miercuri

27 martie, 2024

28 noiembrie, 2016

economie-datorieEconomia românească va rămâne și anul viitor performera zonei emergente din Europa, dar previzibila înăsprire a politicii monetare, urmată la scurt timp de o previzibilă înăsprire a politicilor fiscale, ar urma să-i ia ”vântul din pânze” în 2018.

O analiză Capital Economics a perspectivelor economice din Europa anunță pentru România perspectiva unui ritm de creștere economică de sub 2% din PIB pentru anul 2018, în ciuda faptului că nivelul redus al veniturilor reprezintă, în teorie, rate înalte de creștere potențială.

Analiștii britanici consideră însă că această creștere potențială nu se poate materializa din cauza faptului că România deține ”un sector bancar slab, fiind legată comercial și financiar de economii slabe ale Zonei Euro”.


Previziunile capital Economics arată pentru România anului 2018 un curs euro/leu de 4,70 și un indice de referință BET de 7.300 puncte.

BNR ar putea fi prima bancă centrală care înăsprește politicile monetare

Analiza capital Economics referitoare la perspectivele economice ale României arată:

  • Ne așteptăm ca România să rămână economia regională cu cea mai mare creștere și în 2017. Îngrijorările legate de supra-încălzirea economiei vor declanșa însă, foarte probabil, înăsprirea politicilor monetare, urmată de înăsprirea politicilor fiscale, ceea ce va genera un ritm de creștere în scădere în 2018.
  • PIB a crescut cu 4,4% anualizat în trimestrul 3 din 2016. Chiar dacă procentul este mai slab decât cel înregistrat în trimestrul 2 (6,0% anualizat), România rămâne economia care se dezvoltă cel mai rapid în Europa emergentă. Ne așteptăm ca creșterea să rămână una rapidă și în 2017.
  • 2Cu o economie a Zonei Euro în previzibilă scădere, este de așteptat o slabă performanță a exporturilor. Nivelul cererii interne rămâne unul ridicat. Există o anumită incertitudine legată de direcția politicilor fiscale generată de apropierea alegerilor generale- așa cum se profilează astăzi se pare că aceste politici fiscale vor fi în continuare relaxate. Plățile suplimentare din sectorul public vor crește cheltuielile guvernamentale cu 0,6% din PIB. Aceasta, împreună cu cea mai mică rată a șomajului înregistrată în ultimii 8 ani, semnifică o creștere robustă a salariilor. Cheltuielile cu consumul ar putea crește cu aproximativ 10% anul viitor.
  • 1În orice caz, cererea internă va duce foarte probabil nivelul inflației peste ținta BNR de 2,5% și va avea ca efect adâncirea deficitului de cont curent. Având acest tablou în față, credem că Banca Centrală a României va fi prima din regiune care va înăspri politicile monetare.
  • Deficitul bugetar va depăși în 2017 foarte probabil pragul de 3% din PIB, ceea ce va genera o înăsprire a politicilor monetare. În consecință, dacă unanim așteptăm o creștere economică de aproximativ 3,8% din PIB în 2017, aceasta va atinge sub 2% în 2018.

Tabloul general: Zona Euro rămâne la 19 membri

Niciun stat membru al UE nu se va alătura într-un viitor previzibil Zonei Euro, consideră analiștii capital Economics. Chiar dacă majoritate statelor europene non-euro îndeplinesc criteriile de la Maastricht, perspectiva de a rămâne cam 2 ani în ”furcile caudine” ale mecanismului ratelor de schimb descurajează țările mai puțin dezvoltate economic să facă acest pas decisiv.

România a renunțat recent la obiectivul 2019 pentru intrarea în Zona Euro și niciun oficial român nu a avansat altă dată-țintă.


Având în spate resorturi diferite, apetitul pentru aderarea la Zona Euro este similar în Cehia, Polonia, Ungaria, Bulgaria și Croația.

Previziunile generale, în tabelele de mai jos:

6

5

Descărcați AICI analiza capital Economics

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: