vineri

19 aprilie, 2024

19 martie, 2017

Imigraţia este un privilegiu, nu un drept, a declarat preşedintele SUA, Donald Trump, la conferința de presă comună ce a urmat întâlnirii pe care a avut-o, vineri, la Casa Albă, cu Angela Merkel.

Pe primul loc trebuie să fie siguranţa cetăţenilor, i-a mai spus Trump Angelei Merkel, cancelarul care intră în alegerile din toamnă din Germania cu un scor de încredere afectat de politica porților deschise.

Donald Trump i-a mulţumit Angelei Merkel pentru eforturile comune ale Germaniei şi Franţei de găsire a unei soluţii politice la conflictul din estul Ucrainei, unul dintre subiectele discutate de cei doi.

De asemenea, președintele SUA și Merkel despre crearea de locuri de muncă şi contribuţiie partenerilor la bugetul Alianţei Nord-Atlantice.

Trump a reluat tema contribuţiilor la bugetul NATO cu o aluzie directă la Germania, remarcând că există multe ţări care datorează „sume vaste” la bugetul NATO.


„Aceste naţiuni trebuie să plătească ceea ce datorează”, a insistat Trump, potrivit CNN. Reaminitm că Germania nu a atins încă nivelul unui buget al apărării de 2% din PIB, procent asumat de aliați.

„I-am reiterat cancelarului Merkel susţinerea mea puternică pentru NATO, precum şi necesitatea ca aliaţii NATO să achite propriile contribuţii, în mod corect, în materie de apărare”, a spus Trump.

Răspunzând întrebării unui jurnalist german despre tendinţele sale protecţioniste, Trump a precizat: „Nu sunt izolaţionist, sunt favorabil comerţului liber, dar şi comerţului corect”. El și-a exprimat convingerea că relaţiile comerciale cu Germania vor fi foarte bune.

Întâlnire fără strângerea de mână

Presa internațională a remarcat mai multe momente stranii de la întâlnirea celor doi lideri, inclusiv refuzul lui Donald Trump de a da mâna cu Angela Merkel la începutul discuțiilor din Biroul Oval, când presa a fost primită pentru filmări și fotografii, potrivit Reuters.


Relaxată, Merkel și-a început declarația de la final spunând că este mai bine când discută unul cu altul, decât unul despre altul, refeindu-se la tensiunile dintre cei doi.

„Am avut o conversaţie în care am încercat să abordăm şi zonele în care avem dezacorduri, dar am încercat să ajungem la acorduri, să găsim compromisuri bune pentru ambele părţi”, a mai spus cancelarul.

În legătură cu poziția foarte diferită față de Rusia, cancelarul s-a declarat favorabil îmbunătăţirii relaţiilor cu Federația, dar cu condiţia soluţionării crizei ucrainene şi continuării misiunilor internaţionale de stabilizare a Afganistanului.

În plus, Angela Merkel i-a cerut liderului de la Casa Albă să facă eforturi suplimentare pentru ajutarea refugiaţilor.

Semn că cei doi nu au avut prea multe puncte de vedere comune este și declarația lui Trump referitoare la interceptarea celor doi lideri. „Cel puţin, avem ceva în comun probabil”, a spus el, sugerând că atât el cât şi Angela Merkel, cancelarul Germaniei, ar fi fost interceptaţi de serviciile de spionaj.

Nu este clar ce a vrut să spună, dar Donald Trump pare să se refere la informaţiile conform cărora Angela Merkel ar fi fost interceptată în trecut de Agenţia americană pentru Siguranţă Naţională (NSA).

Recent, Donald Trump a acuzat Administraţia Barack Obama că ar fi ordonat interceptarea ilegală a conversaţiilor echipei sale în campania electorală, fapt negat însă de autorități.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: