vineri

29 martie, 2024

18 decembrie, 2018

Potrivit datelor comunicate de Eurostat, preţurile din România s-au situat în anul 2017 la 53% faţă de media UE, ceea ce ne poziţionează pe penultimul loc în Uniune, între Bulgaria (50%) şi Polonia (57%). Din afara UE, suntem la egalitate cu Turcia şi uşor peste tripleta ex-iugoslavă Serbia – Bosnia şi Herţegovina – Kosovo (52%).

La polul opus, s-au situat ţări precum Danemarca (139%), Irlanda (127%), Luxemburg (126%), Suedia (125%) şi Finlanda (122%). Media Zonei Euro a fost de 103% în raport cu cea a UE şi a fost încadrată de două mari state, Italia (101%) şi Germania (104%), situate cel mai aproape de acest nivel de referinţă în raport cu care România a consemnat ceva mai mult de 51%.

Dacă, la alimente şi băuturi non-alcoolice, Eurostat spune că România a consemnat cele mai mici preţuri (în pofida percepţiei publice), cu 66% din media UE iar la băuturi alcoolice s-a aflat la doar 71% din preţul mediu european, hainele (92%) şi mai ales încălţămintea (103%) au fost relativ mult mai scumpe (deşi acest fapt nu pare a fi conştientizat public) – vezi tabelul de profil.


Totodată, contrar celor vehiculate frecvent, avem cele mai ieftine produse energetice relativ la media UE, cu un indice de preţ de doar 53%.

În „compensaţie”, urcăm aproape de media UE la produsele electrocasnice (92%) şi electronicele de larg consum (96%), la care, întâmplător sau nu, producţia internă este deficitară.

În fine, indexul de preţ din comunicaţii (50%) şi cel din hoteluri şi restaurante (53%) sunt mai mici sau egale cu nivelul de ansamblu al preţurilor din România, raportat la media UE.

La fel ca şi serviciile de transport public (53%), poziţionate mult mai bine decât cele de transport personal (83%).


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: