joi

18 aprilie, 2024

11 mai, 2017

Comisia Europeană (CE) a revizuit în scădere până la 4,3% estimarea privind creșterea economică a României în 2017, conform previziunilor economice de primăvară publicate joi. Previziunile din iarnă indicau o creştere a PIB de 4,4%. Estimarea pentru 2018 este menținută la o creștere de 3,7%.

Pe de altă parte, deficitul bugetar ar urma să ajungă la 3,5% din PIB în 2017, estimare ameliorată față de prognoza din februarie de 3,6%. În 2018 deficitul ar putea crește până la 3,8%, prognoză sub cea anterioară, de 3,9% din PIB în 2018.

„Creşterea reală a PIB este estimată să rămână solidă, pe fondul relaxării fiscale şi majorărilor salariale”, iar „deficitul bugetar va continua să crească din cauza reducerilor de taxe şi majorării cheltuielilor publice”, spune raportul Comisiei Europene.


Comisia Europeană avertizează, totodată, că proiectul legii salarizării unitare reprezintă un risc semnificativ la adresa obiectivelor fiscale.

„Proiectul legii salarizării unitare reprezintă un risc semnificativ la adresa estimărilor fiscale, cu un impact potenţial de până la 2% din PIB asupra balanţei guvernamentale în 2018”, spune raportul.

Rata medie anuală a inflaţiei este de așteptat să revină în teritoriul pozitiv în 2017 (1,1%) şi să continue să crească până la 3% în 2018. Estimările CE din luna februarie prevedeau că inflaţia medie anuală va ajunge la 1,6% în 2017 şi la 2,9% în 2018.

La nivelul Uniunii Europene, creşterea PIB va rămâne de 1,9% în 2017 şi 2018, comparativ cu 1,8% în ambii ani, conform previziunilor de iarnă. În Zona Euro, PIB va înregistra o creştere de 1,7% în 2017 şi, respectiv, 1,8% în 2018. Conform previziunilor de iarnă, creşterea preconizata a PIB a fost de 1,6% în 2017 şi, respectiv, 1,8% în 2018.


Europa intră în cel de al cincilea an de creștere consecutivă, sprijinită de politici monetare acomodative, o mai mare încredere a mediului de afaceri și a consumatorilor și consolidarea schimburilor comerciale internaționale. De asemenea, este îmbucurător faptul că gradul ridicat de incertitudine care a caracterizat ultimele douăsprezece luni ar putea începe să scadă, însă, în zona euro, redresarea rămâne inegală în ceea ce privește crearea de locuri de muncă și investițiile. Abordarea cauzelor acestei divergențe reprezintă principala provocare pe care trebuie să o soluționăm în lunile și anii care urmează”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: