevoi reduse de consum de energie, o capacitate mai mare, lățime de bandă, securitate, fiabilitate, viteze, cât și o latență mai mică, dar și costuri foarte scăzute ale dispozitivelor în cazul aplicațiilor Machine to Machine (M2M)”, spune un document Telekom.

În același timp, 5G va permite conectarea eficientă a miliarde de dispozitive Internet of Things la costuri reduse și cu eficiență energetică ridicată, permițând, de asemenea, apariția unor noi tipuri de servicii de o importanță critică, pentru care este nevoie de noi niveluri de latență, de fiabilitate și de securitate.

Totuşi, la început utilizarea serviciilor 5G va fi scumpă şi selectivă. Utilizatorii vor avea la dispoziţie totodată şi tehnologia 4G şi îşi vor putea alege configuraţia de utilizare în funcţie de necesităţi, potrivit oficialilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: