vineri

19 aprilie, 2024

7 august, 2017

Loialitatea constituțională exclude orice acțiune sau inacțiune de natură să afecteze activitatea unei comisii parlamentare, a scris luni ministrul Justiției, Tudorel Toader pe contul său de Facebook.

Declarația vine în contextul a două refuzuri importante:

  • refuzului procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, de a se prezenta la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009
  • refuzul Parchetului General de a trimite la Comisie dosarul privind prezidențialele din 2009, dosar clasat la sfârșitul lunii iulie.

„Loialitatea constituțională, constând în atașamentul față de regulile, principiile și valorile constituționale, exclude orice acțiune sau inacțiune de natură să afecteze activitatea unei comisii parlamentare!”, a scris Tudorel Toader, luni, pe Facebook.


Șefa DNA a refuzat de trei ori invitația la Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009.

Între timp, la sfârșitul lunii trecute, Parchetul General a clasat dosarul cu același obiect (posibila fraudare a alegerilor prezidenţiale din 2009), deoarece nu au fost identificate indicii privind săvârșirea unor infracțiuni.

Dosarul a fost deschis “in rem” după dezvăluirile lui Dan Andronic, acționar Evenimentul zilei, despre petrecerea organizată acasă la Gabriel Oprea în seara turului II al alegerilor prezidențiale din decembrie 2009.

La acea petrecere au participat mai mulți lideri politici și demnitari importanți, precum directorul SRI de atunci – George Maior, Florian Coldea (fost prim-adjunct al directorului SRI) și Laura Codruța Kovesi, procuror general, la acea vreme.


A treia scrisoare a Laurei Codruța Kovesi

Laura Codruța a refuzat cele trei invitații ale Comisiei parlamentare, explicând de fiecare dată, în scrisorile trimise:

“Având în vedere că nu am cunoștință și nu dețin mijloace de probă referitoare la împrejurările și cauzele în care s-au produs evenimentele supuse cercetării în cauză ce formează obiectul activității comisiei, nu mă voi prezenta în data de 10 iulie, ora 11,30, la ședința Comisiei de anchetă”, menționează scrisoarea trimisă Comisiei de către procurorul-șef al DNA.

Comisia a sesizat Ministerul Justiției

Pe 4 august, Tudorel Toader a trimis o scrisoare Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, în care spune că se va pronunța în privința neprezentării procurorului șef al DNA la audieri după ce expiră termenul de formulare a răspunsului scris de către aceasta și amintește că s-a solicitat Inspecției Judiciare efectuarea unor controale privind eficiența managerială la DNA.

Șefa DNA riscă o sesizare la Parchetul General din cauza neprezentării, întrucât CCR a stabilit în iunie că persoanele care conduc autorități sau instituții ce nu se află sub control parlamentar sunt obligate să ia parte la lucrările comisiilor parlamentare de anchetă, pentru a respecta principiul colaborării loiale între instituțiile.

În decizia respectivă, CCR a confirmat constituționalitatea modificărilor operate de parlamentari la Articolul 9 din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor.

Modificările votate pe 9 mai:

  • Comisiile de anchetă parlamentară pot invita orice altă persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei şi care acceptă să fie audiată.
  • Persoana invitată poate să răspundă şi în scris comisiei de anchetă parlamentară, furnizând informaţiile solicitate sau poate transmite prin poştă documente sau celelalte mijloace de probă pe care le deţine şi care sunt utile comisiei de anchetă.
  • Refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei, poate fi considerat ca obstrucţionare sau împiedicare a aflării adevărului şi poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: