joi

25 aprilie, 2024

3 decembrie, 2015

Anca_Dragu_PaliuBugetul pe anul viitor este construit pe un deficit ESA de 2,95% din PIB (echivalentul unui deficit cash de 2,98% din PIB), faţă de ţinta de 1,1% din PIB asumată de România în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2015-2017.

Deficitul structural va urca la 2,73% din PIB, mult peste nivelul de 1% stabilit de obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO).

Bugetul pe 2016 este fundamentat pe o creştere economică de 4,1% din PIB, iar PIB-ul ar urma să ajungă la 746,6 miliarde de lei, a anunţat joi ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.


Cheltuielile de investiţii bugetate pentru anul viitor se ridică la 5,1% din PIB, faţă de 4,7% estimările pentru anul 2015.

Ministerul Finanţelor a alocat pentru anul viitor 37,7 miliarde de lei pentru investiţii, faţă de 33 de miliarde de lei cât se aşteaptă să reprezinte aceste cheltuieli în 2015. „Aproape jumătate” din această sumă este reprezentată de cheltuielile de capital (investiţiile finanţate exclusiv de la bugetul de stat), a arătat Anca Dragu, diferenţa fiind constituită de fondurile europene.

  • Fondurile europene vor scădea de la 2,39% din PIB în 2015 la 2,11% din PIB anul viitor, ca urmare a trecerii la noul exerciţiu financiar al Uniunii Europene.
  • Pentru ministere s-au alocat fonduri europene în valaore de 6,6 miliarde de lei pentru exerciţiul financiar 2014-2020 şi 4 miliarde de lei pentru finalizarea proiectelor curente.
  • Cheltuielile legate de asistenţa socială se vor menţine la acelaşi nivel, iar cele de personal vor creşte de la 7,3% din PIB anul acesta la 7,7% din PIB anul viitor.
  • Cheltuielile pentru Sănătate, respectiv sumele alocate ministerului de resort şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate vor fi cu 3,1 miliarde de lei mai mari în 2016, în vreme ce cheltuielile pentru Sănătate au fost majorate cu 9,6% faţă de acest an.

Ministrul Finanţelor a precizat totodată că programul Prima Casă este încă în curs de analiză, urmând că executivul să decidă dacă acesta va fi continuat.

„Luăm în calcul diferite scenarii. Observăm o creştere accentuată a creditării în afara programului Prima Casă, situaţia lichidităţilor din bănci care nu ar mai necesita o intervenţie din partea statului”, a precizat Anca Dragu.


Întrebată dacă programul ar mai fi oportun anul viitor, ministrul Finanţelor a spus că „poate nu ar fi oportun în aceste condiţii”.

  • În ceea ce priveşte creşterea salariului minim la 1.200 de lei pe lună, Dragu a precizat că ministerul analizează la ora actuală în ce măsură această majorare ar eroda competitivitatea economiei.
  • De asemenea, Guvernul nu a decis încă dacă va fi majorată cotă aferentă pilonului II de pensii la 5,5%.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: