joi

28 martie, 2024

11 ianuarie, 2017

crestereeconomieEconomia României va crește cu 3,7% în 2017, cu 3,4% în 2018 și cu 3,2% în 2019, estimează Banca Mondială în raportul privind Perspectivele Economiei Globale.

Pentru 2016, instituția financiară internațională are o prognoză de creștere economică pentru România de 4,7%, în creștere cu 0,7 puncte procentuale față de estimarea din iunie anul trecut. În schimb, estimările pentru anii viitori au rămas neschimbate.

În plus, Banca Mondială remarcă faptul că avansul economic semnificativ din 2016 a fost susținut de măsura prociclică de reducere a TVA, însă creșterea economică se va stabiliza în 2017.


Ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, declara, la preluarea mandatului, că programul de guvernare este fundamentat pe o creștere economică, în medie, de 5,5% pe an în următorii patru ani.

La nivel global, după valorile scăzute înregistrate în anul post-criză precedent, în 2017, conform previziunilor Băncii Mondiale, creșterea economică mondială va înregistra o intensificare moderată de 2,7%, pe măsura reducerii obstacolelor care afectează activitatea țărilor exportatoare de produse de bază cu o economie de piață emergentă și în curs de dezvoltare, în timp ce nivelul cererii interne rămâne robust în rândul țărilor importatoare de produse de bază care operează în economiile emergente și în curs de dezvoltare.

Conform raportului BM citat de Agerpres, anul acesta se preconizează o creștere economică în rândul economiilor avansate de 1,8%.

”Cu toate acestea, perspectivele sunt întunecate din cauza incertitudinii care caracterizează orientarea politică în economiile dezvoltate. O perioadă îndelungată de incertitudine ar putea perpetua manifestarea unui ritm scăzut de creștere a investițiilor, în condițiile în care această situație împiedică dezvoltarea țărilor cu venituri scăzute, medii și ridicate”, mai reiese din raportul citat.


Totodată, în document este analizată încetinirea alarmantă, din ultima perioadă, a ritmului de creștere a investițiilor realizate în economiile de piață emergente și în curs de dezvoltare, economii care reprezintă o treime din PIB-ul global și în care se regăsesc aproximativ trei sferturi din populația mondială și din populația săracă a lumii.

În regiunea Europa și Asia Centrală, creșterea economică anticipată pentru 2017 este de 2,4%, fiind stimulată de redresarea economiilor exportatoare de produse de bază, inclusiv de redresarea economică a Turciei, se spune în raport.

”Prognoza depinde de redresarea prețurilor pentru produsele de bază și de diminuarea incertitudinii politice. În cazul Rusiei, creșterea prognozată este de 1,5% pe parcursul anului, pe măsura finalizării procesului de ajustare la prețurile scăzute ale petrolului. Rata de creștere economică preconizată pentru Azerbaidjan este de 1,2%, iar pentru Kazakhstan de 2,2%, ca rezultat al stabilizării prețurilor la produsele de bază și reducerii dezechilibrelor economice. Rata de creștere prognozată pentru Ucraina este de 2%”, se subliniază în documentul Băncii Mondiale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: