vineri

26 aprilie, 2024

11 august, 2017

CSM i-a răspuns luni procurorului general, Augustin Lazăr, că nu este de competența Consiliului să spună dacă cererea de documente venită din partea Comisiei de anchetă a prezidențialelor din 2009 trebuie onorată. Răspunsul a fost dat de președintele și vicepreședintele CSM, dar unii membri ai Consiliului nu au fost de acord cu această poziție și solicită discutarea în plen a subiectului.

Comisia parlamentară de anchetare a prezidențialelor din 2009 îi solicitase procurorului general copii după documentele din dosarul penal cu același subiect instrumentat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, un dosar clasat pe 27 iunie.

La sfârșitul lunii iulie, procurorul general, Augustin Lazăr, a cerut CSM un punct de vedere privind furnizarea copiilor și, totodată, să spună dacă nu cumva solicitarea parlamentarilor a declanșat un conflict juridic de natură constituțională între autoritatea legiuitoare și autoritatea judecătorească, situație în care ar trebui sesizată CCR.


Consiliul a considerat că nu e cazul sesizării CCR și că nu e de competența CSM să se pronunțe pe legalitatea solicitării Parlamentului.

Mariana Ghena, președintele CSM, a explicat joi că răspunsul transmis Parchetului General a fost punctul de vedere al președintelui și vicepreședintelui CSM. „Sesizarea CCR, de fapt exercitarea prerogativei, aparține exclusiv președintelui, deci nu are Plenul nicio abilitare legală în sensul acesta. Cea de-a doua problemă, din punctul de vedere al conducerii, am spus că nu este un aspect care să fie, din punctul nostru de vedere, dezbătut de Plen. (…) Acesta a fost punctul meu de vedere, repet, al meu și al vicepreședintelui de la acel moment, Codruț Olaru. Dacă se apreciază că problema este totuși de competența plenului și trebuie dezbătută, majoritatea are posibilitatea să ceară acest lucru, să ceară o hotărâre de Plen. E una hotărârea plenului, este altul răspunsul administrativ”.

Câțiva membri ai CSM contestă decizia conducerii și au cerut joi fixarea unei date pentru discutarea subiectului în plen.

Potrivit președintei Mariana Ghena, acest lucru s-ar putea întâmpla în ședința de pe 30 august, dacă numărul celor care o solicită va fi majoritar.


Dosarul clasat la sfârșitul lui iunie a fost deschis “in rem” ca urmare a dezvăluirilor lui Dan Andronic, acționar Evenimentul zilei, despre petrecerea organizată acasă la Gabriel Oprea în seara turului II al alegerilor prezidențiale din decembrie 2009.

La acea petrecere au participat mai mulți lideri politici și demnitari importanți, precum directorul SRI de atunci – George Maior, Florian Coldea (fost prim-adjunct al directorului SRI) și Laura Codruța Kovesi, procuror general, la acea vreme.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: